Οι διεκδικήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας-Γιώργος Κασαπίδης: Διεκδικούμε ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την περιφέρεια

Το σχέδιο δίκαιης μετάβασης αποτέλεσε το δεύτερο θέμα του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας  της Πέμπτης. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε και πάλι ότι δεν σηκώνει η Δυτική Μακεδονία  καμία απώλεια εισοδήματος ως η περιφέρεια με την μεγαλύτερη ανεργία ειδικά στους νέους με αρνητικούς δείκτες στην επιχειρηματικότητα. «Δεν μπορεί η περιφέρεια να σηκώσει μόνη της αυτό το βάρος. Διεκδικούμε ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις περιφερειακές ενότητες ,η περιοχή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως δύο περιφερειακές ενότητες. Η διεκδίκηση περισσότερων κονδυλίων είναι δεδομένη. Χάνουμε το μεγαλύτερο εργοδότης μας και χρειάζονται πολλά χρήματα για τις υποδομές, ψηφιακές, οδικές κ.ο.κ. Να αποτελέσουμε το παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη μετά την απόφαση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δίκαιης Μετάβασης  κ. Στέργιος Κιάνας , την ημέρα της ονομαστικής του εορτής αναφέρθηκε στους προβληματισμούς που προκύπτουν στο σχέδιο. Η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε το 2010.Ο λιγνίτης συμμετείχε με ποσοστό 26%  του ενεργειακού μείγματος της χώρας μας το Μάιο του 2019 και έπεσε στο 3,5% το Μάιο του 2020 με την παύση των λιγνιτικών μονάδων το 2028 να έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση. Περισσότερο από το 40% του εισοδήματος προκύπτει  από την ενασχόληση με το λιγνίτη.

Η μέθοδος υπολογισμού των θέσεων εργασίας, όπως παρουσιάζεται μας μιλά για 2.000 άμεσες και άλλες 7.500 έμμεσες, όμως διάφορες μελέτες μιλούν για 5.000 άμεσες και άλλες 20.000 έμμεσες .Το σχέδιο δεν παίρνει σοβαρά  υπόψη  το μη βιώσιμο καύσιμο, το φυσικό αέριο. Δεν υπάρχει εγκεκριμένο πλάνο εργασίας, καμία αναφορά στους υδάτινους πόρους. Στο σύστημα διακυβέρνησης δεν γίνεται αναφορά, ενώ βασική παράμετρος είναι  και ο COVID-19 και οι επιπτώσεις του, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Διεκδικήσεις

-Να χαρακτηριστεί το εγχείρημα ως στρατηγική επένδυση για να ξεκολλήσουν χωροταξικά ζητήματα, να υπάρχουν φοροαπαλλαγές, να κινηθούν γρήγορα κομμάτια αδειοδότησης και να μπουν κίνητρα για επενδύσεις

-Να εφαρμοστεί ένα πράσινο τέλος από τις ΑΠΕ

-Χαμηλό ενεργειακό τιμολόγιο για επιχειρήσεις  και πράσινες τεχνολογίες

-Βιώσιμη λύση για τις τηλεθερμάνσεις

-Να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 ανεξαρτήτως του μείγματος καυσίμου

-Βασικό θέμα και οι υποδομές με υλοποίηση από εθνικούς πόρους για προσέλκυση επενδύσεων

-Το κομμάτι της απολιγνιτοποίησης να το δούμε περιφερειακά και όχι μόνο για τους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας

-Κατάλληλο σύστημα διακυβέρνησης

-Επαναπόδοση εδαφών

-Τα κονδύλια για τη μετάβαση είναι να κινηθούμε στο 1δι ς 700 εκ ευρώ και όχι με ποσά 500-600 εκ

-Το σχέδιο να είναι  εμπροσθοβαρές, να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας, να καταστεί η Περιφέρεια η πρώτη πράσινη περιφέρεια της χώρας

 Κωστής Μουσουρούλης: Το μάστερ πλαν είναι εθνική επιλογή και δεν προβλέπεται από κανόνα εθνικού δικαίου

