«Εμείς θέλουμε να ζήσουμε σε αυτή τη γωνιά της γης στο φυσικό μας περιβάλλον»

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε χώρο του ξενοδοχείου Έλενα της Κοζάνης μεταξύ αντιπροσωπείας της Καλαμιάς και της Kiefer παρόντος του Παναγιώτη Πετρόχειλου μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Οι κάτοικοι ζητούν νέα χωροθέτηση με τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Στέργιο Κιάνα να χαρακτηρίζει κάτι τέτοιο ανέφικτο.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Πετρόχειλος ιδιοκτήτες των έργων είναι η Lightsource BP. «Οι εκτάσεις παραχωρήθηκαν από το υπουργείο , δεν έχει καμιά σχέση ο δήμος ή η περιφέρεια. Το πολύγωνο θα είναι λίγο διαφορετικό, διότι η BP δεν θέλει επεμβάσεις στο τοπίο, πάνελ σε σημεία με αυξημένες κλίσεις. Το 3% από το τζίρο θα πάει στο δήμο, οπότε δεν ισχύει αυτό που λέγεται ότι πάμε σε πάρκα 20ΜW για να μην αποδίδεται το 3%.Τα έργα είναι πλήρως αδειδοτημένα .Και στα Κοίλα και στα Σιδερά αντισταθμιστικά γίνονται , έχει να κάνει με τη διάθεση και την αντιμετώπιση. Συνήθως έχουμε μια λίστα με δέκα έργα από την κοινότητα και αποφασίζουμε».

Στο σημείο αυτό τον σταμάτησε ένας κάτοικος: «Είμαστε φτωχό χωριό, 50 άνθρωποι και οι 50 στην πλαγιά , ένας ζωντανός οικισμός , ήρθαν άνθρωποι ξένοι και επενδύσανε εκεί, αν δεν ακούστε τις ανάγκες μας , ησυχία δεν θα βρείτε .Μόνοι μας καθαρίζουμε ,κάνουμε δενδροφυτεύσεις , δεν ζητήσαμε βοήθεια, δεν θέλουμε να μας πειράξει κανείς». Χαρακτήρισε το έργο τερατούργημα όπου πάει να εξαφανίσει το χωριό.

«Δεν έχετε εικόνα της χωροθέτησης .Υπάρχουν τρόποι να περιοριστεί η οπτική όχληση από την πλευρά του χωριού» η απάντηση του κ. Πετρόχειλου. «Αν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία δεν θα γίνει τίποτα. Υπάρχει στη διεθνή βιβλιογραφία το θέλω, αλλά όχι στην αυλή μου» συνέχισε ο ίδιος.

«Ζητούμε νέα χωροθέτηση .Το πάρκο αυτό είναι η γελιοποίηση του κράτους και ο δικός μας εξευτελισμός .Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους. Εσείς μπορείτε να βρείτε έκταση σε εφαπτόμενο οικόπεδο. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε σε αυτή τη γωνιά της γης στο φυσικό μας περιβάλλον. Σε 25 χρόνια που θα σηκωθούνε τα φωτοβολταϊκά θα χαθεί το δάσος. Εμείς δεν ξεπουλιόμαστε και τσάμπα ρεύμα να μας δώσετε» τόνισε εμφαντικά κάτοικος για αυτούς που βλέπουν την Καλαμιά ως κουκίδα χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο άνθρωπος. «Δεν μπορούν να έρθουν τα παιδιά μας να δουν αυτή την βαρβαρότητα .Το τοπίο είναι σημαντικό κλειδί για την ευημερία και συνεπάγεται ευθύνες και δικαιώματα για τον καθένα. Αυτή την ευθύνη αναλαμβάνουμε , να διαφυλάξουμε το τοπίο, το δικαίωμα στη ζωή». Ιδιαίτερη μάλιστα αναφορά έγινε στους κέδρους που αναγεννιούνται παντού .

Την ίδια ώρα που γράφονται τα παραπάνω οι κάτοικοι σταμάτησαν για μια ακόμα μέρα τα μηχανήματα της Kiefer με την διακριτική παρουσία της αστυνομίας και της ΟΠΚΕ .Το θέμα θα συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο με τον περιφερειάρχη Γιώργο Κσαπίδη να προτείνει νέα έκταση μεταξύ Καλαμιάς-Λυγερής.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Στέφανος Πράσσος: Σκηνικό σύγκρουσης στην Καλαμιά

Πρόεδρος Καλαμιάς: Θα κατασκηνώνουμε κάθε βράδυ, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό το τερατώδες έργο

1η εαρινή διαβίωση στο Κέδρωμα Καλαμιάς – Ο αγώνας συνεχίζεται!

Διαμαρτυρία κατοίκων της Καλαμιάς για τα φωτοβολταϊκά γύρω από τον οικισμό :Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει το βουνό του κέδρου σε απέραντο καθρέφτη