ΔΟΤΣΙΚΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Το Δοτσικό είναι ένα χωριό που έχει διατηρήσει το παραδοσιακό του χρώμα, ίσως επειδή είναι κάπως απομονωμένο από τα Γρεβενά και από την κοσμική ζωή που συναντάται σε άλλα χωριά του νομού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το χωριό κατοικείται κυρίως το καλοκαίρι από 500 άτομα που ασχολούνται στην πλειοψηφία τους με την κτηνοτροφία.

Κατάστημα στην κεντρική πλατεία του χωριού

“Δίπλα από το πάρκινγκ στο κέντρο του χωριού οι επισκέπτες του χωριού αξίζει να θαυμάσουν το πέτρινο γεφύρι του καθώς και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (πιο ψηλά στο χωριό) αλλά και να καθίσουν για καλό και προσεγμένο φαγητό κάτω από τον πλάτανο.”

Στο σημερινό Δοτσικό τα περισσότερα σπίτια είναι πέτρινα παραδοσιακά, χτισμένα γύρω στο 1900. Η εικόνα που παρουσιάζουν είναι εκπληκτικής ομορφιάς, το ίδιο και η πλατεία του χωριού με το μονότοξο πέτρινο γεφύρι, το οποίο είναι χτισμένο στο μεγαλύτερο υψόμετρο (1060 μ.), απ’ όλα τα πέτρινα γεφύρια της Μακεδονίας και το μοναδικό της περιοχής, που βρίσκεται μέσα σε οικισμό.

Το γεφύρι επιτρέπει την επικοινωνία στις δύο συνοικίες του χωριού γεφυρώνοντας τον ποταμό Δοτσικιώτη, ένας παραπόταμος του Βενέτικου.

Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες του χωριού. Είναι χτισμένη το 1865 και σήμερα σώζονται αρκετές αγιογραφίες και εικόνες.

Εκκλησία Αγίου Αθανασίου Δοτσικό

Κοντινά αξιοθέατα

  • Μνημείο Αννίτσας. Μόλις 9 χλμ από το Δοτσικό με κατεύθυνση την Σαμαρίνα και σε υψόμετρο 1.700μ., βρίσκεται στο ύψωμα Αννίτσα το Μνημείο Πεσόντων του 1940.
  • Καταρράκτες Μεσολουρίου. Λίγο έξω από το χωριό Μεσολούρι (3χλμ από το Δοτσικό), σας περιμένει ένα όμορφο σκηνικό με μια σειρά από μικρούς καταρράκτες.
  • Σαμαρίνα. Μια βόλτα στην αλπική πρωτεύουσα της Πίνδου για καφέ ή φαγητό σίγουρα αξίζει. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγίας με το πεύκο στο ιερό.

Μνημείο Πεσόντων 1940 στο Ύψωμα “Αννίτσα”

Το χτίσιμο του γεφυριού

Το χτίσιμο του γεφυριού αναφέρεται κατά άλλους το 1804 και αποδίδεται σε Γιαννιώτες μαστόρους ενώ σύμφωνα με διαφορετικές πληροφορίες χτίστηκε το 1865. Στο σώμα του φέρει αρκάδες (κατακόρυφες πέτρες που χρησιμεύουν ως στηθαία, δηλαδή ως προστατευτικές κατασκευές εκατέρωθεν του καταστρώματος του γεφυριού). Το γεφύρι του Δοτσικού, έχει μήκος 24 μ., πλάτoς 2,40 μ. και ύψος 4 μ., με ιδιαίτερα χαμηλωμένο τόξο, το οποίο έκτισαν γύρω στα 1870 – 1880 μάστοροι από το χωριό και την Καλλονή. Στο κλειδί του τόξου στη νότια όψη του γεφυριού, υπάρχει λιθανάγλυφη μορφή, πιθανόν για αποτροπή του κακού. Κηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1990.

Πέτρινο Γεφύρι Δοτσικού

ΔΙΑΜΟΝΗ

Το πέτρινο γεφύρι. Ο ξενώνας λειτουργεί όλο το χρόνο. Πληροφορίες και κρατήσεις εδώ.

Πληροφορίες

Απόσταση από Γρεβενά: 31 χλμ.

Απόσταση από χιονοδρομικό Βασιλίτσας: 32 χλμ.

Απόσταση από Σαμαρίνα: 18χλμ.

Πηγή:.visitwestmacedonia.gr