Δύο θετικές εξελίξεις έρχονται σήμερα να δώσουν θετικό πρόσημο για την διεξαγωγή της φετινής μεγάλης Εμποροπανήγυρης του Άργους Ορεστικού, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε το 2020 λόγω της covid-19. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια σημαντική χρονική στιγμή, καθώς μέσα στον επόμενο μήνα (Ιούλιο) ο δήμος Άργους Ορεστικού και ανάλογα με τα μέτρα, θα πρέπει να λάβει αποφάσεις, αφού αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του.

Ποιές είναι οι θετικές εξελίξεις

Η πρώτη θετική εξέλιξη ήρθε το απόγευμα δια στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος κατά την απογευματική ενημέρωση για την άρση περιοριστικών μέτρων, αναφέρθηκε στο ζήτημα διεξαγωγής των Εμποροπανηγύρεων. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του ποσοστού εμβολιασμού κάθε περιοχής και Περιφερειακής Ενότητας, η οποία θα πρέπει να έχει καλύψει τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού της. Η συγκεκριμένη αναφορά του υφυπουργού μπορεί να θεωρηθεί ως ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή μας και ιδιαίτερα για το πανηγύρι του Άργους Ορεστικού, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ΠΕ Καστοριάς, είναι «πρωταθλήτρια» στους εμβολιασμούς οι οποίοι ανέρχονται σε 35.430 εκ των οποίων 14.277 περιπτώσεις αφορούν άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ή άτομα που έλαβαν μονοδοσικό εμβόλιο. Οπότε το ποσοστό αγγίζει ήδη το 50% και σίγουρα μέσα στον επόμενο μήνα θα το ξεπεράσει.

Ακριβώς όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς: Τέλος, όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Και το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, είπε.

Η δευτερική θετική εξέλιξη αφορά την απόστηαση των πάγκων, που σήμερα τουλάχιστον ανακοινώθηκε ότι το μέτρο της απόστασης των 5 μέτρων μεταξύ τους καταργείται στις λαϊκές αγορές από τις 15 Ιουνίου και θα ισχύει απόσταση ενός μέτρου. Το συγκεκριμένο μέτρο, επηρέαζε σαφώς και τις εμποροπανηγύρεις, καθώς με απόσταση 5 μέτρων από πάγκο σε πάγκο είναι αδύντον να διεξαχθούν. Επομένως η σημερινή κατάργηση του μέτρου, που αφορά σαφώς κάθε είδους ανοιχτή αγορά, προσθέτει επιπλέον θετικό χώρο για την διεξαγωγή της Εμποροπανήγυρις του Άργους Ορεστικού.

Φτάνουν αυτά;

Μπορεί οι δύο αυτές σημερινές ανακοινώσεις, να ανοίγουν τον δρόμο ώστε να πραγματοποιηθεί φέτος το πανηγύρι στο Άργος Ορεστικό, αλλά δυστυχώς δεν φτάνουν. «Αγκάθι» σίγουρα για τις αποφάσεις, θα αποτελέσει η σκέψη των χιλιάδων επισκεπτών από γειτονικές και, όχι μόνο, περιοχές, η τήρηση του μέτρου των αποστάσεων (εκτός αν μέσα στο επόμενο διάστημα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη και σε αυτό το ζήτημα). Επίσης κατά πόσο θα επιτρέπεται η λειτουργία λούνα παρκ, τι αποστάσεις πρέπει να έχουν τα τρεπαζοκαθίσματα στις υπαίθριες ψησταριές και φυσικά αν θα μπορούν να λειτουργήσουν καφέ και μπάρ.

Το σίγουρο είναι πως όλα τα δεδομένα θα εξεταστούν τον επόμενο μήνα από τον δήμο και μέσα στον Ιούλιο το δημοτικό συμβούλιο του Άργους Ορεστικού θα λάβει τις όποιες αποφάσεις.

Πηγή: ditikostipos.gr