Α. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρέστη συμπροσευχόμενος στην Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε το Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2024, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, και με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και Σελευκείας κ. Θεοδώρου. Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε στο Ναό το ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Γέροντος Περγάμου κυρού Ιωάννου. Από τον Παναγιώτατο Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, συμμετέχοντας και οι μητροπολίτες Σηλυβρίας κ.. Μάξιμο, των Σαράντα εκκλησιών κ. Ανδρέα και Σελευκίας κ. Θεοδώρου .Επίσης τιμώντας τη μνήμη του μητροπολίτου Περγάμου παρέστησαν αρχιερείς του Πατριαρχείου Σεβ. Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, και Μεξικού κ. Ιάκωβος, και Θεοφιλ. Τράλλεων κ. Βενιαμίν, ο Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό.

Στη συνέχεια εδόθη επιμνημόσυνος δεξίωση, κατά την οποία ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην πολυσήμαντη και ανεκτίμητη προσφορά του μακαριστού Ιεράρχου του Θρόνου, προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και προς τα θεολογικά γράμματα. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο Περγάμου Ιωάννης ήταν “πολύτιμος θεολογικός βραχίων της Μητρός Εκκλησίας” και “η θεολογική προσφορά του ήταν μοναδική”.

Με την ευκαιρία, ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί, στο Φανάρι, Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στη διακονία και το θεολογικό έργο του μακαριστού Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου Ιωάννου (Ζηζιούλα).

Β. 20-1-2024. Ο Ανδρέας Γούλας ο άνθρωπος που φρόντιζε τα τελευταία χρόνια με πολύ σεβασμό τον μακαριστό κυρό Ιωάννη, γνώριμο από πολλά χρόνια, πιστός στην εκκλησία και στην ανθρωπιστική προσφορά. Τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο στον μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός Θεοτόκου» στη συνοικία Ίλιον Αθηνών, όπου ο μακαριστός Κυρός Ιωάννης είχε λειτουργήσει πολλές φορές. Οι ενορίτες τον σεβότανε και γέμιζε η Εκκλησία από πιστούς όταν λειτουργούσε.

Γ. 28-Ιανουαρίου -2024. Ημέρα Κυριακή. Η Ιερά Μητρόπολις Σερβίων και Κοζάνης ετέλεσε ετήσιο μνημόσυνο στο Βελβεντό-Κοζάνης, στο Ναό «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» εις μνήμη του μακαριστού κυρού Ιωάννη μητροπολίτου Περγάμου χωροστατούντος του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου. Το μνημόσυνο τελέστηκε στο Βελβεντό διότι ο μακαριστός κατάγονταν από το Καταφύγι ανήκοντας στο Δήμο Βελβεντού και στο Ναό «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» λειτουργούσε ο κυρός Ιωάννης κάθε δεκαπενταύγουστο., Κατέβαινε από το Καταφύγι στο Βελβεντό για να λειτουργήσει , ενώ έκανε τις διακοπές του αναπαυόμενος στο χωριό του. Να σημειωθεί ότι μετά από δυο μέρες 30-Ιανουαριου , ήταν και η εορτή των τριών Ιεραρχών , που είναι γιορτή του Πνεύματος και της Παιδείας , ήταν πολύ συμβολικό , διότι ο Περγάμου ήταν και Ακαδημαϊκός της Ακαδημίας Αθηνών. που είχε διατελέσει και πρόεδρος της Ακαδημίας το 2002. Η Μητρόπολη Κοζάνης επετέλεσε το Χριστιανικό καθήκον στο Τέκνο της που προέβαλε την Κοζάνη στον παγκόσμιο Χριστιανικό κόσμο ως Θεολογική προσωπικότητα εκπροσωπώντας άμα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το οποίο όπως δήλωσε ο Πατριάρχης θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στο Φανάρι Διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στη διακονία και το Θεολογικό έργο του μακαριστού μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα. Που ήταν Επιστήθιος φίλος μου.

