Η Ελένη Ουζουνίδου υποδύεται τη Μαρίκα Νίνου στην Τουρκομερίτισσα που παρουσιάζεται το Σάββατο στην Αίθουσα Τέχνης. Μιλήσαμε μαζί της και μας μετέφερε εντός σκηνής.

1.Η Ελένη Ουζουνίδου γίνεται Μαρίκα Νίνου στην Τουρκομερίτισσα που θα δούμε το Σάββατο στην Αίθουσα Τέχνης;
Έχω την χαρά να υποδύομαι την Μαρίκα Νίνου μία γυναίκα που υπήρξε πρωτοπόρος στα μουσικά δρώμενα και που την θαυμάζω απεριόριστα για το ταλέντο της, τον δυναμισμό της και την αγάπη της στο τραγούδι. Η Μαρίκα Νίνου γεννήθηκε για να τραγουδάει. Και τα κατάφερε. Έγινε η πρώτη των πρώτων.

2.Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί μικρασιάτες. Θα τους προτείνατε δουν την εν λόγω παράσταση;
Η παράσταση παίζεται από πέρσι στην Αθήνα και πρόσφατα πήγαμε στη Θεσσαλονίκη. Δε φαντάζεστε πόσοι Μικρασιάτες έχουν έρθει να δουν την παράσταση και πόσο συγκινημένοι είναι. Ο Δημήτρης Καρατζιάς που έγραψε το κείμενο της Τουρκομερίτισσας έκανε μελέτη χρόνων προκειμένου να βγει ένα κείμενο με σοβαρότητα και σεβασμό. Θέλω να πιστεύω, αν κρίνω και από την ανταπόκριση του κόσμου, πως έχουμε κάνει μία αξιοπρεπέστατη παράσταση.

3. Η Ελλάδα τελικά δεν σταμάτησε ποτέ να τραγουδάει;
Δεν μπορεί η Ελλάδα να σταματήσει να τραγουδάει. Είναι η ψυχή της τέτοια που μόνο να τραγουδάει μπορεί. Κάθε μέρα στην παράσταση ακούω από κάτω τους θεατές να σιγοτραγουδάνε μαζί με εμένα γιατί τα τραγούδια της Νίνου έχουν αφήσει ιστορία. Είναι η παρακαταθήκη μας. Η κληρονομιά μας. Εμείς θα φύγουμε τα τραγούδια όμως θα μείνουν.

4. Θα προτείνατε σε νέους να παρακολουθήσουν το έργο και γιατί;
Έρχονται αυτό είναι το σημαντικό πως είναι μία παράσταση που έρχονται η νέοι άνθρωποι, συμπάσχουν, συγκινούνται, γελάνε, ονειρεύονται, προβληματίζονται, μαθαίνουν.

5. Πείτε μας λίγα λόγια για τη ζωή της Μαρίκας Νίνου όπως εσείς την μάθατε μέσα από την ταύτισή σας με το ρόλο.
Γνώριζα τα τραγούδια τη Μαρίκας Νίνου όπως όλοι μας. Έμαθα ποια ήταν η ίδια, τι πέρασε, πως μεγάλωσε, πως ερωτεύτηκε, πως κατάφερε να γίνει η Μαρίκα Νίνου, πως αντιμετώπισε την ασθένεια της, πως τα έβαλε με θεριά και δαίμονες. Σπουδαία προσωπικότητα, μαχήτρια, με εκτόπισμα φωνής αλλά και ψυχής, έφυγε πολύ νέα χτυπημένη από τον καρκίνο και όμως στη σύντομη ζωή της τα έζησε όλα. Είναι μία παράσταση που δεν βαριέσαι να την παίζεις, κάθε παράσταση και μια νέα ιστορία, ένα νέο αντιμετωπίζω τα όμορφα και τα δύσκολα της ζωής με τραγούδι, με δύναμη ψυχής, με χιούμορ και δύναμη για την ίδια τη ζωή.

Ιωάννα Παπαδημητρίου