Φύγαμε για road trip στα γραφικά χωριά των Γρεβενών…

Αλπικά τοπία, φαράγγια, λίμνες, ποτάμια, πυκνά και παρθένα δάση, γραφικά χωριά με ξεχωριστή ομορφιά και μακριά (ακόμη) από τον πολύ τουρισμό είναι μόνο λίγα από αυτά που έχεις να αντικρύσεις μόλις βρεθείς στο δρόμο για Γρεβενά.

Ένας τόπος με αστέρευτη ομορφιά, άφθονο φυσικό πλούτο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απόλυτος από άλλους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Ακόμη ένας λόγος που κάνουν τα Γρεβενά να ξεχωρίζουν είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα το Εθνικού Πάρκου Βόρεια Πίνδου φιλοξενείτε εδώ, με βουνά όπως η θρυλική Πίνδος και κοιλάδες σαν τη προστατευόμενη και ευρέως γνωστή Βάλια Κάλντα.

Αν και ήταν η δεύτερη φορά που ο δρόμος μας έβγαλε στα Γρεβενά, αυτήν όμως είχαμε άπλετο χρόνο μπροστά μας να εξερευνήσουμε κάποια από τα χωριά που φημίζονται για την ομορφιά και την γραφικότητα του. Φυσικά πάντα μαζί μας έχουμε την μικρή Αγάπη που σίγουρα απολαμβάνει και λατρεύει τέτοιου είδους road trip (τα έχει συνηθίσει πια!)

Το Σπήλαιο

Οδηγώντας γύρω στα 105 χλμ (1.30 λεπτά) και απολαμβάνοντας κάθε σημείο της διαδρομής κάναμε την πρώτη στάση μας στο χωριό Σπήλαιο. Το όνομα και μόνο σε προϊδεάζει για εντυπωσιακά τοπία, φυσικές ομορφιές αλλά και σπήλαιο με μυστήρια και ομορφιές. Ο δρόμος μέχρι να φθάσεις εκεί είναι αρκετά καλός και τα τοπία τριγύρω συγκλονίζουν.

Το πανέμορφο – παραδοσιακό χωριό είναι χτισμένο πάνω στο όρος Όρλιακας, στα 1000 μέτρα υψόμετρο και μόλις 26 χλμ από την πόλη των Γρεβενών. Με παραδοσιακά σπιτάκια με κοραλοκόκκινες στέγες, όμορφες και γραφικές γειτονιές, εκκλησίες και αρκετά πέτρινα γεφύρια με μεγάλη ιστορία. Χαρακτηριστικά αξιοθέατα είναι το νοτιοδυτικό φαράγγι της Πορτίτσας (1830), έχει ύψος περίπου 300 μέτρα. Στην είσοδο του βρίσκεται το ομώνυμο πέτρινο – δίτοξο γεφύρι και συμπληρώνει το τοπίο, κάνοντας το σαν να έχει βγει από παραμύθι. Επίσης ένα ακόμη ενδιαφέρον αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείς είναι επίσης η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Είναι ο συνήθης αγιορείτικος τύπος ναού, με το τέμπλο, τη δυτική θύρα και τα φράγματα των παραθύρων να αποτελούν πολύ σημαντικά δείγματα της ξυλογλυπτικής του 17ου αιώνα. Ακόμη στο χωριό υπάρχουν ταβερνάκια με καλό τοπικό φαγητό.

Γεφύρι Πορτίτσας

Tip: Ακόμη ένα πέτρινο γεφύρι που αξίζει να κάνεις μια στάση για φωτογραφία είναι το γεφύρι Αζίζ Αγά. Με επιβλητική ομορφιά και πολύ εύκολο στη πρόσβαση.

Tip: Για να φθάσεις στο πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας υπάρχουν δύο τρόποι, είτε με το αυτοκίνητο που ο δρόμος θέλει αρκετή προσοχή και σε κάποια σημεία είναι αρκετά δύσβατος, αλλά και ο δεύτερος τρόπος είναι μονοπάτι που διασχίζεται πάνω στο βουνό που επίσης θέλει αρκετή προσοχή.

