Ανάσες ξεγνοιασιάς από την καθημερινότητα έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν για τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων οι Βορειοελλαδίτες εκδρομείς, οι οποίοι από τον Νοέμβριο κιόλας έχουν κάνει τις εορταστικές τους κρατήσεις για προορισμούς εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Αυτό τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας και Θράκης Θεολόγης Βύρων, σημειώνοντας ότι οι φετινές κρατήσεις για την περίοδο των εορτών είναι περισσότερες σε ποσοστό 25% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

«Όπως όλα δείχνουν, ακόμη οι Βορειοελλαδίτες δεν έχουν βγάλει από πάνω τους την κλεισούρα που αναγκάστηκαν να βιώσουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και έτσι παραμένει αμείωτη και ολοένα πιο έντονη η διάθεση και όρεξή τους για ταξίδια και μετακινήσεις, παρά τη συγκυρία στο εσωτερικό της χώρας, με την ακρίβεια να κυριαρχεί σε διάφορους τομείς, αλλά και τις εξελίξεις διεθνώς σε γεωπολιτικό επίπεδο» σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας και Θράκης επισημαίνοντας πως ποσοστό 60% των εκδρομέων των εορτών επέλεξε να ταξιδέψει στο εξωτερικό την περίοδο των Χριστουγέννων, το 30% την Πρωτοχρονιά και το 10% τα Φώτα.

Στις σημαντικές διαφοροποιήσεις της φετινής χρονιάς συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, η δυναμική επανεμφάνιση της κατηγορίας των 55+ για εκδρομές εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, με επικρατέστερους τους προορισμούς: Λονδίνο, Παρίσι, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Ρώμη και Μιλάνο. Καταγράφεται επίσης αύξηση του ενδιαφέροντος των φοιτητών, ηλικίας από 19 χρόνων, για εξορμήσεις στο εξωτερικό, κυρίως σε Λονδίνο, Παρίσι και Ρώμη.

«Έκπληξη εξακολουθεί να προκαλεί στους τουριστικούς πράκτορες η ταχύτητα με την οποία γίνονται “ sold out” οι εκδρομές σε εξωτικά και πραγματικά μακρινά μέρη, όπως -μεταξύ άλλων- η Τυνησία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, ο Καναδάς, η Νέα Υόρκη και το χωριό του Άι Βασίλη, στη Λαπωνία. «Πρόκειται για αεροπορικές οργανωμένες εκδρομές από 9 έως και 12 ημέρες και με το που τις γνωστοποιούμε, οι εκδρομείς ηλικίας 30-50 χρόνων τις κλείνουν αμέσως» επισημαίνει ο κ. Βύρων διευκρινίζοντας ότι «αυτή η κατηγορία εκδρομέων έκανε δυναμική είσοδο πέρυσι και φέτος καταγράφηκε πραγματικά εκρηκτικό το ενδιαφέρον τους γι’ αυτού του είδους τις εξορμήσεις».

Βέβαια, καθοριστικά σε όλα τα προαναφερόμενα λειτουργεί το γεγονός ότι οι τουριστικοί πράκτορες, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των εκδρομέων, μεριμνούν και για κάποιες εξτρά λεπτομέρειες που όμως λειτουργούν ως ισχυρό δέλεαρ για τους ταξιδιώτες. «Στα πακέτα που προσφέρουμε έχουμε φροντίσει να εντάξουμε υπηρεσία που φροντίζει για τη δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών στις ξενοδοχειακές μονάδες παραμονής, έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν άνετα να απολαύσουν εμπειρίες με ηρεμία και χωρίς άγχος» τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας και Θράκης και προσθέτει ότι «για τους μοναχικούς μας ταξιδιώτες, αυτούς που εκδράμουν χωρίς παρέα, μεριμνούμε ώστε το γκρουπ με το οποίο αναχωρούν να προσφέρεται για αυτούς».

Άλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Βύρων, μπορεί η τεχνολογία να …τρέχει και να μην κοιμάται ποτέ, «αλλά δεν επινοεί, ούτε και σκέφτεται». Γι’ αυτό και έχει πλέον ξεκαθαρίσει στη συνείδηση όλων ότι ο τουριστικός πράκτορας δεν είναι μόνο για να ικανοποιήσει τις ταξιδιωτικές ανάγκες του κάθε εκδρομέα με βάση τα χρήματα που διαθέτει, αλλά εξασφαλίζει την ασφαλή διαμονή στον προορισμό του ταξιδιώτη, όπως και την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, ακολουθώντας τον σε κάθε βήμα που κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, επισημαίνει ο κ. Βύρων.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες και οι φορές που η «εξόφληση έρχεται εν ευθέτω χρόνω» τονίζει και συνιστά στους δυνάμει εκδρομείς να επιλέγουν ταξιδιωτικό γραφείο μέλος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης, αφού έτσι διασφαλίζουν εγγύηση της ομαλής συνεργασίας τους.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, όπως τους ανέδειξαν οι Βορειοελλαδίτες εκδρομείς

Με τις επιλογές τους, οι Βορειοελλαδίτες ταξιδιώτες και φέτος ανέδειξαν ως πιο δημοφιλείς αεροπορικούς προορισμούς τη Βιέννη -και δη τη μελωδική και κλασσική, σε ποσοστό 30%, και ακολουθούν οι Βουδαπέστη, Πράγα, Λονδίνο, Παρίσι, Βαρκελώνη, Ρώμη, Σικελία, Κύπρο και Ντουμπάι. Σταθεροί στις προτιμήσεις τους παραμένουν οι εκδρομείς που επιλέγουν προορισμούς σε γειτονικές χώρες, γι’ αυτό και φέτος ως οι δημοφιλέστεροι μεταξύ των «γειτόνων» της χώρας αναδεικνύονται η Σόφια και το Μπάνσκο στη Βουλγαρία και το Βουκουρέστι στη Ρουμανία. «Μιλάμε για αεροπορικές εκδρομές από τέσσερις έως και έξι ημέρες, με τις τιμές να παραμένουν στα περσινά επίπεδα, μιας και οι τουριστικοί πράκτορες προετοιμάζουν τα εορταστικά τους πακέτα για έξι μήνες τουλάχιστον» επισημαίνει ο κ. Βύρων.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι πέραν των αεροπορικών εισιτηρίων, «είναι προς το συμφέρον του εκδρομέα να απευθύνεται στον ταξιδιωτικό πράκτορα για να κλείσει εκτός από το ξενοδοχείο και επισκέψεις σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος σε δελεαστικές τιμές».

Σε ό,τι αφορά τον οδικό τουρισμό και στο εσωτερικό στη χώρα, η Αράχωβα, το Ναύπλιο, η Ελάτη και το Περτούλι, το Μέτσοβο, τα Ιωάννινα και τοποθεσίες όπως -μεταξύ άλλων- ο Άγιος Αθανάσιος, τα Γρεβενά και η Φλώρινα, είναι αυτές που κερδίζουν στις προτιμήσεις των εκδρομέων, με τις πληρότητες να κυμαίνονται από 60% έως και 100% και τις τιμές να κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα και «στο μισό έναντι των αεροπορικών εκδρομών».

Έλενα Αλεξιάδου
Πηγή:amna.gr