Πριν από χρόνια η περιοχή της Κοζάνης γύρω από τα κοιμητήρια του Αγίου Γεωργίου θεωρούνταν δεύτερης ή και τρίτης επιλογής και δεν προτιμούνταν.

Εδώ και δέκα χρόνια τουλάχιστον ανοικοδομήθηκε ολόκληρη χωρίς να ενοχλεί η γειτνίαση με το νεκροταφείο . Τα κοιμητήρια της Κοζάνης είναι από μόνα τους μια μεγάλη ιστορία, η οποία οφείλει κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί, γιατί έκλεισε ο κύκλος τους.
1.400 μνήματα στο έλεος κάθε τυχάρπαστου, ο οποίος έχει πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας επιθυμεί .Κοιμητήρια χωρίς ωράριο λειτουργίας, χωρίς χαρτογράφηση και φύλαξη του χώρου με τους πέντε υπαλλήλους του δήμου να μην αρκούν καν για τα στοιχειώδη. Κλεψιές και βανδαλισμοί στην καθημερινή ατζέντα με το δήμο να στέκεται απλός παρατηρητής τόσα χρόνια χωρίς να έχει προβεί σε μια ουσιαστική αναθεώρηση του κανονισμού των κοιμητηρίων.
Το χώμα είναι κορεσμένο από τους ενταφιασμούς και δεν βοηθάει καθόλου στην σωστή εκταφή. Συχνά αντί να μεταφερθούν τα οστά των εκταφών στο φυλάκιο επιστρέφουν πάλι στο χώμα ώστε να ωριμάσει η διαδικασία και να καταλήξουν στα κουτιά. Με το οστεοφυλάκιο να διαθέτει καινούρια πτέρυγα, αλλά μόλις ένας μικρός αριθμός αυτών να έχει τοποθετηθεί σε αυτήν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Επίσης η ύδρευση και η αποχέτευση των κοιμητηρίων δεν πληροί τις προδιαγραφές και συχνά τα γραφεία τελετών βρίσκονται στη δυσάρεστη έκπληξη να βρίσκουν νερό στο σκάψιμο. Με αποτέλεσμα μετά από μια δυνατή νεροποντή να εμφανίζονται τα μνήματα μέσα από το χώμα και τις συνέπειες που κανείς αντιλαμβάνεται.


450 ευρώ κοστίζει η παραμονή του μνήματος στα κοιμητήρια μέχρι να γίνει η εκταφή, η οποία κοστολογείται στα 60 ευρώ.85 ευρώ ανά μήνα πληρώνει κανείς όταν επιθυμεί να παραταθεί η παραμονή του μνήματος στα κοιμητήρια και 12 ευρώ το χρόνο για την παραμονή των οστών στο φυλάκιο πριν φτάσουν στο χωνευτήρι. Πραγματικά ο δήμος κάνει καλό κουμπαρά από τα κοιμητήρια χωρίς όμως να λειτουργεί κάτι σωστά.
Ακόμα και το άναμμα του καντηλιού έχει παραχωρηθεί στις 5-6 καντηλανάφτισσες των κοιμητηρίων, οι οποίες λυμαίνονται τον χώρο εν γνώσει όλων. Με 20-25 ευρώ το μήνα ανά μνήμα μαζεύουν τέτοια έσοδα, τα οποία δεν θα μπορούσε να διανοηθεί κάθε ελεύθερος επαγγελματίας. Σε περίπτωση που δεν δεχτείς τις υπηρεσίες τους, απλά το μνήμα του δικού σου ανθρώπου θα μένει πάντα χωρίς λάδι, χωρίς λουλούδια, χωρίς καντήλα κ.ο.κ.
Γενικότερα όμως δραστηριοποιούνται και άλλοι επιτήδειοι στα κοιμητήρια χωρίς φορολογικά στοιχεία, όπως οι κατασκευαστές των μνημάτων δημιουργώντας έναν αθέμιτο ανταγωνισμό. Μάλιστα οι «έξυπνοι» τεχνίτες σπάνε τα μάρμαρα που προϋπάρχουν στο μνήμα για να υποχρεωθείς να το πληρώσεις από την αρχή. Άλλοι πάλι τα χρησιμοποιούν για νέα μνήματα. Η παρανομία στο νεκροταφείο πέφτει σύννεφο.
Ο Δήμος Κοζάνης σκέφτεται να επιβάλει τέλος αφής κανδήλας, ώστε να σταματήσουν κάποια από τα παραπάνω φαινόμενα. Αλλά η παρανομία έχει παντού προεκτάσεις και δεν αφορά μόνο στο άναμμα των καντηλιών. Ανάλογα προβληματική είναι και η νομιμοποίηση κάθε μνήματος για να εκλείψουν οι εισαγόμενοι κατασκευαστές και να υπάρξει άδεια ανά μνήμα. Το γεγονός ότι είναι ορθάνοιχτο το νεκροταφείο, δυστυχώς το καθιστά απροστάτευτο.
Ι.Π.