 Tip: Η καλύτερη εποχή είναι να επισκεφθείς το γεφύρι της Πορτίτσας είναι το καλοκαίρι, όπου το νερό από τον ποταμό είναι λίγο και μπορείς να διασχίσεις μέχρι ένα μέρος και το φαράγγι εύκολα.

Η Καλλονή

Δεύτερη στάση του ταξιδιού σε ένα επίσης γραφικό και με ιδιαίτερη ομορφιά χωρίο, τη Καλλονή που κι από το όνομα και μόνο καταλαβαίνεις ότι είναι ένα χωριό χάρμα ομφαλμών. Απέχει μόλις 32 χλμ από το Σπήλαιο (γύρω στα 40 λεπτά) και με το που φθάσεις σίγουρα θα κάνεις την πρώτη στάση σου στην είσοδο του χωριού για φωτογραφία, που με πανοραμική θέα μοιάζει σαν πίνακα ζωγραφικής. Παραδοσιακά σπίτια με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική που έχουν τα χωριά στα Γρεβενά, η όμορφη πλατεία που τα καλοκαίρια γεμίζει από κόσμο, και πετρόχτιστα καλντερίμια που σε βγάζουν σε όμορφες γειτονιές. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον φυσικό πλούτο και την ηρεμία της περιοχής σε κάνουν να θέλεις να μείνεις για πάντα εδώ.

Χτισμένη στα 1000 μ. υψόμετρο, η Καλλονή θεωρείτε ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της περιοχής που οι επισκέπτες την λατρεύουν με την πρώτη ματιά. Ακόμη για τους λάτρεις της Πίνδου το χωριό αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για να ξεκινήσεις να γνωρίσεις την Βάλια Κάλντα αλλά και τα υπόλοιπα χωριά του νομού όπως Δοτσικό και Σαμαρίνα.

Στην Καλλονή θα βρεις καφενείο αλλά και ταβερνάκι στην πλατεία με τοπικές λιχουδιές που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις. Ακόμη υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο με παλιά αντικείμενα και εργαλεία που έχουν δημιουργήσει οι ντόπιοι που προσφέρει στους επισκέπτες την δυνατότητα να γνωρίσουν την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου. Από αυτό αλλά και τα περιποιημένα σπίτια και εκκλησίες του χωριού καταλαβαίνεις αμέσως πόσο αγαπούν οι ντόπιοι το χωριό τους.

Το Δοτσικό και η Σαμαρίνα

Αν αποφασίσεις και εσύ να εξερευνήσεις τα χωριά των Γρεβενών, τότε το Δοτσικό δεν γίνεται να μην το επισκεφθείς. Ένα πετρόχτιστο ορεινό χωριό απαράμιλλής φυσικής ομορφιάς χτισμένο στα 1060 μ. υψόμετρο στην βορειοδυτική πλευρά των Γρεβενών. Αξεπέραστο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής του χωριού, θεωρείται το μονότοξο πέτρινο εντυπωσιακό γεφύρι του, το οποίο είναι χτισμένο στο μεγαλύτερο υψόμετρο απ’ όλα τα γεφύρια της Μακεδονίας και είναι το μοναδικό της περιοχής, όπου βρίσκεται μέσα σε οικισμό. Από κάτω κυλά ο ποταμός Δοτσικιώτης, παραπόταμος του Βενέτικου, ο οποίος χωρίζει το χωριό σε δύο συνοικισμούς, το γεφύρι εικάζεται ότι είναι χτισμένο το 1804 και αποδίδεται σε Γιαννιώτες μαστόρους.

Τα σπίτια του χωριού είναι χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Βοΐου, άψογα διατηρημένα και περιποιημένα με όμορφες αυλές γεμάτες λουλούδια. Αξίζει να ξεκινήσεις την περιήγηση σου από την πλατεία που είναι στην ουσία ακριβώς πάνω από το ποτάμι, κάπου εκεί μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητο σου και να περπατήσεις στα όμορφα καλντερίμια του χωριού. Εμείς περπατήσαμε αρκετά και απολύσαμε κάθε σημείο του χωριού. Στην πλατεία θα βρεις καφενεία αλλά και ταβερνάκια με τοπικά εδέσματα με φόντο πάντα το γεφύρι και τον ποταμό.

