156 ΣΥΡΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΟΡΦΑΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ  ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΡΟΥΠ – ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ 650 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Πρόσφυγες από τη Συρία είναι στη μεγαλύτερη μερίδα οι φιλοξενούμενοι στον ορεινό όγκο των Γρεβενών. πρόκειται για ορφανά παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες, κατά κύριο λόγο, που με βάση τη σύμβαση που έχουν υπογράψει οι ξενοδόχοι, θα παραμείνουν ένα τρίμηνο στην περιοχή. Μάλιστα αναμένονται ακόμη 650 άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες, διαφόρων χωρών, που θα μείνουν σε έξι δομές των Γρεβενών.

Για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα ορεινά ξενοδοχεία των Γρεβενών, μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα η Φωτεινή Λαργαντζή, εκπρόσωπος των ξενοδόχων, τονίζοντας πως: Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε τέσσερις δομές του ορεινού όγκου των Γρεβενών 156 ωφελούμενοι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης  με αρμόδιο το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, δηλαδή, τη Συρία και κατ’ εξαίρεση υπάρχουν και κάποιοι επωφελούμενοι από το Ιράκ . Όλοι οι εν λόγω πρόσφυγες έχουν έρθει από τη Χίο , ταξίδεψαν  μέσω του Πειραιά και έφτασαν στις δομές του ορεινού όγκου, Σύμφωνα με την ίδια αναμένονται και άλλες αφίξεις, περί τα 650 άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες, σε έξι δομές των Γρεβενών (πέντε που και κατά το παρελθόν είχαν φιλοξενήσει πρόσφυγες και μια νέα ξενοδοχειακή δομή).

Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν στα Γρεβενά, όπως είπε η ίδια, αυτό θα είναι προσωρινό, για την ώρα: “Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό και το Υπουργείο, υπογράψαμε μια σύμβαση για τρίμηνη παραμονή , ενώ το υπουργείο σκοπεύει μετά να τους κατευθύνει σε διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα.

Ακόμη, ερωτηθείς για την καθημερινότητα των προσφύγων η ίδια απάντησε πως οι ξενοδόχοι είναι υπεύθυνοι για τη στέγαση και τη σίτιση τους (με τρία γεύματα ημερησίως , πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό), ενώ οι ξενοδόχοι που δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες έχουν δεσμευθεί με μια σειρά πραγμάτων ώστε να μην νοιώθουν αποκομμένοι από την κοινωνία . “Τους παρέχεται εκμάθηση αγγλικής γλώσσας με εκπαιδευτικό από τα Γρεβενά. Επίσης, υπάρχουν μουσική παιδεία, αλλά και ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Επίσης, παροχή μετάφρασης και διερμηνείας και θα ακολουθήσει και μια σειρά μετακινήσεων από και προς τα Γρεβενά, για να υπάρχει και μια επαφή με τον τοπική κοινωνία, επειδή οι δομές μας είναι σχετικά απομονωμένες, για αυτό και τους παρέχουμε ένα ανθρώπινο περιβάλλον και μια συνολική φιλοξενία”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η τοπική κοινωνία στέκεται στο πλευρό των προσφύγων, ενώ όπως λέει η κ. Λαργαντζή, πρόκειται κυρίως είτε για ορφανά παιδιά, είτε για μονογονεϊκές οικογένειες με παιδιά. Όπως και πέρυσι, η τοπική κοινωνία ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη. Μάλιστα πέρυσι, ομάδα γυναικών είχαν φέρει δώρα για παιδιά, εσώρουχα και γλυκά, ενώ μάλιστα είχε ντυθεί κάποιος Άγιος Βασίλης, προσφέροντας ανθρώπινες στιγμές στους φιλοξενούμενους. Μάλιστα η ίδια εξέφρασε την ελπίδα και φέτος να υπάρξει η ίδια ευαισθησία από τους Γρεβενιώτες, που ανταποκρίνεται θερμά και όπως είπε η ίδια “η τοπική κοινωνία έδειξε το πιο ανθρώπινό της πρόσωπο. Το μήνυμα που πρέπει να περνάμε είναι αγάπη και ομόνοια. Έρχονται από πολύ δύσκολες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι και εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους αγκαλιάσουμε, να δείξουμε το πιο ανθρώπινό μας πρόσωπο ώστε να βρουν το δρόμο τους”, κατέληξε.

Τέλος, κληθείς να απαντήσει για το κατά πόσο η τοπική αυτοδιοίκηση γνώριζε ή όχι, η ίδια είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο ενημερώθηκαν ή όχι, ωστόσο σαν εκπρόσωπος των ξενοδόχων που φιλοξενούν πρόσφυγες, είπε ότι τόσο ο αντιπεριφερειάρχης, όσο ο δήμαρχος και ο βουλευτής Γρεβενών, βοήθησαν στα μέγιστα και ήταν ευαισθητοποιημένοι στο προσφυγικό, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. “Ανταποκρίθηκαν στο 100% με όση δύναμη μπορούν να έχουν, και μας βοήθησαν. Ήταν λάθος που δεν ενημερώθηκαν και τους λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσφορά τους”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει την ευθύνη του καταμερισμού ανά την Ελλάδα. Να σημειωθεί πως σύνολό τους στα Γρεβενά θα φιλοξενηθούν 780 πρόσφυγες.

Β.Σ.