-Στο Νότιο Πεδίο βρέθηκε εργαστήριο λεπίδων , αναθηματική στήλη στον Ποσειδώνα και την Αμφιτρίτη που μαρτυρά την ύπαρξη ναού

Η Αρετή Χονδρογιάννη προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κοζάνης μίλησε στο ραδιοΛόγος μέσα από το διαδικτυακό ραδιόφωνο του prlogos για το κληροδότημα του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, τα βυζαντινά μνημεία και ειδικότερα την κατάσταση των Ταξιαρχών στη Ροδιανή, όπως και τις ανασκαφές στα ορυχεία της ΔΕΗ.

Για το κληροδότημα στον Άγιο Δημήτριο
Για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, κληροδότημα Μαρίτσας Ματιάκη ανέφερε ότι η υπόθεση έχει κολλήσει στο ποιο υπουργείο είναι διαχειριστής του κληροδοτήματος. «Απαντήσαμε ότι δεν είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και φυσικά ότι δεν αναλαμβάνουμε εμείς την κατασκευή νέων κτιρίων σε περιβάλλοντα χώρο ναών. Έχουμε δώσει την έγκριση του κτιρίου και ζητήσαμε από την εκκλησία να μπαζώσει τους χώρους για θέματα αισθητικής και ασφάλειας». Με τα χρήματα του κληροδοτήματος θα πρέπει να γίνει η σχετική μελέτη για να πάει στα γνωμοδοτικά όργανα συνέχισε χωρίς ακόμα αυτή να έχει υποβληθεί ενάμιση χρόνο μετά την έγκριση της θέσης από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων.
Για την κατασκευή της αίθουσας στο μπροστινό μέρος του ναού τόνισε ότι το μεγάλο εμβαδόν του κτιρίου και το μοντέρνο ύφος του προσβάλουν το μνημείο λόγω μεγέθους και θέσης .Πάραυτα δείχνει πολύ θετική μετά από μια παλιά φωτογραφία που της υπέδειξαν εγκρίνει το κτίριο σε μπροστινή θέση.

Για τους Ταξιάρχες της Ροδιανής
Το θέμα της αποκατάστασης του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη Ροδιανή Κοζάνης φαίνεται να προχωράει μετά και την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για τον τοπικό πόρο.
«Πέρασε μια μελέτη από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων ωστόσο είχε παραλείψεις σχετικά με την στατικότατα του ναού. Ζητήθηκε στατική μελέτη και μελέτη συντήρησης, την πρώτη ανέλαβε ο δήμος και τη δεύτερη η εφορία. Ο μελετητής άρχισε τη μελέτη. Για τη στατική το θέμα είχε μπλοκαριστεί με τα χρήματα του τοπικού πόρου» ανέφερε η κα Χονδρογιάννη λέγοντας ότι τώρα προχωράει , με την υπηρεσία να κάνει την ανάθεση στη στατική μελέτη μέχρι τα τέλη του έτους . «Γύρω στο Απρίλιο-Μάιο παραμένουμε τις εγκρίσεις» δήλωσε..
Για όλα τα βυζαντινά μνημεία εκκλησίες, αρχοντικά ,ο αρχαιολογικός νόμος , άρθρο 11 αναφέρει ότι ο κύριος ή νομέας του μνημείου υποχρεούται να μεριμνάγια την άμεση εκτέλεση των εργασιώνσυντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείουχωρίς υπαίτια καθυστέρηση με δική του δαπάνημε τις υποδείξεις της υπηρεσίας . «Την ευθύνη σε περίπτωση πιθανού ατυχήματος την φέρει αυτός που του ανήκει το κτίσμα» ανέφερε η κα Χονδρογιάννη. Αν συμβεί κάτι στο αρχοντικό της Πούλκως ή στου Γρηγορίου Βούρκα, επειδή είναι ιδιόκτητα , ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού η ευθύνη είναι δικιά μας» συνέχισε διαχωρίζοντας όλα τα υπόλοιπα.
Για τα βυζαντινά μνημεία σε Δίλοφο, Εράτυρα
Στο Δίλοφο υπογράφτηκε η προγραμματική μετά πρωτόγνωρες δυσκολίες και τεράστια γραφειοκρατία, γιατί είναι δύσκολο να υλοποιηθεί έργο σε μνημείο με χρηματοδότηση από άλλο φορέα, όπως γίνεται τώρα από την Περιφέρεια,τόνισε.
Για την Παναγία στην Εράτυρα ανέφερε ότι αναμένεται η έγκριση της Περιφέρειας για να γίνει με αυτεπιστασία γιατί κανένας εργολάβος δεν μπορεί να αναλάβει, ενώ υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Η Παναγία και οι Ταξιάρχες στην Αιανή
Η Παναγία στην Αιανή έχει αποκαταστηθεί, ωστόσο δεν έγινε δυνατό να ολοκληρωθούν οι εργασίες, ανέφερε η κα Χονδρογιάννη. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες για θέματα στατικότητας , να δεθεί το τρίβηλο όπως είπε τονίζοντας ότι έχει σταλεί πρόσφατα στο υπουργείο τεχνική έκθεση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος .Ο ναός όμως ακόμα κρατιέται κλειστός για θέματα στατικότητας.
Το στέγαστρο των Ταξιαρχών στην Αιανή έχει φθαρεί από την πολυκαιρία και με τη βοήθεια της ΔΕΗ σταθεροποιήθηκε. «Θα γίνει υποστύλωση του στεγάστρου για να γίνει αντικατάσταση φθαρμένων στοιχείων και να μην υπάρχει θέμα πτώσης του» συνέχισε μιλώντας για τα μεγάλα προβλήματα των βυζαντινών μνημείων και τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Ανασκαφές
Αναφορά έκανε και στις ανασκαφές στα ορυχεία της ΔΕΗ λέγοντας ότι βρέθηκαν πολλά κινητά μνημεία, αγγεία, τμήματα ειδωλίων . «Πρόσφατα βρέθηκε νεκροταφείο κλασικών χρόνων κοντά στο σχολείο» είπε λέγοντας ότι η Μαυροπηγή είχε αρχαιολογική συλλογή, γεγονός που αποδεικνύει ότι είχε αρχαιότητες από νεκροταφεία .
Στο Νότιο Πεδίο βρέθηκε ανασκαφή νεολιθικού οικισμού ελληνιστικών χρόνων μέχρι και στήλη αναθηματική ελληνιστικής εποχής αφιερωμένη στον Ποσειδώνα και την Αμφιτρίτη ,που μαρτυρά την ύπαρξη ναού , τόνισε η κα Αρετή Χονδρογιάννη. Έγιναν σοβαρές καταστροφές από ισοπεδώσεις συνέχισε .Πριν από 6,5 χιλιάδες χρόνια κατοικήθηκε η περιοχή, σε μια περίοδο που δεν είχε εφευρεθεί η κεραμική, βρίσκουμε οστά ζώων, που αποτελούν κατάλοιπα διατροφής των λιγοστών κατοίκων και πάρα πολλά λίθινα εργαλεία. Πιθανολογείται η ύπαρξη εργαστήριου κατασκευής λεπίδων , πυριτόλιθου πολύ καλής ποιότητας , ωστόσο δεν έχουμε χρονολόγηση. Πρόκειται για το πρωιμότερο ανασκαφικά βεβαιωμένο κατάλοιπο της Κοζάνης είπε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος.
Μέσα του Δεκέμβρη θα ολοκληρωθεί ανασκαφή ρωμαϊκού νεκροταφείου στη λίμνη Πολυφύτου, επίσης ανέφερε με τα στοιχεία των ανασκαφών να είναι πολλά και ενδιαφέροντα.
Ιωάννα Παπαδημητρίου


















