Έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης στο Βελβεντό, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.)/Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Βελβεντού-Σιάτιστας, τον Δήμο Βελβεντού και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου & Λυκείου Βελβεντού, από τις 4-12 Ιουλίου 2022

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.)/Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Βελβεντού-Σιάτιστας σε συνεργασία και με άλλους φορείς του Βελβεντού, ανταποκρίθηκε θετικά στην Πρόσκληση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης που αφορά στην οργάνωση και υλοποίηση του Προγράμματος “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ” στο Βελβεντό. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, εδώ και 50 χρόνια, διοργανώνει το Πρόγραμμα “Ελληνικό Καλοκαίρι”, κάθε χρόνο σε διαφορετικό χωριό ή κωμόπολη (το πρόγραμμα «Greek Summer» προσφέρεται σε Αμερικανούς μαθητές/τριες, ηλικίας 15-17 ετών, από το 1970).

Στα πλαίσια του Προγράμματος φιλοξενούνται από οικογένειες στο Βελβεντό, για εννέα (9) ημέρες, από τις 4 έως τις 12 Ιουλίου, είκοσι (20) μαθητές και μαθήτριες Λυκείου από τις Η.Π.Α. καθώς και δύο (2) συνοδοί. Κατά την διαμονή τους στο Βελβεντό πραγματοποιούν ένα κοινωφελές έργο και αναπτύσσουν σχέσεις με τις οικογένειες, οι οποίες τους βοηθούν να αναπτύξουν τις διαπολιτισμικές τους δεξιότητες, την ενσυναίσθηση και την αυτοπεποίθηση για να μάθουν και να ευδοκιμήσουν σε νέα περιβάλλοντα. Εκτός από την παροχή πρωινού και ενός ακόμη γεύματος μέσα στην ημέρα, για τις ημέρες της παραμονής τους στο Βελβεντό, οι οικογένειες που φιλοξενούν την αποστολή θα δώσουν την ευκαιρία στους Αμερικανούς μαθητές/τριες να κατανοήσουν τι σημαίνει «Ελληνική φιλοξενία» που είναι μοναδική στον κόσμο.

Για εφέτος οι μαθητές/τριες από τις Η.Π.Α. θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν καθημερινά δραστηριότητες για 22 μαθητές/τριες του δημοτικού σχολείου, από τις 9:00 έως τις 13:00. Ο στόχος αυτού του πρωινού «camp» είναι να εξασκήσουν και να βελτιώσουν τα Αγγλικά τους οι μαθητές/τριες του δημοτικού σχολείου μέσω ευχάριστων δραστηριοτήτων, παιχνιδιών ή αθλημάτων. Οι δραστηριότητες, τα παιχνίδια κ.ά. της πρωινής ζώνης πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α. Βελβεντού, από τις 4/7 έως τις 8/7/2022, ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 11/7 έως τις 12/7/2022, ημέρες Δευτέρα & Τρίτη (ώρες 09:00 έως 13:00).

Το απόγευμα οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος θα συνευρίσκονται με τις ομαδάρχισσες και τους υπευθύνους του προγράμματος καθώς και με τα μέλη της Π.Ο. του Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α. Βελβεντού-Σιάτιστας για διάφορες (βιωματικού κυρίως χαρακτήρα) δραστηριότητες που θα εμπλουτίσουν την εμπειρία της διαμονής τους στο χωριό. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 1904, εφαρμόζει την προσέγγιση βιωματικής μάθησης για να εκπαιδεύσει μαθητές όλων των ηλικιών για υπεύθυνη διαχείριση στους τομείς της γεωργίας, των συστημάτων τροφίμων, του περιβάλλοντος και άλλων βιοεπιστημών που σχετίζονται με το βιώσιμο μέλλον μας.

Βελβεντό, 5 Ιουλίου 2022

Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας/Προϊστάμενος
της Π.Ο. του Κ.Π.Ε./Κ.Ε.ΠΕ.Α. Βελβεντού-Σιάτιστας
Τσιουκαρδάνης Νικόλαος