ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Μικρά πάρκα που θα αναπτύσσονται μέσα στην αστικό ιστό της πόλης, εγκρίθηκαν και θα δημιουργηθούν στην Κοζάνη, μετά από τη σχετική υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κοζάνης και ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. που αφορά τη μελέτη για τη δημιουργία των πάρκων τσέπης.
Στόχος είναι η αισθητική αναβάθμιση μιας περιοχής και η δημιουργία μικρών σύγχρονων χώρων πρασίνου, κάτι που στην πόλη της Κοζάνης λόγω πολεοδομικού σχεδιασμού είναι ελλιπές, τόνισε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος πρασίνου Ελένη Τασοπούλου. προσέθεσε, δε πως η δράση θα συνδυαστεί με νέους κάδους ανακύκλωσης , ώστε πέραν από την αισθητική αναβάθμιση να διαχειρίζονται οι πολίτες πιο σωστά τα απορρίμματα τους.

Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει τις νησίδες εκατέρωθεν της οδού Μητροπολίτου Φωτίου, καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους μπροστά από το 1ο δημοτικό σχολείο, από την οδό Χ. Μεγδάνη μέχρι την οδό Μητροπολίτου Φωτίου. Στόχος της μελέτης με την ενοποίηση των επιμέρους κοινόχρηστων χώρων που γειτνιάζουν θα είναι να αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή, μέσω της δημιουργίας του πάρκου τσέπης και να ενταχθούν σύγχρονης τεχνολογίας σημεία ανακυκλώσιμων υλικών στη συνείδηση και την καθημερινότητα των πολιτών. Η χρηματοδότηση είναι μέσω τοπικού πόρου.
Τα Πάρκα Τσέπης είναι μικρής κλίμακας υπαίθριοι χώροι πρασίνου που δημιουργούνται από την κατάλληλη αξιοποίηση πάσης φύσεως υφιστάμενων αστικών κενών στις πυκνοδομημένες πόλεις. Η μοναδικότητα των Πάρκων Τσέπης έγκειται στο γεγονός ότι μετατρέπουν ασχεδίαστα κομμάτια γης των πυκνοδομημένων πόλεων, που δεν έχουν βρει κάποια θέση στην καθημερινότητα των κατοίκων και αποτελούν «μελανά» σημεία κάθε γειτονιάς, σε ζωτικούς χώρους. Στην κλίμακα της πόλης, τα Πάρκα Τσέπης, ενεργοποιούμενα διάσπαρτα στον αστικό ιστό, καλούνται να αποκαταστήσουν την ασυνέχεια του, και να δημιουργήσουν ένα οργανωμένο δίκτυο ζωντανών ελεύθερων χώρων πρασίνου, συνδεδεμένο και με τους μεγάλους δημόσιους χώρους της πόλης. Στην κλίμακα της γειτονιάς, τα Πάρκα Τσέπης επιτυγχάνουν με άμεσο τρόπο την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων σε ελεύθερους χώρους πρασίνου και αναψυχής. Η μορφή και η λειτουργία τους προσαρμόζεται στα δεδομένα της εκάστοτε γειτονιάς, δημιουργώντας έναν ζωτικό «κοινωνικό» χώρο, έναν πυρήνα δηλαδή, που επιτυγχάνει πολεοδομική, κοινωνική και περιβαλλοντική συνοχή.
Β.Σ.


















