Την τροποποίηση της απόφασης της δημοτικής επιτροπής για τα κοιμητήρια εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας ο δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το σώμα. . Όπως αναφέρθηκε από το 2005 έχουν χωροθετηθεί τα νέα κοιμητήρια, αλλά ακόμα θα χρειαστούν πολλά χρόνια για ένα έργο που δεν έχει καν δημοπρατηθεί και ακόμα αναζητεί κατά το ήμισυ χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού η ένταξη στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι έωλη.

«Η κατάσταση που επικρατεί είναι δραματική. Η έλλειψη διαθέσιμων τάφων είναι χρόνιο θέμα , τα νέα κοιμητήρια δεν προχώρησαν και υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα» τόνισε ο δήμαρχος προτείνοντας :

-Μείωση της διάρκειας ταφής :εκταφή και ανακομιδή των οστών στα 4, 5 χρόνια

-Να μην υπάρχει παράταση ταφής μέχρι την αποσυμφόρηση της κατάστασης

-Απομάκρυνση οστεοθηκών πέραν των 25 ετών

-Με σύμφωνη γνώμη προέδρων κοινοτήτων θα υπάρχει δυνατότητα ταφής σε όμορα κοιμητήρια αν υπάρχει

-Εμπλουτισμός με οργανικό θέμα και η προμήθεια λογισμικού

«Να υπάρχει ένας κανονισμός , τα νεκροταφεία μιας πόλης είναι ο καθρέφτης μιας πόλης» συμπλήρωσε ο κ.Κοκκαλιάρης.

Ο Σταύρος Καμπουρίδης που άνοιξε το θέμα επέμεινε ζητώντας ενημέρωση για το έργο των νέων κοιμητηρίων. Ρώτησε μάλιστα ανοιχτά ποιοι πρόεδροι και τοπικές κοινότητες συμφώνησαν να θάβονται νεκροί στα κοιμητήρια του χωριού τους λέγοντας επίσης ότι τα ψυγεία που Ο διατηρούν τα γραφεία τελετών είναι παράνομα. «Δεν υπάρχουν ψυγεία στα κοιμητήρια της Κοζάνης. Από το Κλείτος οι νεκροί πάνε στον Άργιλο .Γίνονται κλοπές, βανδαλισμοί, εκταφές που δεν είναι έτοιμες. Η χημειοθεραπεία θέλει εννιά χρόνια και τα Covid 15 χρόνια .Η πόρτα του κοιμητηρίου δεν κλείνει ποτέ. Είναι το μοναδικό δημαρχείο που δεν εκδίδει σαββατοκύριακο ληξιαρχική πράξη τόνισε .Τα κοιμητήρια στον Κρόκο είναι σε οριακή κατάσταση. Η μόνη λύση είναι να επιστρατευθούν βουλευτές και περιφερειάρχης και να γίνουν άμεσα κτιστά μνήματα .Το πρόβλημα θα μεγαλώσει Σεπτέμβριο -Οκτώβριο».

Σε 1, 5χρόνο πιθανόν να δημοπρατηθεί το έργο των νέων κοιμητηρίων ανέφερε ο δήμαρχος που προβλέπει 4.300 τάφους .Λόγος έγινε και για τα κοιμητήρια της Νέας Ποντοκώμης , αλλά και του Κλείτους. Ο κ. Στημονιάρης ανέφερε ότι η Αμυγδαλιά έχει 1 θέση, η Ανατολή μόλις δυο , η Άνω Κώμη είναι σε οριακή κατάσταση, ο Κρόκος σχεδόν καμία.

Η “ένταξη” στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και οι παρατηρήσεις

Έχει ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη ανέφερε η κα Κουϊμτζίδου , είναι ιδιοκτησία του δήμου , ο δήμος έχει δεσμεύσει 8, 8 εκ από το πρόγραμμα Τρίτσης και έχουν γίνει οι μελέτες από την ΑΝΚΟ.

Όσοι είναι από χωριά πήγαιναν στις τοπικές κοινότητες ούτως ή άλλως τόνισε ο κ. Κουζιάκης .Στα πέντε χρόνια οι νεκροί βγαίνουν χωρίς να είναι έτοιμοι προτείνοντας να πληρώνει κανείς στα κοιμητήρια των χωριών και τα χρήματα να πηγαίνουν στις κοινότητες. Αμφισβήτησε μάλιστα την ένταξη στο πρόγραμμα Τρίτσης λέγοντας ότι :« δεν έχουν παραληφθεί οι μελέτες εφαρμογής για τα κτίσματα , δεν υπάρχουν αδειοδοτήσιες , δεν ξέρω αν ισχύει η χρηματοδότηση εκ μέρους του Τρίτση».

Δεν έχει ενταχθεί το έργο στον Τρίτση, υπήρχαν παρατηρήσεις τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Βόμβας. Τα κτιριακά έχουν πρόβλημα και μάλλον θα χωριστεί σε δυο υποέργα. Ο χώρος συνεστιάσεων 1 εκ βγήκε εκτός γιατί παράγει κέρδη συμπλήρωσε ο κ. Κώστας Κουρού. Ούτε άδειες για το ναό υπάρχουν ούτε για τουαλέτες ούτε για οστεοφυλάκιο .Αν προχωρήσουμε με το νέο κοιμητήρια σπάει το έργο , αλλά δεν χάνεται πρόσθεσε με τα κονδύλια 4, 7 εκ ευρώ για τα κτίρια να αναζητούνται .

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Οι προτάσεις για τα κοιμητήρια της Κοζάνης: Εκταφή μετά από 4,5 χρόνια χωρίς παράταση ταφής, απομάκρυνση οστεοθηκών πέρα των 25 ετών