Στα ορυχεία της ΔΕΗ

Αδειες για νέα έργα αντλησιοταμίευσης έχει εξασφαλίσει και η ΔΕΗ, η οποία διαθέτει εδώ και χρόνια σε λειτουργία δύο μονάδες, μία στο φράγμα της τεχνητής λίμνης Σφηκιάς στον ποταμό Αλιάκμονα και μια άλλη στο φράγμα του Θησαυρού στον ποταμό Νέστο.

Παράλληλα, η επιχείρηση ωριμάζει έξι projects, εκ των οποίων τα τέσσερα χωροθετούνται εντός των ξοφλημένων ορυχείων λιγνίτη. Με την εγκατάλειψη των εξορύξεων δημιουργούνται στα ορυχεία τεχνητές λίμνες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης με την ώριμη τεχνολογία της άντλησης νερού.

Ειδικότερα, στις 26 Ιουνίου η ΔΕΗ εξασφάλισε άδεια για αντλησιοταμιευτικό έργο, εγκατεστημένης ισχύος 227 MW από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), το οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Δύο μεγαλύτερες άδειες κατέχει η επιχείρηση για μονάδες αντλησιοταμίευσης, ισχύος περίπου 460 MW η κάθε μία, οι οποίες χωροθετούνται στη λίμνη Βεγορίτιδα και σε εκείνη της Σφηκιάς, όπου η ΔΕΗ διατηρεί ήδη μονάδα αντλησιοταμίευσης.

Αλλοι δύο σταθμοί άντλησης θα εγκατασταθούν στα πρώην λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολη (ισχύος 183 MW) και της Μαυροπηγής (156 MW). Οσο για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά, ισχύος 148 MW, η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ. Συνολικά τα έξι έργα ξεπερνούν σε ισχύ τα 1.600 MW.

Στην… ουρά

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΡΑΑΕΥ έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 33 άδειες για αντλησιοταμίευση ισχύος πάνω από 5,26 GW και χωρητικότητας 50,9 GWh. Και οι αιτήσεις για χορήγηση αδειών στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συνεχίζονται με το επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα αντλησιοταμίευσης, τόσο για μεγάλα όσο και για μικρότερα, να αυξάνεται.

Ενδεικτικό ότι στους τελευταίους κύκλους αιτήσεων για χορήγηση αδειών αποθήκευσης ενέργειας συμμετέχουν πολλά αντλητικά υδροηλεκτρικά έργα τα οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας (Χαλκίδα, Βέροια, Δεσκάτη, Ορχομενό, Λιδορίκι, Γρεβενά, Αρτα κ.ά.).

Στο πλαίσιο του αδειοδοτικού κύκλου Ιουνίου είχαν κατατεθεί στη ΡΑΑΕΥ αιτήσεις για δύο μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης, το ένα της HELLENIQ Renewables για 538 MW σε περιοχή των Δήμων Γρεβενών και Δεσκάτης και ένα της Energoplan σε περιοχή της Αρτας για 350 MW, ενώ στον πρόσφατο κύκλο Ιουλίου υποβλήθηκαν άλλες πέντε αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 1,12 GW.

Η εκμετάλλευση του αντλητικού υδροηλεκτρικού της χώρας θεωρείται μέγιστης σημασίας για την αξιοπιστία και την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος, αφού έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως μακρόχρονη αποθήκευση και έτσι επιτρέπει τη μέγιστη διείσδυση αλλά και λειτουργία των ΑΠΕ στο σύστημα χωρίς κίνδυνο. Η ύπαρξη μακρόχρονης εφεδρείας αντιμετωπίζει ακραία φαινόμενα που ενδεχομένως θα οδηγούσαν σε μειωμένη παραγωγή από ΑΠΕ για πολλές ημέρες.

Επίσης, οι μονάδες αντλησιοταμίευσης παρέχουν στο διασυνδεδεμένο δίκτυο την απαιτούμενη ευελιξία και σταθερότητα για ασφαλή και αποδοτική μεταφορά και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στην ταχεία ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης και στην απεξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Πηγή:ot.gr