Η Πυροσβεστική Ακαδημία της Πτολεμαΐδας αποτελεί το μήλον της έριδος μεταξύ του δήμου Εορδαίας και Βοΐου. Μπορεί ακόμα να μην υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά το παράρτημα της Ακαδημίας της Πτολεμαΐδας στο Τσοτύλι με την άφιξη 115 δόκιμων πυροσβεστών είναι γεγονός.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του prlogos από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η δημιουργία του παραρτήματος γίνεται για να αποσυμφορηθεί η σχολή της Πτολεμαΐδας μέσα στην πανδημία και ενόψει της αύξησης των εισαχθέντων από την επόμενη σειρά. Η διοίκηση παραμένει στην Πτολεμαΐδα, αλλά η εκπαίδευση θα γίνεται και στο παράρτημα στο Τσοτύλι , οπότε δεν θα υπάρχει καθημερινή μετακίνηση 80 χλμ με λεωφορεία, μια μάλλον μη αποτελεσματική λύση σε συνθήκες πανδημίας.

Το νέο παράρτημα έχει προκαλέσει την εύλογη ανησυχία του δήμου Εορδαίας διότι δεν είχε καμία ενημέρωση . Σε κάθε περίπτωση στις 300 κλίνες της Σχολής της Πτολεμαΐδας φιλοξενούνται ήδη 102 δόκιμοι και λόγω των έκτακτων μέτρων για τον COVID-19 δεν είναι ασφαλές να δεχτεί περισσότερους . Κάποιες κλίνες πρέπει να μείνουν αναγκαστικά κενές σε περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων και απομόνωσής τους. Τώρα μένουν περίπου τέσσερα άτομα σε θάλαμο δέκα ατόμων βάση οδηγιών και τετραγωνικών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το Τσοτύλι με την πρώην δημοτική σχολή αστυνομίας αξιώνει τη δημιουργία παραρτήματος με τους 115-120 νέους εισακτέους που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους στον Αυλώνα. Η αύξηση μάλιστα των εισακτέων από το Σεπτέμβριο ίσως απαντήσει καλύτερα στα όποια ερωτήματα προκύπτουν για την παροδικότητα ή μονιμότητα της νέας δομής πέρα από την παραμονή των νεοεισαχθέντων στο Τσοτύλι τα πέντε μόνο εξάμηνα του πρώτου κύκλου ακαδημαϊκών σπουδών.

Σίγουρα δεν τίθεται θέμα συρρίκνωσης της Σχολής όταν οι εισακτέοι από 100 γίνουν 180. Ο κατακερματισμός σίγουρα δεν βοηθά , βλέπε Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας , όπου έχασε δύναμη το ίδρυμα για να πάρουν τα εύσημα οι τοπικοί άρχοντες. Έτσι το Βόιο διεκδικεί τώρα και κερδίζει μετά το χτύπημα της πανδημία ς αλλά και την τοποθέτηση των διοδίων κάποια οφέλη για τον τόπο. Είναι ζήτημα ημερών να ετοιμαστεί το κτίριο για την υποδοχή των νέων δοκίμων. Από τη μεριά της η Εορδαία που βυθίζεται στην απολιγνιτοποίηση αντιδρά διότι δεν έχει περιθώρια να χάσει κάτι περισσότερο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Φοίτηση στη Σχολή Πυροσβεστών με έδρα την Πτολεμαΐδα για πέντε εξάμηνα- Δεν υιοθετήθηκε ο ορισμός της πόλης της Πτολεμαΐδας ως έδρα της Σχολής Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

Ο Χρήστος Ζευκλής για το παράρτημα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στο Τσοτύλι

Το κτίριο της πρώην Σχολής της Δημοτικής Αστυνομίας στο Τσοτύλι θα φιλοξενήσει 115 σπουδαστές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Πτολεμαΐδας