ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Προς : ΣΤΑΣΙΝΟ ΓΕΩΡΓΙΟ, πρόεδρο ΤΕΕ

ΔΕ επιτροπή ΤΕΕ

Πρόεδρο ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιο Κιάνα

 

αυτονόητο [επιθ.] : που γίνεται αποδεκτό και κατανοητό από μόνο του χωρίς να υπάρχει ανάγκη για πρόσθετες εξηγήσεις, που εννοείται.

 

Βρισκόμαστε στις αρχές του 2020. Μια καινούρια χρονιά ξεκινάει. Οι ευχές και τα μεγάλα λόγια περισσεύουν.

Και έτσι πρέπει να γίνεται. Η ελπίδα να πεθαίνει πάντα τελευταία και το καλύτερο να περιμένει μπροστά μας.

Στη συνέχεια έρχεται το 1ο lockdown. Μας λένε ότι είμαστε πληττόμενοι αλλά όχι και τόσο πληττόμενοι. Θα πάρουμε επίδομα 800€ τα οποία έγιναν 600. Θα καταρτιστούμε με σεμινάρια ώστε να αναβαθμίσουμε το επιστημονικό μας επίπεδο και αυτό που μάθαμε είναι μία άγνωστη λέξη – που μπορεί να είναι και δύο – η οποία ακούει στο όνομα «ΣκοιλΕλικικου». Βγαίνουμε στο ξέφωτο με πολλαπλάσιες υποχρεώσεις και ανησυχούμε μήπως δεν προλάβουμε να ρυθμίσουμε τα αυθαίρετα ως τις 30 Ιουνίου. Δίνεται αναγκαία παράταση μέχρι το Σεπτέμβρη και μες το καλοκαίρι πρέπει να προλάβουμε δήλωση τετραγωνικών και κατηγορία 5 μαζί. Παράταση στα αδήλωτα τετραγωνικά και – «αν είναι δυνατόν θα δώσουν» – μια αγωνιώδη αναμονή : τι θα γίνει με τα αυθαίρετα. Δασικοί χάρτες, αδήλωτα τετραγωνικά και αυθαίρετα μαζί. Σεπτέμβρης με ΥΔΟΜ που υπολειτουργούν ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Τα κρούσματα ανεβαίνουν επικίνδυνα. Συνάδελφοι να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αυτοψίες αφού πελάτες ή ακόμα και οι ίδιοι αρρωσταίνουν ή μπαίνουν σε καραντίνα. Σε άλλες περιοχές καταποντισμοί και ζημιές από ισχυρά φυσικά φαινόμενα. Το σύστημα αυθαιρέτων του ΤΕΕ παρουσιάζει προβλήματα από την αρχή του μήνα και τις τελευταίες 10 τουλάχιστον μέρες δε δουλεύει ούτε καν αργά τη νύχτα. Το υπουργείο ανακοινώνει πως δε θα δοθεί παράταση, η διαδικασία είναι απλή και δεν έχει σχέση η ρύθμιση με τις υπηρεσίες δόμησης.

Και έρχεται ο Νοέμβρης με τα γνωστά αποτελέσματα. 2ο lockdown. Χιλιάδες ακίνητα με μεγάλες αυθαιρεσίες να έχουν αποκλειστεί από το δικαίωμα ρύθμισης (ανάμεσα σε αυτά πολλά του δημοσίου), οι επαγγελματίες να είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης και ένα ακόμα φάντασμα παράτασης να πλανιέται πάνω από την αγχώδη καθημερινότητα των μηχανικών και ιδιοκτητών όσον αφορά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – αυτονομώ».

Μέσα σε όλα αυτά ξανά ανακοίνωση από το ΥΠΕΝ πως ναι μεν θα δοθεί παράταση για τα δικαιολογητικά αλλά όσοι δεν προλάβουν «με ευθύνη του ΤΕΕ θα κλειδώνονται όλοι οι λογαριασμοί των μηχανικών που θα έχουν εκκρεμότητες στο σύστημα».

