Και τώρα που τελείωσε το *παζάρι* Τσοτυλίου(το μοναδικό που γινεται στον Δήμο Βοίου και μάλιστα 2 φορές,καλοκαίρι και φθινόπωρο) καταθέτω μερικές προτάσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν μιλώντας με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες που φιλοξενήθηκαν αυτές τις ώρες στο Τσοτύλι.

Εδω και χρόνια ζούνε μια ιδια κατάσταση,έρχονται,στήνουν άναρχα τις παράγκες τους,παίρνουν ρεύμα απο κοντινά μαγαζιά και ολο αυτό απο Παρασκευή βράδυ εως Σαββατο μεσημέρι.Ο Δήμος και η τοπική κοινότητα Τσοτυλίου το μόνο που κάνουν(κι αυτό γίνεται χρόνια), ειναι πριν καλά καλά στήσουν οι έμποροι την *πραμάτεια τους* να γυρίζουν με το μπλοκάκι είσπραξης και να ζητούν το αντίτιμο ανάλογα με το τρέχον μέτρο.

.Στην εποχή λοιπόν της κρίσης με απόφαση του Δημ.Συμβουλίου απο 5€/ το τρεχον μετρο που ήταν το αντίτιμο, πήγε 9€(αντι να γίνει 3€) με αποτέλεσμα να μην έρθουν αρκετοί απο τους παλιούς παραδοσιακούς μικροπωλητές.

Τουαλέτες υπάρχουν ανοιχτές σε απόσταση 200 μέτρων οπότε προτιμάς τους φίλους που εχουν δίπλα τα καταστήματα τους η τον γειτονικό*τοίχο*.Αν είσαι γυναικα-έμπορος δύσκολα τα πράγματα!!

Καταθέτω μερικές προτάσεις οι οποίες είναι εφικτό να γίνουν γιατί μια σωστά οργανωμένη και δομημένη εμποροπανήγυρη θα τραβήξει περισσότερους πελάτες και κατά συνέπεια και περισσότερους εμπόρους, οπότε η σωστή οργάνωση αποτελεί πλέον μονόδρομο.

1.Ομοιόμορφες τέντες
Το πρώτο και κύριο μέλημα για τη σωστή διοργάνωση είναι ο χώρος να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ομοιομορφία.Αν ο καθένας φέρει τον δικό του πάγκο(όπως γίνεται) υπάρχουν προβλήματα, η ανομοιομορφία δεν είναι και ότι καλύτερο από αισθητική άποψη και δίνει γενικά μια εικόνα ανοργανωσιάς και χάους.
Η καλύτερη λύση είναι η ενοικίαση τεντών ή η κατασκευή σκεπάστρων(οχι μονίμων)
Οι τέντες αυτές είναι πολύ ανθεκτικές και ειδικά κατασκευασμένες για να αντέχουν στον αέρα, τη βροχή και άλλα στοιχεία της φύσης. Επίσης, μπορείτε να κατασκευαστεί μία συνεχόμενη τέντα και να δημιουργούνται πάγκοι και άλλοι χώροι με ειδικά χωρίσματα στα κατάλληλα διαστήματα.

2.Καλός φωτισμός
Ο σωστός φωτισμός είναι απαραίτητος για την επιτυχία ενός πανηγυριού. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην φέρνει ο κάθε πωλητής τις δικές του λάμπες και τις δικές του γεννήτριες γιατί με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία άσχημη και δυσάρεστη ατμόσφαιρα ενώ οι μυρωδιές αλλά και ο θόρυβος από τις γεννήτριες δεν είναι οτι καλύτερο.Και φυσικά να διαθέτει ο Δημος το ρεύμα,όχι ο επαγγελματίας-φίλος-καταστηματάρχης.

3.Οι τουαλέτες δίπλα στο Δημοτικό σχολείο να ειναι ανοιχτές και μια καθαρίστρια να βρίσκεται για τις ώρες του πανηγυριού εκει και να φροντίζει για την καθαριότητα του χώρου.(εφικτό να γινει,γιατί σε ανάλογες χοροεσπερίδες δίνεται προς χρήση).

4.Να δοθεί κίνητρο να έρθουν περισσότερες μέρες οπως παλιά,δεν ειναι δυνατόν στις 2μμ του Σαββάτου να έχουν μαζέψει τους πάγκους.Ας τελειώσει το πανηγύρι το μεσημέρι της Κυριακής( έτσι ώστε κι αυτοί που εργάζονται ως Σάββατο απόγευμα να μπορούν να έρθουν).

5.Να γινεται η κατάθεση του αντιτίμου στο ταμείο του Δήμου με την κρατηση της θέσης,διασφαλίζοντας ετσι και ο δημος τα χρηματα του σε περιπτωση που δεν ερθει ο εμπορος,δεν χρειάζεται να τριγυρνάνε με το *μπλοκάκι*οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου.

Ζω το πανηγύρι του Τσοτυλίου πολλά χρόνια,αυτό το χάλι των τελευταίων ετών δεν υπάρχει.Αν θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό και σ ενα επίπεδο το* μοναδικό*πανηγύρι στην περιοχή θα πρέπει ο Δήμος να κάνει ριζικές αλλαγές. Γιατί αυτη την στιγμή το μονο που προσφέρει ειναι ο χώρος και μόνο αυτό.

Κόσμος υπάρχει,οι έμποροι φευγουν ευχαριστημένοι γιατί δουλεύουν καλά αλλά ειναι μόνοι τους,δεν υπάρχει κάποιος να τους ακούσει σ αυτά που θα πούνε για την βελτίωση των συνθηκών της εμποροπανήγυρης.

Δεν μπορούμε να συγκριθούμε με το Αργος Ορεστικό,την Κοζάνη και τα Γρεβενά αλλά ας προσπαθήσουμε.

Παραθέτω 2 φωτογραφίες απο τον χώρο του συντριβανιού Παρασκευή βράδυ,εκεί που άλλες φορές δεν χωρούσες να περάσεις.

Σε μια διοργάνωση μιας εμποροπανήγυρης η εικόνα είναι το παν. Όσο πιο οργανωμένοι , τόσο το καλύτερο και λυπάμαι γι αυτό που ειπώθηκε οτι το αντίτιμο αυξήθηκε γιατί αγοραστηκαν αντισηπτικά τα οποια τοποθετήθηκαν για τις ανάγκες του κοσμου.(δεν ηταν πανω απο 5 τεμάχια και μάλιστα μόνο στην μια είσοδο)

Δεκτές ολες οι απόψεις προς συζήτηση.

Κισκίνη Καλλιόπη
Κάτοικος Τσοτυλίου.

Πηγή: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΙΣΚΙΝΗ