Τελειώνει ο χρόνος και πανάρχαια γιορτινά έθιμα του 12ημέρου, παραμένουν ζωντανά σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και στην Εράτυρα.Κόλιαντα, Σούρβα, Μπουμπουσιάρια, οι κορυφαίες εκδηλώσεις της Εράτυρας, με πηγαία γλέντια, κρασί και γουρνοχαρές. Ετσι τα βρήκαμε έτσι θα τα αφήσουμε.!

Φέτος οι γιορτές ξεκινούν από την Θεσσαλονίκη. Την Παρασκευή 8/12 θα πάμε στην Θεσσαλονίκη Μπουμπουσιάρια απο την Εράτυρα, να τιμήσουμε την Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο : η Μακεδονία γιορτάζει, που διοργανώνει και επιμελείται ο συγχωριανός καθηγητής Γιάννης Πήτας στην Φυσικομαθηματική του ΑΠΘ .

Σας καλούμε λοιπόν να πάμε ντυμένοι Μπουμπουσιάρια, με κ’δούνια να γλεντήσουμε στο Πανεπιστήμιο και να περιδιαβούμε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Η μπάντα του συγχωριανού μας Φώτη Τσιοτίκα και τα πλούσια παραδοσιακά εδέσματα, τσιγαρίδες, αρμιά, πίτες κρασί κλπ εγγυώνται ότι θα περάσουμε καλά.

Είναι μιά θαυμάσια ευκαιρία να μάθει ο κόσμος τα έθιμα μας και να μας επισκεφτεί στην Εράτυρα!

Δελτίο Τύπου-Πρόσκληση Συμμετοχής 

Έκθεση Φωτογραφίας: “H Μακεδονία γιορτάζει”

8-22/12/2023. Εκδήλωση έναρξης της έκθεσης 8/12/2023, 17.30-19.00,

Φουαγιέ Αμφιθεάτρου Εμπειρίκου, Κτίριο Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Το Δωδεκαήμερο όλη η Μακεδονία γιορτάζει. Οι ρίζες των εθίμων χάνονται στην αρχαιότητα, ίσως στην λατρεία του Διονύσου, μπορεί και νωρίτερα, σε πανάρχαιες παγανιστικές τελετές. Τα γλέντια ξεκινούν από τις γουρνοχαρές και τα Κόλιαντα (23/12 – παραμονές Χριστουγέννων) και φτάνουν μέχρι τα Φώτα (6/1). Την περίοδο του Δωδεκαήμερου τα κατώγια είναι γεμάτα με αγαθά και οι αγρότες γιορτάζουν την σχόλη, το αυστηρό κρύο και τα χιόνια. Τα γλέντια αρχίζουν με τις δημόσιες ή ιδιωτικές γουρνοχαρές στις οποίες ρέει άφθονο κρασί και ρακί, ενώ δεν λείπουν και οι τεράστιες φωτιές που προσδίδουν εύθυμο και σατιρικό χαρακτήρα στο Δωδεκαήμερο.

Όλες οι γιορτές συνοδεύονται από τις περίφημες μπάντες χάλκινων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν το δικό τους ηχόχρωμα. Οι παρέες γλεντούν στα παζάρια και τα καφενεία, και συνεχίζουν με ολονυχτίες σε διάφορα σπίτια.

Από τις 8 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023, το ΠΜΣ Ψηφιακών Μέσων-Υπολογιστικής Νοημοσύνης του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ διοργανώνει (δωρεάν) έκθεση φωτογραφίας για το εύθυμο Δωδεκαήμερο στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου Εμπειρίκου της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Στις 8/12/2023, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση έναρξης της έκθεσης με χάλκινη πανδαισία, πατινάδα, χορούς και κεράσματα στον ίδιο χώρο. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

  1. 17.15-18.00 Πατινάδα με μπάντα χάλκινων, κουδούνια και Μπουμπουσιάρια (καρναβάλια) από την Κοινότητα Εράτυρας/Δήμος Βοίου, εντός του ΑΠΘ (Πολυτεχνική-Βιβλιοθήκη-ΣΘΕ).
  2. 18.00-18.30 Χαιρετισμοί και σύντομη παρουσίαση της έκθεσης  (αμφιθέατρο Εμπειρίκος, κεντρικό κτίριο ΣΘΕ).
  3. 18.30-19.00 Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με χάλκινα και κεράσματα (18.30-19.00) στον υπαίθριο χώρο μπροστά στο κεντρικό κτίριο ΣΘΕ.

19.00-21.00 Μετά  την εκδήλωση θα γίνει πατινάδα με χάλκινα, κουδούνια και Μπουμπουσιάρια (καρναβάλια) από την Κοινότητα Εράτυρας/Δήμος Βοίου στην πόλη (ΑΠΘ-Αριστοτέλους).

Η έκθεση και η εκδήλωση έχουν μπει υπό την αιγίδα της ΣΘΕ. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι μέρος των εορτασμών των 30χρονων του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ.  Ουσιαστικά δηλώνουν την έναρξη της γιορταστικής περιόδου και προσπαθούν συμβάλλουν στην δημιουργία όμορφων πολιτιστικών παραδόσεων στο ΑΠΘ. Η συμμετοχή όλων στην εκδήλωση έναρξης είναι ευπρόσδεκτη και δωρεάν. Η έκθεση θα παραμείνει στους χώρους της ΣΘΕ έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023 και θα είναι επισκέψιμη ατομικά (με σεβασμό σε τυχόν μαθήματα που γίνονται στο Αμφιθέατρο Εμπειρίκος).

Πολύ περισσότερες πληροφορίες για  την έκθεση, την εκδήλωση έναρξης, ξεναγήσεις ή ομαδικές επισκέψεις, μικροαλλαγές στο πρόγραμμα, αλλά και ηλεκτρονική έκδοση της έκθεσης μπορείτε να βρείτε στην σελίδα https://aiia.csd.auth.gr/macedonia-celebrates/ ή να επικοινωνήσετε με τον επιμελητή της έκθεσης, κο. Α. Φυτάκη, [email protected], τηλ. 6955393789.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Εράτυρα Κοζάνης 24/12/2023-2/1/2024 (στα πλάισια των Μπουμπουσιαριών 2024). Επίσης μπορεί να μεταφερθεί και να παρουσιαστεί και σε άλλες ενδιαφερόμενες πόλεις.  

Πολλά ευχαριστώ στις/στους φωτογράφους, συντελεστές και χορηγούς της έκθεσης.

Καλές γιορτές.

Ι. Πήτας [email protected], Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ, γενικός επιμελητής της Έκθεσης

Θεσσαλονίκη, 29/11/2023

Την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου το απόγευμα, ο συμπατριώτης μας καθηγητής Γιάννης Πήτας οργανώνει μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η Μακεδονία γιορτάζει» για τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς της Μακεδονίας, όπου θα εκτεθεί και πολύ υλικό από την Εράτυρα. Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει στις 6 μ.μ. στο φουαγιέ της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Α.Π.Θ., η οποία θα περιλάβει επίσης κεράσματα και χορούς με χάλκινα όργανα, κουδούνια και μπουμπουσιάρια που θα έρθουν από την Εράτυρα για το σκοπό αυτό.  Αυτά θα ξεκινήσουν στις 5 μ.μ. από την Πολυτεχνική Σχολή, θα περάσουν και από άλλους χώρους του Πανεπιστημίου και θα καταλήξουν στην Φυσικομαθηματική Σχολή για την εκδήλωση.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, τα όργανα με τα μπουμπουσιάρια θα ξεκινήσουν μια πατινάδα από το Πανεπιστήμιο μέχρι την Αριστοτέλους από την Εγνατία για να μεταφέρουν το μήνυμα των γιορτών από την Εράτυρα στους Θεσσαλονικείς. Για να είναι το μήνυμα αυτό ηχηρό, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργος Βάρκας παρακαλεί τους Ερατυραίους της Θεσσαλονίκης να λάβουν μέρος σύσσωμοι στην εκδήλωση και στην πατινάδα της Εγνατίας. Την ίδια έκκληση κάνει και το Δ.Σ. γιατί έτσι θα κάνουμε γνωστό τον πολιτισμό της γενέτειράς μας, καθώς και το μέγεθος και τον παλμό της παροικίας μας στην πόλη της Θεσσαλονίκης! Μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία!

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ!

Επισυνάπτουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Γιάννης Πήτας για τις λεπτομέρειες.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,

Βασίλης Παπαναστάσης, πρόεδρος

Γιώργος Γκαντώνας, γενικός γραμματέας