Tip:Μόλις 9 χλμ μακριά αξίζει να κάνεις μια στάση στο επιβλητικό μνημείο Αννίτσας (1.700 υψόμετρο), για τους πεσόντες του 1940. Τομνημείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών Νομού Γρεβενών 1940 – 1941 που πολέμησαν εναντίον των Ιταλών.

Tip: Για όσους λατρεύουν την φύση και την πεζοπορία τότε κάντε μια στάση στους καταρράκτες Μεσολουρίου, ένα τοπίο άκρως μαγευτικό.

Η Σαμαρίνα

Ένα από τα ορεινά διαμάντια των Γρεβενών, σε υψόμετρο 1.450 μέτρων. Ακόμη λέγεται ότι είναι το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Πλημμυρισμένο στο πράσινο η Σαμαρίνα ξέρει να μαγεύει τον επισκέπτη από τα πρώτα λεπτά της επίσκεψης, Τόσο η άγρια ομορφιά που επικρατεί, τα γραφικά σπίτια και αρχοντικά αλλά και οι πέτρινες βρύσες με τρεχούμενα νερά που υπάρχουν αρκετές εδώ σε κάνουν να λατρεύεις και το κάθε μικρό σημείο του χωριού. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας , η οποία είνια η μεγαλύτερη βασιλική της Πίνδου και χτίστηκε το 1818. Έχει ιδιαίτερη ομορφιά καθώς μέσα στο ιερό της είναι ριζωμένο ένα αιωνόβιο πεύκο το οποίο προεξέχει πάνω από το κτίριο.

Tip:Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, από εδώ ξεκινούν αρκετά μονοπάτια που αξίζει κάποιος να εξερευνήσει, ακόμη υπάρχει η διαδρομή προς την “Δρακόλιμνη” του Σμόλικα, την Κοιλάδα του Διαβόλου αλλά και για τον καταρράκτη του Σμόλικα.

Η Καληράχη και ο Έλατος

Στο τέλος της διαδρομής μας και καθ΄οδόν για Γρεβενά κάναμε δύο τελευταίες στάσεις σε δύο μικρά αλλά εξίσου όμορφα χωριά που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον με την ομορφιά τους την Καληράχη και τον Έλατο.

Η Καληράχη βρίσκεται σε υψόμετρο 880 μέτρων και είναι χτισμένη πάνω σε μια καταπράσινη ράχη με εκπληκτική θέα προς ένα μεγάλο τμήμα του νομού Γρεβενών, του νομού Κοζάνης και του νομού Βοίου. Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στα Γρεβενά περνά ακριβώς μέσα από το χωριό άρα αξίζει να κάνεις μια στάση στο χωριό για καφέ και φαγητό.

Μόλις 5 χλμ πιο κάτω θα βρεις ακόμη ένα όμορφο και γραφικό χωριό, τον Έλατο, Το χωριό έχει μεγάλη ιστορία μιας και λέγεται ότι κατοικούνταν από το 1922 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Εμείς κάναμε μια στάση στη κεντρική πλατεία του χωριού που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον κεντρικό δρόμο αλλά και επίσης επισκεφθήκαμε την όμορφη εκκλησία του Άγιου Αθανασίου.

Εκκλησία Αγίου Αθανασίου

Tip: Αν βρεθείς σε αυτόν τον μαγευτικό τόπο μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα τοπικά εδέσματα της περιοχής που σαν κύριο λόγο έχουν τα μανιτάρια.

Αν αγαπάς τα όμορφα, λιτά και ήσυχα μέρη που στις μέρες οι περισσότεροι αναζητούμε τότε τα Γρεβενά δεν θα σε απογοητεύσουν.

Πηγή:thetravellers.gr