Τα πράγματα πλέον δεν είναι σοβαρά. Είναι τραγικά. Πολύ τραγικά. Όταν μέσα σε ειδικές και πρωτόγνωρες συνθήκες, επιλέγεις αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή να εκτοξεύεις απειλές σε έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο με σκοπό το στραγγαλισμό του τότε δικαιώνεται ο στίχος του τραγουδιού

Έρχεται ο άγριος μαμά

Για νταηλίκι και αχταρμά

Ψήνει τον ήμερο μαμά

Τον τρώει και ησυχάζει

Σχεδόν μέσα Νοέμβρη και δεν έχει ανακοινωθεί το αυτονόητο μιας παράτασης του προγράμματος Εξοικονομώ μέχρι να εξομαλυνθούν οι συνθήκες της πανδημίας. Μέσα Νοέμβρη και

  • Δεν έχει βγει στη δημοσιότητα ο πλήρης οδηγός του προγράμματος, παρά η προδημοσίευσή του
  • Δεν έχουν βγει τα παραρτήματα του οδηγού και το περιβάλλον διαχείρισής του ώστε να εξοικειωθεί ο πολίτης με την πλατφόρμα
  • Δεν έχουν ενημερώσει από το υπουργείο τι θα γίνει με τις εκατοντάδες περιπτώσεις που θα απαιτηθεί συναίνεση της πολυκατοικίας σε περίπτωση που θα τοποθετηθεί εξωτερική θερμομόνωση στο κέλυφος των ιδιοκτησιών. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουμε αποστείλει σχετική επιστολή στο υπουργείο μήνες πριν χωρίς να πάρουμε απάντηση.
  • Όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται οι αμοιβές του μηχανικού στις υπηρεσίες που θα προσφέρει στο Εξοικονομώ αλλά προάγουν το ασυμβίβαστο μεταξύ 1ου και 2ου ΠΕΑ
  • Ακόμα δεν έχουν βγάλει διευκρίνιση τι θα γίνει και σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται να τακτοποιεί κάποιος αυθαιρεσίες κατηγορίας 5, όπως είχαν δεσμευτεί.
  • Δεν έχουν ενημερώσει τι ακριβώς εννοούν με το «κλείδωμα όλων των λογαριασμών»

Αντίθετα το υπουργείο επιμένει σε έναν μονόπλευρο ακήρυχτο πόλεμο εναντίον των μηχανικών όπου βασικό μέλημα είναι η συνεχής απαξίωση του κλάδου. Είναι πραγματικά ανεξήγητη η αδιάλλακτη εμπάθεια και εκδικητικότητα προς όλους τους συναδέλφους χωρίς λόγο και αιτία, εκτός και αν υπάρχει μια αιτία και δεν τη γνωρίζουμε.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ απαιτούσε από τον υπουργό να μας πει ένα μεγάλο ευχαριστώ  και να αναγνωρίσει την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έγινε το Σεπτέμβριο με την εισαγωγή χιλιάδων αυθαιρέτων στο σύστημα του ΤΕΕ ενώ  αυτό δε λειτουργούσε. Και σε λιγότερο από 2 μήνες εκδόθηκε ανακοίνωση για ενέργεια που είναι εντελώς καταχρηστική, με σκοπό το κλείδωμα των λογαριασμών του μηχανικού σε περίπτωση που δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Αναρωτιόμαστε αν προσεχώς αρχίσουν και μας στήνουν στον τοίχο για τουφεκισμό ανά 5 ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

Επιπλέον, σαν να μην έφτανε η συγκέντρωση με πάνω από 3.000.000€ στο ταμείο του ΤΕΕ λόγω των παραβόλων για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, με έκπληξη διαπιστώσαμε πως ενώ δεν έχει ακόμα παρέλθει η χρονιά , έχει επικυρωθεί στο σύστημα η οφειλή της ετήσιας συνδρομής υπέρ ΤΕΕ για το 2021.

Για όλους τους παραπάνω λόγους απαιτούμε τα αυτονόητα :

  1. Αναβολή του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» μέχρι να το επιτρέψουν οι συνθήκες τις πανδημίας.
  2. Άμεση δημοσίευση του τελικού οδηγού με τα παραρτήματα.
  3. Κατάργηση του ασυμβίβαστου για τα 2 ενεργειακά πιστοποιητικά.
  4. Αύξηση των αμοιβών για σύμβουλο έργου και μελετών που θα απαιτηθούν.
  5. Να μην απαιτείται η δήλωση συναίνεσης συνιδιοκτητών σχετικά με την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης για τα διαμερίσματα που θα επιλέξουν την εν λόγω παρέμβαση.
  6. Να μην ισχύσει η χρονική προτεραιότητα των δηλώσεων (first in – first out) και να παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα.
  7. Διευκρινίσεις σχετικά με την υπαγωγή αυθαιρέτων κατηγορίας 5
  8. Ανοιχτό σύστημα για εισαγωγή δικαιολογητικών σε παλαιότερους και ισχύοντες νόμους.
  9. Απαλλαγή της σχετικής συνδρομής υπέρ ΤΕΕ
  10. Απαλλαγή για το τρέχον φορολογικό έτος του τέλους επιτηδεύματος
  11. Αναστολή πληρωμών ΕΦΚΑ και ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων στα μέτρα στήριξης πληττόμενων κλάδων.
  12. Να δοθεί εκ νέου ευκαιρία στους πολίτες μέχρι το τέλος του χρόνου για εισαγωγή των αδήλωτων τετραγωνικών στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς επιβολή προστίμου.

Και για το τέλος μια υπόσχεση. Οι μηχανικοί δε θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια ούτε θα συνεχίσουν να δέχονται αδιαμαρτύρητα τα όσα τους καταλογίζουν ή τους απειλούν. Σε αυτές τις συνθήκες ενώνουμε τη φωνή μας με τον εργάτη, τον εργαζόμενο που βλέπει το μέλλον αβέβαιο, το γιατρό που μάχεται κάθε μέρα στα νοσοκομεία, το δάσκαλο που θέλει να μορφώσει το παιδί μας, τον πολίτη που ονειρεύεται ένα πιο σίγουρο μέλλον και τον ποιητή που λέει πως

….ανάμεσα σε λυγμούς και σε παροξυσμούς

Κρατώ τη γλώσσα μου.

Γιατί νομίζω πως θα’ ρθει η στιγμή που δε θ’ αντέξω

Και θα ξεσπάσω

Και δεν θα φοβηθώ

Και θα ελπίζω

Και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίσω με ένα φθόγγο, με έναν ψίθυρο, με ένα τραύλισμα

Με μια κραυγή που θα μου λεέι:

Μίλα!

Οι μηχανικοί που υπογράφουν :

  1. ΚΟΖΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 109247
  2. ΧΑΜΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 61928
  3. ΜΠΗΛΙΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 112953
  4. ΣΤΑΧΤΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 120313
  5. ΣΤΑΧΤΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 103944
  6. ΛΙΟΥΖΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 76335
  7. ΑΣΤΡΕΙΝΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 106569
  8. ΞΕΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 93246
  9. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 30889
  10. ΛΙΟΥΖΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ – ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΑΜΕΕΤΕΜ 39753
  11. ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΑΓΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 100002
  12. ΣΚΑΡΚΑΛΑ ΘΕΟΔΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 110618
  13. ΔΙΑΦΑ ΕΙΡΗΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 126929
  14. ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 73975
  15. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 18400
  16. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ101724
  17. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 95043
  18. ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 104358
  19. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 47577
  20. ΠΑΤΣΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 120263
  21. ΒΟΥΤΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 132603
  22. ΖΙΑΜΠΡΑΣ ΑΡΙΩΝ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΜ 62420

Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του ΤΕΕ τον Στέργιο Κιάνα την Τετάρτη στις 17.30