Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΑΣΣΟΣ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

– Ελλιπή μέτρα ασφάλειας θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους

Ημέρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία η 28η Απριλίου, με τα εργατικά ατυχήματα στην περιοχή μας, στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ και στα λιγνιτωρυχεία, να είναι εκατοντάδες στο πέρασμα των χρόνων. Την τραγική κατάσταση που επικρατεί αλλά και πόσοι εργαζόμενοι έχουν θυσιαστεί στο βωμό της εργοδοσίας, περιέγραψε μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρώην πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στη ΔΕΗ “Εργατική Αλληλεγγύη”, Στέφανος Πράσσος.

Ο ίδιος, έχοντας κάνει μεγάλη έρευνα για το θέμα, σημείωσε με ενδιαφέρον ότι στην περιοχή μας έχει γίνει ένας

Στέφανος Πράσσος

“μικρός πόλεμος”, βασιζόμενος στα στοιχεία που έχει βρει στο πέρασμα των χρόνων, από εργατικά ατυχήματα. Μέσω των εφημερίδων, συγκέντρωσε τα στοιχεία για τα ατυχήματα που έχουν γραφτεί στον τύπο, από το 1971, και έχουν συμβεί στη ΔΕΗ στην περιοχή μας, καταλήγοντας πως έχουν συμβεί τουλάχιστον 105 θανατηφόρα ατυχήματα . Ωστόσο, έχουν συμβεί κι άλλα εργατικά ατυχήματα  για τα οποία έχουν συμβεί, αλλά χρειάζονται στοιχεία, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις αυτών που έδωσαν μάχη μετά από ένα ατύχημα, τραυματίστηκαν σοβαρά και κατέληξαν ένα ή δύο χρόνια μετά, για αυτό και δεν καταγράφονται ως “θανατηφόρα”.
Επίσης, υπάρχουν πολλά εργατικά ατυχήματα από φυσικά αίτια, λ.χ. εμφράγματα, εγκεφαλικά, που έγιναν στο χώρο εργασίας. Τουλάχιστον 4-5 θανατηφόρα το χρόνο σημειώνονται στη ΔΕΗ από το 1971 και μετά, με βάση τα στοιχεία του κ. Πράσσου.

Η πρώτη αιτία των θανατηφόρων αυτών είναι τα μέτρα ασφάλειας και το γεγονός ότι δεν τηρούνται ακριβώς, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας , είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε λόγω βιασύνης. Τα μέτρα ασφάλειας παίρνουν χρόνο, ωστόσο οι μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι η καθυστέρηση λόγω ατυχήματος είναι μεγαλύτερη και επιβαρύνει και την ίδια επιχείρηση και το κράτος.

Οι συνθήκες στα ορυχεία είναι δύσκολες όλο το 24ωρο, ενώ σε ακόμη χειρότερη μοίρα είναι πολλές φορές και οι εργαζόμενοι σε εργολάβο, που δεν λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας . Ο κ. Πράσσος προσέθεσε πως στη ΔΕΗ σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα είναι καλύτερα οργανωμένα τα πράγματα και υπάρχει ένα καλά οργανωμένο τμήμα, όμως και εκεί η ενημέρωση είναι ελλιπής. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις τα μέτρα ασφάλειας δεν μπορούν να τηρηθούν, σε αρκετές περιπτώσεις. Μετά από κάθε ατύχημα, λένε ότι δεν πιέζεται κανένας και πως τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας, αλλά οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι δέχονται πίεση εργασίας από εργοδηγούς κ.λπ. Αυτή η εντατικοποίηση της εργασίας αναγκάζει τον εργαζόμενο να κάνει επικίνδυνες εργασίες που θέτουν σε κίνδυνο την εργασία του, ενώ τα παραδείγματα είναι πολλά για επικίνδυνες εργασίες που θέτουν σε κίνδυνο τον εργαζόμενο.

Η τρομοκρατία υπάρχει, καταγγέλλει ο ίδιος και αυτή τη δέχονται πολλοί εργαζόμενοι που προσπάθησαν να πάρουν μέτρα ασφάλειας.

Ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας θα δυσκολέψει, εκτιμάει ο ίδιος, λέγοντας πως ακόμη και η νομοθεσία στέλνει ως απολογούμενο των τεχνικό ασφάλειας και ζητώντας να υπάρξει μια ανεξάρτητη αρχή που θα εποπτεύει.

“Κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου για την 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας. Δεν έχουμε κατασκευή έργου στην περιοχή που να μη θρηνήσαμε νεκρούς. Στο φράγμα είχαμε 11 νεκρούς, π.χ,. για αυτό ζητούμε να πάρουν τα μέτρα τους από τώρα “, κατέληξε ο ίδιος, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να αποφύγουμε τα σοβαρά ατυχήματα στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ.

(φωτο αρχείου)


Β.Σ.