Με 22 ψήφους υπέρ και19 κατά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του αντιπεριφερειάρχη κ. Στέργιου Κιάνα για το Σχέδιο Δίκαιης

Μετάβασης με τις παρακάτω διεκδικήσεις:

-Να χαρακτηριστεί το εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης ως μια στρατηγική επένδυση
– Να ενσωματωθούν οι μεγάλες υποδομές της Περιφέρειας στον εθνικό σχεδιασμό και να υλοποιηθούν με άλλους πόρους και όχι αυτούς της δίκαιης μετάβασης.
– Ο σχεδιασμός δίκαιης μετάβασης να αφορά στο σύνολο της ΠΔΜ, με έμφαση στις πληττόμενες περιοχές, ώστε να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ισόρροπη ανάπτυξή της.
– Να οριστεί πράσινο τέλος στις ΑΠΕ, ως αντιστάθμισμα του λιγνιτικού πόρου.
– Να βρεθεί βιώσιμη λύση για την λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, λαμβάνοντας υπόψη το κριτήριο της βιώσιμης ανάπτυξης.
– Η διασφάλιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 και μετά το 2028, αλλά και η παράταση λειτουργίας των ΑΗΣ Μελίτης και Αγίου Δημητρίου μέχρι να αντισταθμιστούν το χαμένο ΑΕΠ και οι χαμένες θέσεις εργασίας της περιοχής.
– Να ισχύσει χαμηλό ενεργειακό τιμολόγιο για όλες τις επιχειρήσεις νέες και καινούργιες
– Να επιλεγεί κατάλληλο σύστημα διακυβέρνησης, στο οποίο να υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή της ΠΔΜ, δημιουργώντας ένα παρατηρητήριο για την μετάβαση
– Να προβλεφθεί η προώθηση πράσινων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις της περιοχής
-Να ξεκαθαρίσει από την πλευρά της η ΔΕΗ, το επιχειρηματικό της πλάνο για την περιοχή μας, , ειδικά γύρω από τα εδάφη που καταλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις που δεσμεύει.
-Να τροποποιηθούν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχουν ήδη εκπονηθεί, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της αποκατάστασης των εδαφών, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αντληθούν πόροι από το ταμείο δίκαιης μετάβασης και φυσικά δεν θα περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των εδαφών που θα προορίζονται για χρήση από τη ΔΕΗ.
-Να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
-Να προβλεφθεί η αξιοποίηση του λιγνίτη και σε άλλες χρήσεις
-Να διευρυνθεί η ρήτρα της δίκαιης μετάβασης στο σύνολο της περιφέρειας
-Να ενεργοποιηθεί άμεσα το μεταβατικό πρόγραμμα, με δράσεις οι οποίες θα στηρίζουν και θα επιδοτούν την εργασία και όχι την ανεργία όπως ένα ειδικό πρόγραμμα σε κτήρια του δημόσιου και ευρύτερα δημόσιου τομέα για να εκκινήσει άμεσα η οικονομία της περιοχής, με στόχο να καταστεί η περιφέρειά μας, η πρώτη πράσινη περιφέρεια της Ελλάδας που είναι η πιο ψυχρή της χώρας .
-Να ενσωματωθούν αυτές οι προτάσεις στο ΣΔΑΜ

Με 25 κατά και 16 υπέρ καταψηφίστηκε η κοινή πρόταση Καρυπίδη -Ζεμπιλιάδου για ένα νέο master plan από το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

Ι.Π.