Το βιβλίο «Ρίζες Γρυπές» της Ομότιμης Καθηγήτριας Ιατρικής Σχολής και πρ. Αντιπρύτανη ΑΠΘ, Ολυμπίας Γκίμπα-Τζιαμπίρη, παρουσιάστηκε την Κυριακή, 22 Απριλίου, στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί το τρίτο που ασχολείται με το γενεαλογικό δένδρο της συγγραφέως σκιαγραφώντας, παράλληλα, και την Ιστορία της Κοζάνης πριν από την απελευθέρωσή της και την πολιτισμική της εξέλιξη. Το βιβλίο παρουσιάζει λαογραφικά στοιχεία, ήθη και έθιμα του τόπου, καθώς και το τοπικό ιδίωμα, τα οποία, σύμφωνα με την κα. Γκίμπα-Τζιαμπίρη, διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Όσον αφορά αυτά που τείνουν να χαθούν με το χρόνο, το βιβλίο «Ρίζες Γρύπες» αποτελεί μία προσπάθεια εξασφάλισής τους.

Για το βιβλίο μίλησαν κ. ο Θεόδωρος Δαρδαβέσης , Καθηγητής Ιστορικής Σχολής-Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, η κα. Ματίνα Μόμτσιου, Καθηγήτρια-Συγγραφέας Λαογραφικού και Γλωσσολογικού Υλικού και ο κ. Ιωάννης Κορκάς, Λαογράφος-Συγγραφέας. Την εκδήλωση προλόγισε-συντόνισε ο Δρ. Δημήτρης Μυλωνάς, Στέλεχος ΚΔΒΚ.

Ε.Σ.