«Είδαμε μόνο κοπές δέντρων από τους αποκαλούμενους οικολόγους» -« Την αδυναμία για θέματα καθημερινότητας, αποχιονισμό, διαχείριση των αδέσποτων ζώων, κοπή δέντρων»

Ο Λάζαρος Μαλούτας μιλώντας στην παρουσίαση των 23 νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Ενότητα» τόνισε ότι δεν πρόκειται για έναν πρωτοεμφανιζόμενο συνδυασμό, αλλά έμπειρο με συνέχεια και συνέπεια. Η λέξη συρρίκνωση χαρακτηρίζει την κατάσταση που βιώνουμε ανέφερε. «Η περιοχή μας συρρικνώνεται πληθυσμιακά και οικονομικά και σαν παραγωγός ενέργειας» είπε . «Η ηλεκτροπαραγωγή το 2018 από φυσικό αέριο ξεπέρασε τη λιγντική παραγωγή».


Κριτική στη νυν δημοτική αρχή

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν στη νυν δημοτική αρχή . «Είδαμε εκείνους που χαρακτήριζαν φαραωνικό το έργο της βιβλιοθήκης να πανηγυρίζουν , τους είδαμε να πανηγυρίζουν για τη ΔΙΑΔΥΜΑ, , τους είδαμε να χαίρονται τη νέα πλατεία Κοζάνη, έργο που λοιδορούσαν την περίοδο κατασκευής τους, να εναντιώνονται για την Πτολεμαΐδα 5, την πιο φιλική μονάδα, χαρακτηρίζοντάς την αντιοικονομική όπως κι αντίθετοι ήταν στην νέο Πανεπιστήμιο. Έχουν τη δική τους θεώρηση σε ό, τι αφορά τη διαφάνεια και διαχείριση επιμένοντας σε δεκάδες απευθείας αναθέσεις χωρίς να δημοσιοποιούν τριμηνιαίες καταστάσεις του δήμου. Θυμούνται να ανασύρουν το δήθεν έλλειμμα των 500.000 αυτό που ο ίδιος ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος λογιστική εγγραφή».

«Είδαμε την κατασπατάληση του τοπικού πόρου, αυτό που πλασάρουν σα νέο να προβάλλει ό,τι πιο αναχρονιστικό , βλέπουμε την απαξίωση του δημοτικού συμβούλιου, το οποίο ασχολείται με θέματα δεύτερης και τρίτης λογής. Είδαμε την ολοφάνερη αδυναμία για θέματα καθημερινότητας, όπως κοπή δέντρων τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων , αποχιονισμό. Και βέβαια α με τις μετεγκαταστάσεις που θα έφερναν πολλούς πόρους και της Ακρινής και της Ποντοκώμης ένα τεράστιο τέλμα. Είδαμε μόνο κοπές δέντρων από τους αποκαλούμενους οικολόγους ούτε μια δεντροφύτευση όπως οι προηγούμενες δημοτικές αρχές .

Στόχοι

Στόχος για το συνδυασμό του είναι η αναβάθμιση ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντες, ,ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης μα αρχές αειφορίας, ένα μοντέλο βιώσιμης λειτουργικής ανάπτυξης, η στήριξη των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και άλλων συλλογικών μορφών επιχειρηματικότητας , η στήριξη των ευπαθών και ων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων , η ώθηση του θεματικού τουρισμού. «Εμείς θεωρούμε ότι το τεράστιο έργο μας αποτελεί εγγύηση» είπε και με όπλο τις φρέσκες ιδέες κι εφόδια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής , το τεράστιο πολιτιστικό μας απόθεμα , τον πλούσιο πρωτογενή τομέα, τον ενεργειακό χαρακτήρα και με εργαλεία την γνώση για άντληση πόρων και υλοποίηση έργων και με τη δυναμική των νέων ανθρώπων μπορούν να πάνε μπροστά το δήμο .

Λόγο έκανε στους μόνο 44 μήνες της θητείας του , την πρώτη καλλικρατική περίοδο. Τότε πάρθηκαν τα εξής μέτρα και πρωτοβουλίες: ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα, πρόταση για ενεργειακό τουρισμό, επαφές με δήμους για θέματα μετάβασης, επίλυση προβλημάτων για πολεοδομικό σχεδιασμό, έργα εξωραϊσμού και οικιστικής αναβάθμισης, μελέτη για Τεχνόπολις και η υλοποίηση του έργου της βιβλιοθήκης , η οποία μαζί με το μουσείο που ακόμα δεν λειτουργεί δίνει το νέο στίγμα της περιοχής. «Όλα αυτά επιβεβαιώνουν απόλυτα ότι διανύουμε την μεγαλύτερη περίοδο χωρίς κανένα παραγόμενο έργο» ολοκλήρωσε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου