Σύστημα επιτήρησης με μέτρα βιοασφάλειας θα εφαρμοστεί στις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων της Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του prlogos με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα νέα δείγματα μινκ σε οκτώ ύποπτες φάρμες της ευρύτερης περιοχής, τέσσερις στην Π.Ε. Κοζάνης, τρεις στην Π.Ε. Καστοριάς και μία στην Π.Ε. Γρεβενών αποδεικνύουν ότι υπάρχει θετικότητα στον ιό.

Η θανάτωση των μινκ στην πρώτη φάρμα με έντονα συμπτώματα κορωνοϊού στο Καλονέρι είχε στόχο να αναχαιτίσει την περαιτέρω εξάπλωση. Από την στιγμή που ο ιός είχε ήδη εξαπλωθεί και σε άλλες φάρμες υπάρχει αλλαγή όλου του πλάνου διαχείρισης με αυστηρή επίβλεψη τόσο των ζώων όσο και των εργαζομένων. Κάθε βδομάδα θα γίνονται rapid tests στους εργαζόμενους από τον ΕΟΔΥ και κλινικές εξετάσεις στα γουνοφόρα. Αν υπάρχουν θετικοί εργαζόμενοι θα ακολουθούν και δειγματοληψίες στα γουνοφόρα από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Αυτή τη στιγμή τα συμπτώματα κορωνοϊού σε φάρμα της Σιάτιστας παρουσιάζουν ύφεση και οι υπηρεσίες παρακολουθούν στενά και άλλες ακόμα στο Βόιο. Στην Π.Ε. Καστοριάς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής κλινικά ευρήματα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Σκαπτικό μηχάνημα, υλικά και πρόσληψη ενός κτηνιάτρου για τις μονάδες εκτροφής των γουνοφόρων – Για επανέλεγχο τα θετικά δείγματα των μινκ

Θετικά στον κορωνοϊό γουνοφόρα από τέσσερις ακόμα φάρμες στο Βόιο Κοζάνης

Γιώργος Κασαπίδης: «Απόλυτα ελεγχόμενη η κατάσταση στα εκτροφεία των μινκ, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας» – Εννιά ύποπτες φάρμες με συμπτώματα COVID-19 στη Δυτική Μακεδονία, κάτω του 10% ποσοστό θετικότητας στους εργαζομένους