Ο συντονιστής του σχεδίου δίκαιης μετάβασης κ. Κωστής Μουσουρούλης προχώρησε σε μια διαπίστωση είναι ότι ο λιγνίτης έχει πολλαπλασιαστική  ιδιότητα και πολλοί κλάδοι ατόνησαν ή εγκαταλείφθηκαν. Υπάρχει καθυστέρηση να διαμορφωθεί άλλο πρότυπο. «Αν είχαμε συντελεστή εκμετάλλευση ς στο 80% θα λέγαμε ότι είναι βίαιη απολιγντιποποίηση. Η εξάρτηση από το λιγνίτη, η φθίνουσα πορεία του και η έλλειψη σχεδίου» είναι τα τρία βασικά θέματα κατά την γνώμη του. «Μπήκαν προτεραιότητες με ένα εθνικό σχέδιο για αξίες σε διαφορετικούς τομείς και κλάδους που είχαν ατροφήσει τόσα χρόνια με όλες τις πηγές χρηματοδότησης σε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα»

85 σχόλια και 12 ακόμα μέσω email στάλθηκαν στη διαβούλευση για το master plan και θα αξιοποιηθούν με βάση κάποια κριτήρια. Το 80% αφορά προτάσεις, από τους  ΟΤΑ είναι το 23% και 50% από φυσικά πρόσωπα. Το 60% αφορά στη Δυτική Μακεδονία και προκρίθηκαν για συζήτηση τα 24 σχόλια. «Με δέσμη κινήτρων η Δ. Μακεδονία και η Μεγαλόπολη βρέθηκαν στο επίκεντρο του  επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ο χωροταξικός  και πολεοδομικός σχεδιασμός, όπως και οι ζώνες απολιγντιτοποίησης θα οριστούν. Το μάστερ πλαν είναι εθνική επιλογή και δεν προβλέπεται από κανόνα εθνικού δικαίου».

Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις χρηματοδοτήσεις. Το ταμείο θα στηρίζει δραστηριότητες σε νέες τεχνολογίες, ενώ θα υπάρχει αυτόνομο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τις πληττόμενες περιοχές. Η ολοκλήρωση των εδαφικών σχεδίων, η οριστικοποίηση των   επενδυτικών κινήτρων είναι στο πλάνο.

Σχετικά με την ένταξη και άλλων περιοχών στο ταμείο απάντησε ότι «κανείς δεν αποκλείεται και στα εδαφικά σχέδια θα αποτυπωθούν τα εδάφη που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα. Εφόσον υπάρχουν εδάφη που δεν θα είναι πληττόμενα υπάρχουν άλλα εργαλεία που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των περιοχών αυτών». Τα εδαφικά σχέδια και το Επιχειρησιακό Σχέδιο πρέπει να καταρτίζεται με τη συνεργασία πολλών αρχών για να οικοδομηθεί η εταιρική σχέση. Η ολοκλήρωση των εδαφικών σχεδίων η οριστικοποίηση των επενδυτικών κινήτρων είναι στο πλάονο.

Τα νούμερα της χρηματοδότησης

«Είμαστε μπροστά σε σχέση με άλλε περιφέρεις, κανείς δεν έχει να  κάνει με  το master plan» συμπλήρωσε. «Τα νούμερα της χρηματοδότησης είναι ξεκάθαρα. Η συνολική συνδρομή από το ταμείο δίκαιης μετάβασης και τα χρήματα που θα μεταφερθούν από το ΕΣΠΑ είναι 1, 2 δις ευρώ χωρίς εθνικής συμμετοχή. Επιπλέον 400 εκ από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν  προδιαγραφεί για την αποκατάσταση των εδαφών με βάση τις χρήσεις γης».

Προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων

Το Πράσινο Ταμείο τρέχει έξι προγράμματα και θα ξεκινήσει και το έβδομο που θα δίνει ενίσχυση σε επιχειρήσεις μέσω ΕΦΕΠΑΕ, ανακοίνωσε ο κ. Μουσουρούλης. Επίσης δημιουργείται νέο πρόγραμμα του υπουργείου μέσω ΟΑΕΔ για θέσεις εργασίας, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας νέων και συμβουλευτικής κατάρτισης σε συνεργασία του ΟΑΕΔ με δήμους λιγνιτικών περιοχών και επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψή τους. Ενεργοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο» ολοκλήρωσε ο συντονιστής.

Ιωάννα Παπαδημητρίου