Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης δε γνωρίζει σε ποια εταιρεία ασφαλίστηκαν

Με απόφαση περιφερειάρχη εγκρίθηκε η απευθείας ανάθεσης της ετήσιας ασφάλισης, τριάντα πέντε (35) επιβατικών οχημάτων και μηχανημάτων έργου αρμοδιότητας της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Το συνολικό κόστος της ετήσιας ασφάλισης θα ανέλθει στο ποσό των 7.600 €. Θα ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο στην οποία θα εξειδικεύονται

Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Κώστας Βύζας στο περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης τόνισε ότι επειδή οι διαγωνισμοί είναι άγονοι δε σημαίνει ότι δεν έγιναν ενέργειες. «Γνωρίζαμε ότι ήταν ανασφάλιστα, δεν κινήθηκε κανένα ανασφάλιστο όχημα. Αυτά που κινήθηκαν ήταν δυο και σε αυτά έγινε ξεχωριστή ασφάλιση για τις ανάγκες της Π.Ε. Κοζάνης αλλά δε γνωρίζω που έγινε η ασφάλιση, την οποία ζήτησα από τον κ. Μεταξά. Και οι οδηγοί και οι οδηγοί μηχανημάτων γνώριζαν ότι ήταν ανασφάλιστα. Μπήκαμε κανονικά στις διαδικασίες. Τα μηχανήματα έργου και τα οχήματα έπρεπε να σφαλιστούν ενιαία και προέκυψε ζήτημα οικονομικό, διότι διπλασιάστηκε το ποσό, για αυτό βγήκαν άγονοι οι διαγωνισμοί. Δεν κάναμε κάποιοι ποινικό αδίκημα. Σήμερα είναι όλα ασφαλισμένα».

Η μη ασφάλιση οχημάτων είναι ποινικό αδίκημα, εκθέτει την περιφέρεια και τους εργαζόμενους τόνισε ο κ. Γιώργος Κασαπίδης. «Είχαμε 25 οχήματα που μέχρι χθες ήταν ανασφάλιστα και εργαζόμενους που κάθονταν. Αν ένας πολίτης αφήσει ανασφάλιστο το όχημα, πάει στον εισαγγελέα ανέφερε λέγοντας ότι η διαγωνιστική διαδικασία παρέκκλινε. Η πρώτη πρόκληση έμεινα αναρτημένη μόνο τρεις μέρες, ενώ η δεύτερη που απευθύνθηκε σε τρεις εταιρείες που δεν είχαν τις προδιαγραφές. Ρίχνετε την ευθύνη στις υπηρεσίες. Σκοπίμως αναθέσατε σε μια εταιρεία ποσά κάτω των 30.000 ευρώ αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Κάνατε διακριτική παρέμβαση για τα δυο αυτά οχήματα». Ζήτησε μάλιστα την κίνηση των οχημάτων γραπτώς όπως και τον τρόπο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

«Εφάρμοσα και αυτό που εφάρμοσα σε εσάς» ανέφερε η Βάγια Καλπάκη εξηγώντας ότι σε ποσά κάτω των 30.000 ευρώ μπορεί να γίνει πρόκληση σε έναν. «Δεν μπορεί να ρίχνετε ευθύνη στους υπαλλήλους. Ήταν μια άτυχη στιγμή. Προέκυψε μια διαφορά από λάθος συναδέλφου, το οποίο το παίρνω πάνω μου».

«Γιατί και εσείς δεν είχατε τεχνικό ασφαλείας;» διερωτήθηκε ο Λύσανδρος Μεταξάς σε συγκεκριμένη περίοδο, ενώ ερωτήματα τέθηκαν για ποιο λόγο δεν επιλέχθηκε η απευθείας ανάθεση και αν ακολουθήθηκε η διαδικασία της ακινησίας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου