Η Θεατρική Σκηνή του δήμου Αβδελιώτη σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και την πρεσβεία της Ελβετίας παρουσιάζει την παράσταση

«Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ»
Στην αρχαία ελληνική, με ελληνικούς & αγγλικούς υπέρτιτλους
Στον ρόλο του Σωκράτη ο Gilles Decorvet
Μέλητος, ο Μάρκος Παλαιός

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 Οκτωβρίου 2023
Ώρα προσέλευσης 19:30. Ώρα έναρξης 20:00
Στο ιστορικό STUDIO new star art cinema

Gilles Decorvet
Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

«Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη», αποδίδεται μέσα από το μοναδικό στην ιστορία του πολιτισμού κείμενο του Πλάτωνα, «Απολογία Σωκράτη», σε διδασκαλία εκφοράς αρχαίου κειμένου & σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, με τον Gilles Decorvet στον ρόλο του Σωκράτη, και παρουσιάζεται για μία μόνο παράσταση στο STUDIO new star art cinema, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 20:00, αποτελώντας την επίσημη έναρξη λειτουργίας της ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ.

Στην παράσταση θα ακουσθεί από σκηνής η αυθεντική Αρχαία ελληνική γλώσσα, από τον Gilles Decorvet στον ρόλο του Σωκράτη και από τον Μάρκο Παλαιό στον ρόλο του κατηγόρου Μέλητου, με υπέρτιτλους στα Νέα ελληνικά & στα Αγγλικά, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και την υποστήριξη της Ένωσης Γάλλων Ελλάδας.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, εμπνευστής και δημιουργός της δυνατότητας να μιλιέται σήμερα η αρχαία ελληνική ως ζωντανή γλώσσα, διδάσκοντας από το 2012 την εκφορά της με την καινοτόμο «ΛΟΓΙΚΗ-ΜΟΥΣΙΚΉ» μέθοδό του, και καταθέτοντας παράλληλα την νέα του μετάφραση/απόδοση του Πλατωνικού κειμένου, επαναφέρει στο κοινό την παράσταση που έγινε εμπειρία ζωής για όσους την είχαν παρακολουθήσει.

Πρωτοπαρουσιάσθηκε το 2015ως συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την ΑΜΚΕ «ANAGNORISIS»,καθηλώνοντας χιλιάδες θεατές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με κορύφωση την παρουσίασή της στην ιστορική Όπερα του Ανόι στο Βιετνάμ, όπου αποθεώθηκε από το πλήθος των διπλωματικών αντιπροσωπειών 27 Πρεσβειών από τα γνωστότερα κράτη του κόσμου, προκαλώντας πηγαίες εκδηλώσεις ενθουσιασμού, θεωρούμενη σπουδαίο σύγχρονο πολιτιστικό γεγονός για την συμβολή της επικαιροποίησης των ιδεών του Σωκράτη στην κρίσιμη ανέλιξη της παγκόσμιας κοινότητας.

Η παράσταση με τον Gilles Decorvet δόθηκε τον Νοέμβριο του 2022στη Γενεύη, με καθηλωτική αποδοχή από το ελβετικό κοινό, ενώ προγραμματίζονται νέες παραστάσεις ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο ελληνιστής Ελβετός Gilles Decorvet, διατελεί Καθηγητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Έχει μελετήσει ενδελεχώς την αρχαία και την σύγχρονη ελληνική γλώσσα κι έχει μεταφράσει στα γαλλικά κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς. Αφηγείται επίσης, σημαντικά κείμενα σε σχολεία, θέατρα και φεστιβάλ, στην Ελβετία και στη Γαλλία.

Η «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ» στο STUDIO new star art cinema
Ο κινηματογράφος Studio ιδρύθηκε το 1967 από τον πολυσχιδή στοχαστή, Σωκράτη Καψάσκη, με σκοπό την διάδοση επίλεκτων κινηματογραφικών έργων τέχνης γαλουχώντας για χρόνια το κοινό με πρωτοπόρες δημιουργίες. Η διεύθυνση του STUDIO new star art cinema, έχοντας διασώσει και επανιδρύσει τον ιστορικό αυτό χώρο, θεωρεί ιδιαίτερη τιμή την ίδρυση της «ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ», που εγκαινιάζεται με αυτή την παράσταση κι όπου θα δοθεί η ευκαιρία για το κοινό και για τα σχολεία, να γνωρίσουν τις πρωτότυπες, ψυχαγωγικές θεατρικές δημιουργίες του Δήμου Αβδελιώδη, που καθηλώνουν απολαυστικά μικρούς και μεγάλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς από την δύναμη του έντεχνου Λόγου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση, Διδασκαλία Εκφοράς και Ερμηνείας Αρχαίου Κειμένου, Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Μετάφραση υπέρτιτλων στα Αγγλικά: Αμαλία Κοντογιάννη
Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου
Σχεδιασμός Κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς
Ροή υπέρτιτλων, ήχων: Maria Campagnolo-Pothitou
Grahic Designer: Γιάννης Σταματόπουλος

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Gilles Decorvet
ΜΕΛΗΤΟΣ: Μάρκος Παλαιός

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
STUDIO new star art cinema
Σταυροπούλου 33, Αθήνα, 11252 Τηλ. 2108640054 2108220008
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023
ώρα προσέλευσης 19:30, ώρα έναρξης 20:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90’

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: https://www.ticketservices.gr/event/i-anaparastasi-tis-dikis-tou-sokrati/
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:Α ζώνη 20€
B ζώνη 18€ (φοιτητικό, 65+, ανέργων, ΑμεΑ: 15€)
Γ ζώνη 15€ (φοιτητικό, 65+, ανέργων, ΑμεΑ: 12€)

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Το έργο προκαλεί καλλιτεχνική ευφορία με την μέθη της γλώσσας, αγγίζοντας τις πολιτικές και ιδεολογικές ανησυχίες του θεατή και παραμένει επίκαιρο στις μέρες μας, εφόσον ασκεί μια ανελέητη κριτική στις σκοτεινές πλευρές της δημοκρατίας. Πλευρές που την τελευταία δεκαετία έγιναν κυρίαρχες. Ο Δήμος Αβδελιώδης πέτυχε να εγγράψει εκ νέου στον νεοελληνικό βίο το σημαντικό αυτό κείμενο με τους όρους που θέτει το ίδιο, σεβόμενος απολύτως το πνεύμα του. Βλάσης Αγτζίδης.

“Είδα τη συγκλονιστική παράσταση του Αβδελιώδη. Ένιωσα να είμαι αυτόπτης μάρτυρας της δίκης. Ένιωσα τις δονήσεις της ζωντανής αρχαίας γλώσσας, τις δικές της μουσικές παραμέτρους. Όχι μόνο ανέδειξε σοφά το αρχαίο κείμενο, αλλά κατάφερε να μου υπενθυμίσει ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, προσφέροντάς μας ένα πολύτιμο δώρο. Μη το χάσετε. Σεμίνα Διγενή.

Το άνοιγμα της Σκέψης αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας πρόταση στην επικρατούσα σήμερα σύγχυση αρχών και στόχων. Πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται με τρόπο εύληπτο και γοητευτικό. Σε αυτό έγκειται η ιστορικότητα της πρότασης του Δήμου Αβδελιώδη.” Νικήτας Χιωτίνης.

Τελικά το θέατρο, σε αυτήν την εκδοχή που βιώσαμε, είναι αναμφισβήτητα κορυφαία πολιτική πράξη. Από μόνο του σαν δράση και λόγος. Που όταν συμβαίνει σε μέρες και κλίμα σαν τα τωρινά, έρχεται ως «από μηχανής θεός» να φωτίσει σκιές, να ξεδιαλύνει θολά τοπία, να παρηγορήσει το πνεύμα. Να επαναφέρει χαμένες ισορροπίες και χαμένα αυτονόητα. Πίτσα Στασινοπούλου.

Επικοινωνία-Προβολή στα ΜΜΕ
Ανζελίκα Καψαμπέλη
[email protected]| t.6945798883.