Η μεγαλύτερη εξωστρέφεια τροφοδοτεί την ανοδική πορεία της κοζανίτικης εταιρείας, που έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στην αγορά προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης

Η στρατηγική για ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια με το άνοιγμα νέων αγορών και την προσπάθεια διείσδυσης επί αμερικανικού εδάφους αποφέρει ήδη καρπούς για την «Αθανάσιος Δ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ», γνωστή ως Alfa Pastry.

Η εταιρεία με έδρα την Κοζάνη, που είναι μεταξύ των leaders στα προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης, μπορεί να μετρά πρακτικά μόλις λίγους μήνες δραστηριότητας στις ΗΠΑ μέσω των θυγατρικών Alfa Holdings USA και Kuzina Foods LLC, ήδη όμως τα πρώτα αποτελέσματα επί αμερικανικού εδάφους δείχνουν ότι οι προοπτικές είναι μεγάλες, συνιστώντας σήμερα και το μεγάλο επιχειρηματικό στοίχημα της οικογένειας Κουκουτάρη.

Διότι το άλλο, να καταστεί η Alfa Pastry η μεγαλύτερη δύναμη σε όγκους και αξία πωλήσεων σε έναν κλάδο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, στην Ελλάδα, το πέτυχε την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, ο Όμιλος Alfa Pastry αύξησε τον κύκλο εργασιών του το 2021 στα 44,01 εκατ. ευρώ, από 36,53 εκατ. ευρώ το 2020.

«Η εταιρεία, με αρωγούς την αναπτυξιακή στρατηγική της διοίκησης, την εμπειρία των εργαζομένων της, καθώς και τη συνεχή επένδυση στην τεχνολογία, το προϊόν και τον άνθρωπο, κατάφερε να συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά, όχι μόνο διατηρώντας την ηγετική της θέση στην αγορά, αλλά επιτυγχάνοντας παράλληλα να σημειώσει περαιτέρω ανάπτυξη κατά 21%», σημειώνει στο μήνυμα του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Διονύσης Κουκουτάρης.

 

«H εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας αυξήθηκε σημαντικά πέρυσι σε ποσοστό 44% και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που στις αρχές του 2022, μετά από δύο χρόνια αναμονής λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πωλήσεις των προϊόντων μας στη θυγατρική μας εταιρείας στην Αμερική», προσθέτει.

Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις, τα EBITDA του Ομίλου αυξήθηκαν στα 6,29 εκατ. ευρώ, από 4,56 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Τα μετά φόρων καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα ,29 εκατ. ευρώ, από 2,56 εκατ. ευρώ το 2020. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους η Alfa συνέχισε τα νέα λανσαρίσματα με σημαντικότερο το ολικό επαναλανσάρισμα της κατηγορίας των μικρών πιτών, φέρνοντας στην αγορά νέα προϊόντα και γεύσεις.

Επενδύσεις και στόχοι

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, αυτές ανήλθαν πέρυσι σε 2 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως σε καινοτόμο μηχανολογικό εξοπλισμό. Επίσης, φέτος έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του νέου επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, συνολικής αξίας 5,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε επιπλέον επέκταση των γραμμών παραγωγής του εργοστασίου της Alfa στην Κοζάνη.

Αν και ο κ. Κουκουτάρης παραδέχεται πως οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον είναι επισφαλής λόγω των διεθνών εξελίξεων, στόχος της διοίκησής του για φέτος είναι η διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην αγορά και η περαιτέρω ανάπτυξή της, με τη στρατηγική της να έχει τις εξής βασικές κατευθύνσεις:

  • Δυναμική υποστήριξη, επένδυση και στρατηγική αντιμετώπιση του καναλιού HORECA
  • Ανάπτυξη της θυγατρικής εταιρείας Alfa Holdings US, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στα τέλη του προηγούμενου έτους
  • Εφαρμογή των νέων επενδυτικών πλάνων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με στόχο την επέκταση σε νέες κατηγορίες
  • Συνέχιση υποστήριξης των υφιστάμενων κατηγοριών

Πληθωριστικές πιέσεις

Η διοίκηση αναγνωρίζει ως κινδύνους για τη λειτουργία του ομίλου την αύξηση των τιμών των πρώτων, δεύτερων υλών και υλικών συσκευασίας. «Η διοίκηση συνεργάζεται μακροχρόνια με προμηθευτές των υλών αυτών και παρακολουθεί τις σχετικές αγορές, ώστε να μπορεί να δράσει προληπτικά, όπου αυτό είναι εφικτό», σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, ενώ ο κ. Κουκουτάρης υπογραμμίζει πως «η Alfa απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει παράλληλα και τις συνέπειες που επιφέρει η τεράστια αυτή κρίση στο κόστος των προϊόντων της για τον τελικό καταναλωτή».

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, τα ίδια Κεφάλαια για τον Όμιλο στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ήταν 41,36 εκατ. ευρώ, από 37,06 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Το σύνολο των υποχρεώσεων ήταν 19,5 εκατ. ευρώ περίπου. Ο όμιλος αύξησε πέρυσι το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου στα 417 άτομα, κάτι που όπως δηλώνει η διοίκηση συνεχίζει και φέτος.

Από το 1950

Η βιομηχανία παραγωγής κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης alfa αποτελεί την μετεξέλιξη μιας μικρής οικογενειακής βιοτεχνίας που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 στην Κοζάνη. Ιδρυτής της ήταν ο Αθανάσιος Κουκουτάρης, o οποίος αρχίζει τη χειροποίητη παραγωγή και πώληση πιτών στην πόλη του και καταφέρνει να κάνει γνωστά τα προϊόντα του στους γύρω νομούς.

Το 1965 η εταιρεία μετατρέπεται σε ομόρρυθμη, μεγαλώνει το δίκτυο διανομής της και την παρουσία της στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Tη δεκαετία του ‘80 η μαζική παραγωγή και τα συσκευασμένα προϊόντα της εταιρείας γίνονται ευρέως γνωστά. Η εταιρεία μετατρέπεται σε Α.Ε., εξασφαλίζει χρηματοδότηση και σταδιακά εκσυγχρονίζει την παραγωγή και το δίκτυο διανομής της.

Χρονιά – ορόσημο ήταν το 1996, όταν δημιουργούνται νέες εγκαταστάσεις στην Κοζάνη, καλύπτοντας αρχικά 4,500 τ.μ. (σήμερα οι εγκαταστάσεις έχουν φτάσει στα 12.000 τ.μ.), ενώ το 1998 ιδρύει υποκατάστημα στην Αθήνα και τα επόμενα χρόνια κέντρα πωλήσεων και διανομής στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Έχοντας καταγράψει μια σημαντική εμπορική επιτυχία με την πίτα Kixi, η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται και αρχίζει τις εξαγωγές, οι οποίες σήμερα καλύπτουν περισσότερες από 35 χώρες.

Έτσι το 2004 δημιουργούνται ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και το 2005 στα Ιωάννινα. Είναι η περίοδος που η εταιρεία κάνει παράλληλα τα πρώτα της βήματα εξωστρέφειας επιχειρώντας διείσδυση σε Ρουμανία και Σερβία μέσα από ένα πλέγμα επενδύσεων. Στα υποκαταστήματα θα προστεθούν αυτά του Ηρακλείου Κρήτης, της Κέρκυρας και της Πάτρας. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει φροντίσει να διευρύνει την προϊοντική της γκάμα, ενώ το νέο μεγάλο στοίχημα αποτελεί η αμερικανική αγορά.

πηγή:newmoney.gr