Απολογισμός περιόδου COVID-19

Καθώς η πρώτη φάση της πανδημίας COVID-19 βαίνει προς το τέλος της, θεωρώ σκόπιμο να γίνει ένας σύντομος απολογισμός της περιόδου αυτής.

Η Παθολογική κλινική κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό μέρος της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας COVID-19, παρόλο που δεν αποτελούσε νοσοκομείο αναφοράς της νόσου.

Το πρώτο “ορφανό” κρούσμα COVID-19 στην Δυτική Μακεδονία εμφανίστηκε στις 9/3/20, αναγνωρίστηκε και αντιμετωπίστηκε από την Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. Κοζάνης. Μέσω της ιχνηλάτησης που έγινε διαπιστώθηκε και δεύτερο κρούσμα, νοσηλευόμενο στην Παθολογική κλινική. Η κλινική παρέμεινε σε καραντίνα επί 7 ημέρες.

Στη συνέχεια η κλινική διαχωρίστηκε σε τρία τμήματα:
A’ τμήμα: Επιβεβαιωμένα Θετικά κρούσματα με αριθμό κλινών 16
Β’ τμήμα : Ύποπτα κρούσματα με αριθμό κλινών 18
Γ’ τμήμα : Ασθενείς με άλλα παθολογικά προβλήματα, φιλοξενούμενοι στην Χειρουργική κλινική.

Επίσης έγινε διαχωρισμός του τμήματος επειγόντων περιστατικών υπόπτων για COVID-19 περιστατικών, το οποίο στελεχώθηκε και λειτουργούσε επί 24ώρου βάσεως από το προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής. Στο τμήμα αυτό εξετάστηκαν και ελέγχθηκαν 696 περιστατικά.

Συνολικά η κλινική αντιμετώπισε 33 ασθενείς θετικούς σε SARS-CoV-2 και νοσήλευσε 149 ύποπτα περιστατικά.

Από τα θετικά κρούσματα νοσηλεύτηκαν 23 ασθενείς εκ των οποίων:

15 ασθενείς νοσηλεύθηκαν και αντιμετωπίστηκαν στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου μας. Οι 12 από αυτούς εξήλθαν υγιείς. Οι 3 απεβίωσαν.
4 διακομίσθηκαν στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Από αυτούς 3 εξήλθαν υγιείς και 1 απεβίωσε.
3 ασθενείς διασωληνώθηκαν και διακομίσθηκαν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ όπου και απεβίωσαν.
1 ασθενής προσήλθε νεκρή.

Πέραν αυτών οι υπόλοιποι 10 θετικοί για COVID-19 παρέμειναν σε κατ’ οίκον περιορισμό με συνεχή παρακολούθηση και ταυτόχρονα την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρακολουθούνται έως και σήμερα με κλινικοεργαστηριακό έλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την κλινική μας. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι 4 άτομα παρέμειναν θετικά για σχεδόν ενα μήνα και πρόσφατα αρνητικοποίηθηκαν.

Στο διάστημα αυτό, η κλινική μας απέκτησε σημαντική εμπειρία στην διάγνωση και αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών και εφάρμοσε τις θεραπευτικές κατευθυντήριες οδηγίες παρακολουθώντας την συνεχώς εξελισσόμενη διεθνή βιβλιογραφία.

Ταυτόχρονα η Παθολογική κλινική αποτέλεσε ερευνητικό κέντρο της τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης «GRECCO-19» για τη θεραπευτική εφαρμογή της κολχικίνης στην πρόληψη των επιπλοκών της νόσου COVID-19 υπό την αιγίδα της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και της Ελληνικής Ρυθμολογικής Εταιρείας.

Η περίοδος αυτή αποτέλεσε μία σημαντική πρόκληση για όλους μας και το προσωπικό της κλινικής μας την αντιμετώπισε με συνέπεια, υπευθυνότητα, πολύωρη και εξουθενωτική εργασία.

Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή των δύο Πνευμονολόγων του νοσοκομείου μας. Η εμπειρία και η εξειδίκευση τους ήταν καθοριστική στη διαχείριση των ασθενών μας.

Επιπλέον το Ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου συνετέλεσε ουσιαστικά στην διαγνωστική προσέγγιση και την παρακολούθηση των ασθενων με την άψογη συνεργασία του και τη διενέργεια απεικονιστικού ελέγχου, όπου ήταν απαραίτητο.

Καθώς βαίνουμε στην επόμενη φάση της πανδημίας θεωρούμε τους εαυτούς μας περισσότερο έμπειρους και έτοιμους να αντιμετωπίσουμε την εξέλιξη της.

Η επαγρύπνηση και η προσφορά συνεχίζεται.

Ευχαριστώ

Ράνδου Ευθαλία