Διανύουμε μία περίοδο όπου οι θερμοκρασίες στην περιοχή μας αγγίζουν πολύ υψηλά νούμερα  γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στους χώρους εργασίας εάν δεν ληφθούν και τηρηθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Η θερμική καταπόνηση (Θ.Κ) των εργαζομένων, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, μπορεί να λάβει χώρα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και εργασίες, ειδικά σε υπαίθριες, τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο όσο και στους τομείς της γεωργίας και της διαχείρισης των αποβλήτων,κλπ.

Για την αντιμετώπιση της Θ.Κ και προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο η νομοθεσία όσο και οι διεθνείς οδηγίες εξειδικευμένων φορέων, εστιάζοντας, στις ομάδες εργαζομένων υψηλού κινδύνου και στα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, που αποτελούν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης της Θ.Κ.

Το Εργατικό Κέντρο Νομού Κοζάνης, εφιστά την προσοχή όλων των εργαζόμενων και όλων των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, έτσι ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις και παροτρύνει να λαμβάνονται κατά περίπτωση τεχνικά και οργανωτικά μέτρα:

♦ Υποχρεωτική παύση εργασιών κατά τη διάρκεια καύσωνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ)

♦ Καθορισμός διαλλειμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

♦ Διαμόρφωση κατάλληλα κλιματιζόμενων χώρων, κυλικείων η άλλων, για την ανάπαυση των εργαζομένων.

♦ Διάθεση πόσιμου δροσερού νερού

♦ Προγραμματισμός των εργασιών που καταπονούν θερμικά, εκτός θερμοκρασιακών αιχμών (μεταξύ 12.00 ́-16.00 ́).

♦ Επαρκής γενικός εξαερισμός με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός ζωνών εργασίας

♦ Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων

♦ Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα

♦ Επιθυμητή είναι η ύπαρξη και η λειτουργία κλιματιστικών στους χώρους εργασίας, όταν αυτό είναι δυνατό.

♦ Μόνωση των πηγών θερμότητας και κατασκευή σκίαστρων.

♦Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας

Ο προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας, όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων είναι αυξημένος και η εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων,  που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του Τεχνικού Ασφαλείας και του Γιατρού Εργασίας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και αποτυπώνονται στην απαιτούμενη από το νόμο γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου.

Τα σωματεία ή/και οι επιτροπές υγείας και ασφάλειας έχουν το δικαίωμα διαβούλευσης και υπογραφής συλλογικών ρυθμίσεων, με αντικείμενο την εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, σε συνεργασία και με τον τεχνικό ασφαλείας και τον γιατρό εργασίας.

Κρίσιμος είναι ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας τόσο της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, όσο και κυρίως της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, ως προς τη διενέργεια ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων μείωσης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε όλους τους εργασιακούς χώρους και ιδιαίτερα σε αυτούς, όπου με βάση τις προγνώσεις και ανακοινώσεις της Ε.Μ.Υ. για την επικράτηση συνθηκών καύσωνα, αναμένεται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση.

Το ΕΚΝΚ με δεδομένο το γεγονός ότι οι καταστάσεις θερμικής καταπόνησης συνδέονται άμεσα και με επαγγελματικά ατυχήματα, θα βρίσκεται σε εγρήγορση και «επιφυλακή» ώστε να παρέμβει σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να αντιμετωπίζεται έμπρακτα από το Κράτος και την εργοδοσία ως τέτοιο.