Λείπουν 180 χιλ. από την Ελλάδα
Πρόκειται για ένα ζήτημα, που δεν ακουμπά μόνο στην δαιδαλώδη γραφειοκρατία αλλά και σε παραμέτρους που σχετίζονται με ζητήματα ασφάλειας προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες που εργάζονται τα τελευταία 3 χρόνια στη χώρα, φέρουν βεβαίωση εργοδότη και έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
Πέρα από αυτό, θετικό βήμα η ενεργοποίηση της πλατφόρμας από τη 10 Ιουνίου για υποβολή αιτημάτων από όσους εργοδότες επιθυμούν να απασχολήσουν κατηρτισμένους εργάτες γης από την Αίγυπτο. Η σχετική διακριτική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου που ενεργοποιείται, αφορά το υπόλοιπο του 2024 και έως 5.000 καταρτισμένους εργάτες, ενώ οι εργοδότες θα μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (https://migration.gov.gr/).
Πάντως, από την πλευρά του αγροτικού κόσμου η είδηση αυτή αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» καθώς οι ελλείψεις επιτείνονται ενόψει των αυξημένων αναγκών της καλλιεργητικής περιόδου με την «τρύπα», σε εργατικό δυναμικό κυρίως σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Μακεδονία να φθάνει τις 80.000. Ενδεικτικά, στο Νομό Μεσσηνίας, όπως μας λέει, ο Αγγελής Κοροβίλας, ένας υπερδραστήριος παραγωγός θερµοκηπιακών προϊόντων και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Μεσσηνίας χρειάζονται περίπου 4.800 εργάτες γης για όλη την περίοδο καλλιέργειας, δηλαδή µια 9μηνη σεζόν.
Οι συνέπειες της έλλειψης εργατών γης είναι καταστροφικές για τον κλάδο αλλά και για την χώρα. Ενδεικτικά, η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ αναφέρει ότι για την ελαιοκομική περίοδο 2022/23 για τις πράσινες ελιές (ποικιλίες «Χαλκιδική» και «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά») το 20%-30% της ηρτημένης παραγωγής των πράσινων ελιών παρέμεινε στα ελαιόδεντρα με αποτέλεσμα την μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά περίπου 27.000.000 ευρώ, ενώ οι απώλειες της χώρας σε ασφαλιστικές εισφορές από εργόσημα εκτιμώνται να ξεπέρασαν τα 2.000.000 ευρώ, και με το πρόβλημα να συνεχίζεται.
Το γαλλικό μοντέλο ζητούν οι εξαγωγείς
Με ορατό τον κίνδυνο να παραμείνουν ακαλλιέργητες εκτάσεις ή να μείνουν ασυγκόμιστα αγροτικά προϊόντα λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, οι εξαγωγείς της χώρας μας, ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος των εργατών γης προτείνοντας το πρότυπο της Γαλλίας, η οποία χαλάρωσε τα κριτήρια πρόσληψης από τρίτες χώρες. Επ’ αυτού το ζήτημα Μετανάστευσης και Ασύλου δεν εμφανίζεται αρνητικό, εξετάζοντας την επέκταση της άδειας παραμονής στη χώρα μας από τα τρία στα πέντε χρόνια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε βάθος χρόνου, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά καινούργια διαδικασία. Παράλληλα, δρομολογείται η ενίσχυση των προξενείων με προσωπικό, ώστε να μειωθεί ο χρόνος και η γραφειοκρατία στη διαδικασία μετάκλησης. Επί του παρόντος, έχουν υποβληθεί 14.000 αιτήσεις για άδεια παραμονής στην Ελλάδα για εργασία με βάση τη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες, με το αρμόδιο υπουργείο να εκτιμά ότι θα ξεπεράσουν τις 30.000.
Η κατανομή αδειών εργατών γης στις 13 περιφέρειες
Σύμφωνα πάντως με τον κανονισμό για τον καθορισμό ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2023 και 2024 συνολικά κατανέμονται στις 13 περιφέρειες της χώρας 147.925 εργάτες γης, με τον αριθμό αυτό να αναλύεται ως εξής:
- Περιφέρεια Ηπείρου: στις 7.920 θέσεις.
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: 830 θέσεις.
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 5.844 θέσεις.
- Περιφέρεια Πελοποννήσου: 14.850 θέσεις.
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 6.528 θέσεις.
- Περιφέρεια Αττικής: 10.236 θέσεις.
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 10.236 θέσεις.
- Περιφέρεια Κρήτης: 14.740 θέσεις.
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 11.720 θέσεις.
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 4.764 θέσεις.
- Περιφέρεια Θεσσαλίας: 14.817 θέσεις.
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: 3.836 θέσεις.
- Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 7.575 θέσεις
Πηγή: agronews.gr