Χθες ανήμερα των γενεθλίων μου προσήλθα για πολλοστή φορά στην αίθουσα του Σταθμού Αιμοδοσίας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» για να προσφέρω εθελούσια αιμοπετάλια σε πάσχοντες από νεοπλασματικές ασθένειες.

Η αφαίρεση αιμοπεταλίων ή αλλιώς αιμοπεταλιοαφαίρεση είναι μία διαδικασία παρόμοια με την αιμοδοσία. Κατά την αιμοπεταλιοαφαίρεση, γίνεται συλλογή αιμοπεταλίων από τον δότη μέσω ενός μηχανήματος – «διαχωριστή κυττάρων» – το οποίο επιτρέπει την συλλογή μεγαλύτερων ποσοτήτων αιμοπεταλίων από έναν αιμοδότη. Οι διαχωριστές αφαιρούν από το αίμα τα αιμοπετάλια και επιστρέφουν τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος. Η όλη διαδικασία είναι απλή, ασφαλής και μοιάζει πολύ με τη συνήθη διαδικασία της αιμοληψίας (bloode.org).

Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι επι σειρά ετών μετακινούμαι αυθημερόν με ίδιους πόρους σε τακτά χρονικά διαστήματα για αυτό τον λόγο, ώστε να βοηθηθούν συνάνθρωποί μας που τα έχουν ανάγκη δεδομένου ότι οι ανάγκες είναι καθημερινές και οι δότες ελάχιστοι. Για αυτό τον λόγο η Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας κ. Σάρρα Κωνσταντινίδου, αναγνωρίζοντάς αυτή μου την ανιδιοτελή προσφορά, αποφάσισε να με βραβεύσει με απονομή επαίνου του ΑΝΘ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΑ» μαζί με το μετάλλιο ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ του Υπουργείου Υγείας, όπου αναφέρεται «…για την δραστηριότητα που ανέπτυξε στον Τομέα της Εθελοντικής Προσφοράς Αίματος και για την πολύτιμη συμβολή του στη διάδοση της ιδέας του Εθελοντή Αιμοδότη».

Επίσης, θα ήθελα εγκάρδια να ευχαριστήσω το ιατρικό προσωπικό του Σταθμού Αιμοδοσίας που κάθε φορά φροντίζει με τον βέλτιστο τρόπο την επιτυχή περάτωση της διαδικασίας αιμοπεταλιοαφαίρεσης.

Ιωάννης Κωνσταντίνος Μ. Τσακιρίδης
Καθηγητής Μουσικής Μέσης Εκπαίδευσης
Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου»