Στη Δημοτική Επιτροπή Εορδαίας πάρθηκε η λήψη απόφασης σχετικά με τον καθορισμό τελών καθαριότητας και φωτισμού έτους 2024.Η πρόταση της υπηρεσίας ήταν για αύξηση της τάξης του 50% και του γραφείου του δημάρχου που πρότεινε αύξηση του 28%, η οποία και τελικά αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία . Η αύξηση έρχεται για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός και έρχεται μετά από 15 συναπτά έτη .

1, 5 εκ είναι η απόκλιση των ανταποδοτικών το 2023. Φέτος λόγω των αυξήσεων θα ξεπερνούσε η απόκλιση τα 2 εκ , αν έμεναν οι συντελεστές σταθεροί, για αυτό και είναι επιτακτική η αύξηση των ανταποδοτικών , τόνισαν υπηρεσιακοί . Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση λόγω πανδημίας.

Το Μουρίκι έχει αύξηση 89% , ξέφυγε όπως αναφέρθηκε και το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο Βέρμιο η αύξηση είναι 42% , στη Βλάστη και στην Αγία Παρασκευή 31% , στην πόλη της Πτολεμαΐδας 28% και στις πρώην κοινότητες του Δήμου Πτολεμαΐδας 21%. Λέχθηκε επίσης ότι η Αγία Παρασκευή είχε υψηλές χρεώσεις , ενώ στο Μουρίκι ήταν χαμηλές σε κοινότητες με σχετικά αυξημένη οικονομική δυνατότητα. Πρόταση της υπηρεσίας είναι η κλιμάκωση των χρεώσεων ανάλογα με τον πληθυσμό, η δημιουργία τριών κλιμάκων με κάθε κοινότητα να πληρώνει έναν συντελεστή ανάλογα με τον πληθυσμό.

Ο πρόεδρος της Οικονομική Επιτροπής κ. Ορφανίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα δικαστήρια που τρέχουν με τη ΔΕΗ . «Η ΔΕΗ μας τρέχει στα δικαστήρια για τα δημοτικά τέλη και κάποια δεν έχουν τελεσιδικίσει».

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Η ΔΕΗ προσφεύγει στη δικαιοσύνη για την επιβολή δημοτικών τελών από το Δήμο Κοζάνης και Εορδαίας