Δ. 2-Φεβρουαρίου 2024. Ημερομηνία κοιμήσεως του μητροπολίτη Περγάμου μακαριστού κυρού Ιωάννου το 2023. Αναπέμφθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Κοζάνης όπου είχε Λειτουργήσει πολλές φορές Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη του από τους Ιερείς του Ναού. Είχε όμως προηγηθεί το ετήσιο μνημόσυνο που τελέστηκε από στο Βελβεντό 28-1-2024. Από την Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης.

Ε. 2- Φεβρουαρίου 2024. Επίσης αναπέμφθηκε και από το ιερέα Νικόλαο του Ναού της «Αγίας Παρασκευής» Κοζάνης επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη του μακαριστού κυρού Ιωάννη , μητροπολίτου Περγάμου. Τον οποίο είχε πνευματικό πατέρα. Ο Περγάμου τον χειροτόνησε Διάκονο και Ιερέα . Τον επικαλείτο πάντοτε ο παπανικόλας και ο μακαριστός κυρός και φίλος Ιωάννης με ρωτούσε για το πνευματικό του τέκνο και ιερέα Νικόλαο ο οποίος τον αναφέρει κάθε Σάββατο στο ιερό ποτήρι.

Ζ. 3-Φεβουαρίου-2024. Ο Κώστας Κουκούτσης εισαγγελέας Εφετών οικογενειακός φίλος με τον μακαριστό κυρό μητροπολίτη Ιωάννη, και κάτοικος Κατερίνης ,ετέλεσε ετήσιο μνημόσυνο , ημέρα Σάββατο στον Ιερό Ναό «της Υπαπαντής» , μητροπολιτικός Ναός της μητροπόλεως Κίτρους ,Κατερίνης και Πλαταμώνος στην Κατερίνη.
Η πρωτοβουλία του κ. Κουκούτση να τελέσει το ετήσιο μνημόσυνο του μεγάλου αρχιερέα με παγκόσμια ακτινοβολία και σεβάσμιο φίλο του κυρό Ιωάννη στην Κατερίνη, τόπο κατοικίας του Κουκούτση. Ήταν μια Χριστιανική πράξη αξιοσέβαστη και τιμής . Αισθήματα ανθρώπινης ευαισθησίας και πολιτισμού. Ο κ. Κουκουτσης είναι ένας συγκροτημένος με ήθος, ήρεμος, πράος , σοβαρός και αφοσιωμένος τις αρχές του Δικαίου Στην Κατερίνη υπάρχει και συνοικία Καταφυγιωτών .Όπου έχει λειτουργεί πολλές φορές ο μακαριστός κυρός Ιωάννης. Ο κ. Κουκούτσης, Κάθε Αύγουστο ανέβαινε οικογενειακός με τη γυναίκα του και τις κόρες του στο Καταφύγι, για να συναντήσει τον κυρό Ιωάννη και τις αδελφές του που πήγαιναν στο χωριό τους για ξεκούραση και τους οποίους συντρόφευαν .Στο Καταφύγι πήγαινα κι εγώ, όπου γνώρισα τον κ. Κουκούτση, έναν αξιοπρεπή Δικαστή και με βαθιά συναίσθηση των υποχρεώσεών του . Με τον μακαριστό φίλο μου Ιωάννη περπατούσαμε στα όμορφα δασικά μονοπάτια των Πιερίων με τη Θρυλική τους μούσα .
Ο κ. Κουκούτσης είχε υπηρετήσει και στο πρωτοδικείο Κοζάνης το 1992-1996 ως εισαγγελέας πρωτοδικών και όπως μου έλεγε διατηρεί πολύ καλές αναμνήσεις.

Η. 4-Φεβρουαρίου 2024 Κυριακή στον Ιερό Ναό «Παντάνασσας» Κατερίνης που βρίσκεται εντός του συνοικισμού «Καταφιώτικα» τελέστηκε από τη Μητρόπολη Κατερίνης προεξάρχοντος του μητροπολίτου κ. Γεωργίου το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού κυρού Ιωάννη μητροπολίτου Περγάμου. Ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος έτρεφε μεγάλο σεβασμό στον μακαριστό κυρό Ιωάννη και συν-λειτούργησε μαζί του πολλές φορές στην Κατερίνη. Ανέγνωσε σεπτό Πατριαρχικό γράμμα σχετικά με την προσωπικότητα του μακαριστού Αρχιερέως και του έργου του στην Εκκλησία κα τα γράμματα. Η εκκλησία ήταν γεμάτη από συγγενείς , φίλους και συγχωριανούς Καταφιώτες που τίμησαν τη μνήμη του διακεκριμένου συγχωριανού τους Ιεράρχη. Μιλώντας ο Μητροπολίτης είπε ότι ο μακαριστός εργάστηκε για την προβολή της Ορθοδοξίας στον Δυτικό κόσμο. Ο ίδιος υπηρέτησε πιστά το οικουμενικό Πατριαρχείο και υπήρξε κορυφαίος επιστήμων , καθηγητής Πανεπιστημίων Ελλάδος και εξωτερικού και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Αγαπούσε ιδιαίτερα τη γενέτειρά του. Διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον συνοικισμό «Καταφιώτικα» Κατερίνης τον οποίο επισκέπτονταν τακτικά , προκειμένου να συναντήσει συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς συμμετέχοντας ενεργά σε οικογενειακά και κοινωνικά γεγονότα. Η φωτογραφία του κοσμεί το εφημεριακό γραφείο του Ιερού Ναού «Παντάνασσας», όπου η μνήμη θα παραμείνει « αγήρως και αιωνία».

Θ. 4-Φεβρουαρίου 2024,τελέστηκε ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτου Περγάμου κυρό Ιωάννη στο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο πτωχοκομείο Αθηνών Πλ. Κολωνακίου, από τον Μητροπολίτη Λαοδικίας κ. Θεοδώρητο εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείο στην Ελληνική πολιτεία . Προηγουμένως είχε διατελέσει εκπρόσωπος και ο μακαριστός μητροπολίτης Περγάμου κυρός Ιωάννης.
Τα μνημόνια ήταν 9 εννέα και είχαν Χριστιανική κατάνυξη, Τιμώντας τον μακαριστό κυρό Ιωάννης και μητροπολίτη Περγάμου με την παράκληση να τον κατατάξει ο Κύριος στο χώρο των Αγγέλων.

Ι . Βιογραφικό του.
Ο Μητροπολίτης Ιωάννης γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1931 στο Καταφύγι Κοζάνης.

Απόφοιτος του Βαλταδωρείου Γυμνασίου Κοζάνης 1949.

Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε το1955, εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα « Η ενότης της εκκλησίας εν τη θεία Ευχαριστία και το επισκόπω κατά τους τρεις πρώτους αιώνας» και αναγορεύθηκε διδάκτορας.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ΗΠΑ, και αναγορεύτηκε Μάγιστρος της Θεολογίας.

Διατέλεσε καθηγητής δογματικής θεολογίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Και συστηματικής θεολογίας στα πανεπιστήμια Γλασκώβης (1973-1987), Θεσσαλονίκης(1984-1998), KIng ‘s College του Λονδίνου, Γρηγοριανού της Ρώμης και Γενεύης. Χειροτονήθηκε κατά το «Άθρον» Διάκονος στις 14- Ιουνίου1986 και Πρεσβύτερος στις 15-Ιουνίου-1986. Στις 22 Ιουνίου 1986 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου « Μητροπολίτης Περγάμου, υπέρτιμος και έξαρχος κόλπου Αδραμυττηνού».

Στις 30-Οκτωβρίου 2014 ανυψώθηκε σε Γέροντα Μητροπολίτη.

Το 1993 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 2002 Πρόεδρός της , Ήταν ο πρώτος πρόεδρος Κληρικός.

