Η Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας συμφωνεί και στηρίζει τα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων της Εορδαίας για άρση της αδικίας εις βάρος των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με ημερομηνία 18/09/2023 που εστάλη στον αρμόδιο Υπουργό και Υφυπουργό Παιδείας.

Για άλλη μια χρονιά τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες θα έχουν πλημμελή στήριξη στο σχολείο τους ή θα σπρώχνονται οι οικογένειές τους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τους εξασφαλίσουν ιδιωτική στήριξη, αφού το υπουργείο Παιδείας (με το έγγραφο 93506/Δ3/25-8-2023) ορίζει ότι σε κάθε τμήμα όπου μπορεί να υπάρχουν περισσότερες της μίας διάγνωσης, ένας θα είναι ο εκπαιδευτικός που θα στηρίζει τα παιδιά και επιπλέον ότι οι εκπαιδευτικοί της Παράλληλης Στήριξης, αν υπάρχουν ανάγκες, θα στηρίζουν μαθητές και όμορων σχολείων. Πίσω λοιπόν από τα μεγάλα λόγια για το «αναβαθμισμένο σχολείο» βρίσκεται το σχολείο των ελλείψεων και της πλήρους μορφωτικής υποβάθμισης, που στηρίζουν πιστά και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

H παραπάνω οδηγία στην πράξη σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί της Παράλληλης Στήριξης για άλλη μια χρονιά θα μειωθούν, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα απολυθούν και πάρα πολλά παιδιά θα μείνουν χωρίς καθόλου στήριξη, με τους γονείς να επωμίζονται το βάρος, ή να έχουν στήριξη ελάχιστων ωρών την εβδομάδα, με αποτέλεσμα ο εκπαιδευτικός να μπορεί να τους παρέχει σταθερό και ολοκληρωμένο επιστημονικό πρόγραμμα.

Η εν λόγω οδηγία λοιπόν μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους-οφέλους. Διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους για την κάλυψη των αναγκών μαθητών και εκπαιδευτικών, υποβαθμίζοντας όλο και περισσότερο το σχολείο και καταπατώντας εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα.

Με αισχρές δηλώσεις απάντησε η Υφυπουργός Παιδείας για να στηρίξει την απαράδεκτη και πέρα από κάθε επιταγή του μοιράσματος ενός εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης σε περισσότερα από ένα παιδιά. Είπε, «ότι δεν είναι σωστό να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός για κάθε παιδί, ούτε για την εκπαιδευτική διαδικασία, ούτε για το παιδί».

Δεν πάει άλλο! Δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί η οδηγία που τσακίζει το δικαίωμα των παιδιών με ειδικές ανάγκες στην εκπαίδευση και την αξιοπρεπή ζωή!

Απαιτούμε:

• Να προσληφθούν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας στα σχολεία της Εορδαίας για κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στις διαγνώσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΚΕΔΑΣΥ).

• Δημιουργία όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων συνολικά στην Ειδική Αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της Παράλληλης Στήριξης.
Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας