Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ προσφεύγει κατά της απόφασης του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη μονάδα παραγωγής σιδηροχρωμίου στις περιοχές Ελλησπόντου και Κοζάνης από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ (ΕΛΛΗΜΕΤ) Α.Ε.» . Η προσφυγή αυτή έχει στόχο την εξασφάλιση παροχής ασφαλούς και υγιεινού πόσιμου νερού στους 61.868 κατοίκους στο Δήμο Κοζάνης και την προστασία των επενδύσεων των υποδομών ύδρευσης, των σχετικών υδραγωγείων της Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης.

H ΔΕΥΑΚ ζήτησε από τους επενδυτές τη σύνταξη ειδικής υδρογεωλογικής μελέτης, με ανάλυση της τρωτότητας και της επικινδυνότητας των προτεινόμενων μονάδων σιδηροχρωμίου και πυριτίου, ως προς την ασφάλεια των υδρευτικών γεωτρήσεων Βαθυλάκκου .Οι απόψεις της ΔΕΥΑΚ δεν έγιναν δεκτές, με την αιτιολογία ότι οι εν λόγω ζώνες προστασίας για την διασφάλιση της ποιότητας του νερού ύδρευσης των 61.868 κατοίκων δεν είναι θεσμοθετημένες.

Να αναφέρουμε ότι οι γεωτρήσεις του Βαθυλάκκου υδροδοτούν τους οικισμούς του Δήμου Κοζάνης: Κοζάνης, Πτελέας, Οινόης, Βατερού, ΖΕΠ, Αργίλου, Νέου Κλείτους, Καρυδίτσας, Κοίλων, Καρδιάς, Εξοχής, Μελισσίων, Νέας Νικόπολης, Σιδερών, Κτενά, Λιβερών, Λευκόβρυσης, Νέας Χαραυγής, Πετρανών, Κρόκου, Άνω Κώμης, Κάτω Κώμης, Μηλιάς, Κήπου, Σπάρτου, Δρεπάνου, Γαλανίου, Ακρινής, Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου, Πολυμύλου, Λεβέντη, Αγίων Θεοδώρων, Αυγής, Βοσκοχωρίου, Αγίου Χαραλάμπους, Τετραλόφου, Καπνοχωρίου, Ανατολικού, Θυμαριάς (Κίσσας), Κρεμαστής, Κοιλάδας, συνολικού πληθυσμού 61.868 κατοίκων.

Το Σεπτέμβριο του 2022 το δημοτικό συμβόλαιο Κοζάνης εκφράστηκε θετικά για την εν λόγω επένδυση με τις τοπικές κοινότητες Φτελιάς και Δρεπάνου που αναπτύσσεται το έργο να είναι αρνητικές.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

ΥΠΕΝ: «Πράσινο» στην Ελλημέτ για τη μονάδα παραγωγής σιδηροχρωμίου στις περιοχές Ελλησπόντου και Κοζάνης