Τι είναι το Ταμείο Συγχρηματοδοτούμενων Δανείων και τι το Ταμείο Εγγυήσεων-Εκτός η πρώτη μεταποίηση και οι συνεταιρισμοί 

Ενημερωτική εκδήλωσή για τις δράσεις κρατικών ενισχύσεων προώθησης της Επιχειρηματικότητας του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Κοβεντάρειο παρουσία πολλών επιχειρηματιών της περιοχής. Αναλύθηκαν οι δύο δράσεις που ήδη τρέχουν για την ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και την ίδρυση και ενίσχυση νέων ύψους 50 εκ. 70% αυτού του ποσού πηγαίνει στη Δυτική Μακεδονία. 6,3 εκ κατευθύνονται στις υφιστάμενες επιχειρήσεις της Π.Ε. Κοζάνης και 4.2 εκ σε νέες και υπό σύσταση.

Ο κ. Πελοπίδας Καλλίρης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης άνοιξε την ενημερωτική εκδήλωση μιλώντας για μια χρονιά ορόσημο με προσκλήσεις 50 εκ στον αέρα. Η καρδιά του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι στη Δυτική Μακεδονία όπως είπε. Στις πολύ μικρές ή επιδότηση θα φτάσει το 70%, στις μεσαίες 60% και στις μεγάλες 50%. Σύντομα θα βγουν και άλλες προσκλήσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις 130 εκ και 150 εκ  αντίστοιχα  αλλά και για ενεργειακές επιχειρήσεις 150 εκ. Οι εδαφικές επιτροπές λειτουργούν πρόσθεσε εξηγώντας ότι το σχέδιο αποβλέπει στην αύξηση των θέσεων  απασχόλησης , γι αυτό και ζητείται η αύξηση των θέσεων εργασίας.

Στόχος είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, οι οποίες πρέπει να διατηρηθούν για ένα χρόνο μετά τη λήξη του έργου, αλλιώς θα υπάρχει ποινή ή και απένταξη του σχεδίου. Λόγος έγινε και για το 7% των έμμεσων δαπανών για κάλυψη δαπανών μη επιλέξιμων.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης ανέφερε ότι  βγαίνουν απέξω οι συνεταιρισμοί και η πρώτη μεταποίηση ζητώντας υψηλότερα κίνητρα για τον πρωτογενή τομέα στον εθνικό αναπτυξιακό νόμο. Περιμέναμε οι μεγάλοι συνεταιρισμοί του Βελβεντού και του Αμυνταίου να επενδύσουν, σημείωσε χαρακτηριστικά. Στην αρχή λέγαμε ότι θα εφαρμοστεί  ένα πρόγραμμα τύπου αναπτυξιακού τομέα. Γύρω στον Απρίλιο ξεκινά το ΠΕΠ  από τη Δυτική Μακεδονία  με ποσά  από  30.000-300.000 ευρώ .

Ο δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης ανέφερε ότι για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να έχουμε και νέους  ανθρώπους

Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 

Η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μίλησε για τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα διαθέσιμα δάνεια με άτοκη χρηματοδότηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Ταμείο Χαρτοφυλάκιου ΔΑΜ  70 εκ  που θα πλαισιώσει τα παραπάνω προγράμματα με δυνατότητα μείωσης κόστους επιτοκίου και εγγυήσεων στα δάνεια. Αποτελείται από  δυο ταμεία, το Ταμείο Συγχρηματοδοτούμενων Δανείων και το Ταμείο Εγγυήσεων. Το πρώτο  συγχρηματοδότησης  αφορά πολύ μικρές και μικρομεσαίες που συμμετέχουν  στα προγράμματα ΔΑΜ   για δάνεια   ως 500.000 ευρώ άτοκα  ως 50%.Το το υπόλοιπο 50% παρέχεται επιδότηση 3% για τα επόμενα τρία χρόνια . Το Ταμείο  Εγγυήσεων  αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις δίνει δάνεια  επενδυτικού σκοπού ως 156 εκ και πόσο ύψους   20 εκ ανά αίτηση δανείου και μειωμένο επιτόκιο.

Τι ανέφεραν επιχειρηματίες και φορείς 

Δεν μπορεί η Π.Ε. Κοζάνης με τις 10.000 επιχειρήσεις να έχει την ίδια κατανομή ποσών με τη Φλώρινα σημείωσε ο Γιάννης Μητλιάγκας πρόεδρος του ΕΒΕ, ενώ έθεσε θέματα με την αύξηση προσωπικού ειδικά στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και της ίδιας συμμετοχής με τις τράπεζες να μην εγκρίνουν το όλο ποσό. Αποκλείονται εξ ορισμού οι νέοι τόνισε ο Δημήτρης Ζιούζιος με την προϋπόθεση αύξησης προσωπικού ενώ ο κ. Νίκος Χλιάπας από τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού  διαμαρτυρήθηκε επειδή μένουν εκτός οι συνεταιρισμοί χωρίς να υπάρχουν ανάλογες δράσεις . Ο κ. Μπασίνας σημείωσε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές  και είναι  αδύνατη η αύξηση των θέσεων εργασίας .Υπάρχει κενό μεταξύ  του προγράμματος των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και του προγράμματος των μεσαίων σημείωσε ο κ. Στέργιος Κιάνας , πρόεδρος του ΤΕΕ που έκανε λόγο και για το πάντρεμα του αναπτυξιακού με ΕΣΠΑ που άφησε εκτός τον πρωτογενή τομέα.

Σχεδιάζεται δράση του ΠΕΠ για το κενό από 200.000 ευρώ ως 500.000 ευρώ ενώ εξασφαλίζεται  η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιφερειακών ενοτήτων με τον τρόπο της κατανομής απάντησαν οι παριστάμενοι λέγοντας ότι δεν είναι επιλέξιμη η πρώτη μεταποίηση στον εν λόγω κανονισμό του ΔΑΜ. Τόνισαν δε ότι το πρόγραμμα είναι επένδυσης και απασχόλησης για αυτό και βαθμολογείται  και ζητείται  η αύξηση των θέσεων εργασίας τουλάχιστον κατά ένα άτομο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

70% επιδότηση σε υφιστάμενες επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας με όρο την αύξηση των θέσεων εργασίας-Τα τρία αγκάθια της δράσης