Δίδαξε επί Τριετίας στη Γενεύη Την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και ιδιαιτέρα, την Ορθόδοξη Θεολογία περί μυστηρίων.

Είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής διαλόγου μεταξύ της Ορθοδοξίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας , ενώ διετέλεσε Διευθυντής του γραφείου Αθηνών Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελληνική Πολιτεία .

Πρόεδρος της Διορθόδοξου επιτροπής για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

Εκπροσώπησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε πολλές Διεθνείς συνελεύσεις.

Υπήρξε ακόμη μέλος της Κεντρικής επιτροπής και της επιτροπής «πίστεως και τάξεως του Παγκοσμίου συμβουλίου εκκλησιών». Το βιβλίο του «Ελληνισμός και Χριστιανισμός», συμπεριλήφθη στον ΣΤ΄ τόμο της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους ( εκδοτικής Αθηνών).

Το 2003, 31- Αυγούστου , του απονεμήθηκε ο Ανώτατος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, «στον Σοφό Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα», όπως έγραφε ο τύπος , από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων/νο Στεφανόπουλο.
Είναι ένα μέρος από το Βιογραφικό του μακαριστού κυρού Ιωάννη. Γράφω και συγκινούμαι βαθύτατα , ενθυμούμενος τις αείμνηστες όμορφες ώρες όταν βρισκόμασταν μαζί η ακόμη και από το τηλέφωνο.

Δεν προσθέτω τίποτε άλλο από τη μεγάλη αρχιερατική διακονία με την προσφορά του στο παγκόσμιο στερέωμα του Χριστιανισμού που είχε ο μακαριστός κυρός Ιωάννης. Η ανακοίνωση του Πατριάρχη κ.κ.ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ότι θα πραγματοποιηθεί για τον μακαριστό Διεθνές συνέδριο στο Φανάρι . αποτελεί επιβεβαίωση της μεγάλης Θεολογικής προσωπικότητα ς του μακαριστού κυρού Ιωάννη. Ελπίζω να παρακολουθήσω το συνέδριο στο Φανάρι τον προσεχή Νοέμβριο που θα διεξαχθεί.

Φωτογραφίες:

1. 8-5-2003. Στα Ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πέργαμο, λειτουργεί μετά από έξι(6) αιώνες, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Περγάμου κυρός Ιωάννης, συμπαραστατούμενος από τους μητροπολίτες Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο και Μοσχονησίων κ. Απόστολο , παρίστατο συμπροσευχόμενος και ο Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ. Προσκύνημα στα Άγια Χώματα.

2. Το ιστορικό ορεινό Κεφαλοχώρι Καταφύγι, υψόμετρο 1450 επάνω στα Πιέρια.

3. Ο μακαριστός κυρός Ιωάννης με συγχωριανούς του στο Καταφύγι, δίπλα ο Παπαχαρίσης Ιερέας του χωριού μακαριστός και αυτός από χρόνια και ο φίλος του Γιάννης Κορκάς.

4. Στο Καταφύγι 11-8- 2004 μπροστά στην Εκκλησία με τον παπαχαρίση, δίπλα ο Κώστας Κουκούτσης, Εισαγγελέας Εφετών, με την οικογένεια του, φίλος οικογενειακός, , ο γιατρός Γιώργος και η αδερφή του μακαριστού Νίκη, επίσης αείμνηστη.

5. 12-8-2010 στο Καταφύγι ο μακαριστός κυρός Ιωάννης με τον επιστήθιο φίλο του Γιάννη Κορκά , από τα Γυμνασιακά τους χρόνια . περπατούν στα μονοπάτια του δάσος των Πιερίων.

6. Πάσχα 1997 μεγάλο Σάββατο τελεί την Ανάσταση του Κυρίου ο μακαριστός κυρός Ιωάννης στην πλατεία της Κοζάνης. Αρχείο ΙΓΚ.

Γιάννης Κορκάς