ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΕΝΟΠ ,  ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ , ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

– Τι λένε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και του “Σπάρτακου” – Σύσκεψη σήμερα στη Μεγαλόπολη για το μέλλον των κινητοποιήσεων – Έρχονται συλλαλητήρια!

Επί ποδός…πολέμου βρίσκονται τα συνδικάτα των εργαζομένων στη ΔΕΗ κατά της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων , μετά τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων  για πώληση των μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Για το λόγο αυτό προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Πέμπτης ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης, για να παρθούν αποφάσεις για τη μορφή που θα λάβουν οι κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζονται σε πρώτη φάση δύο μεγάλα συλλαλητήρια σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα. Θυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα της 3ης και 4ης Μονάδας της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη μαζί με την Μονάδα Μελίτη Ι και τη άδεια κατασκευής της Μελίτη ΙΙ στην Φλώρινα.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον “Π.Λ.” ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης  μετέφερε την πρόθεση της ομοσπονδίας  και των συνδικάτων να αποτρέψουν την πώληση των μονάδων, λέγοντας πως: “Πρόκειται για ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού και των εργααζομένων. Η ΓΕΝΟΠ και τα σωματεία είναι κάθετα αντίθετοι και κινητοποιούμαστε άμεσα σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα για να δούμε πως τα το αντιμετωπίσουμε”. Προσέθεσε, επίσης, ότι στη συζήτηση που θα γίνει στη Μεγαλόπολη θα αποφασιστούν και τα επόμενα βήματα.

Επίσης, σε έντονο ύφος, ο πρόεδρος του “Σπάρτακου” Μόσχος Μόσχου μετέφερε στον “Π.Λ.” την έντονη αντίδραση των εργαζομένων της επχιείρησης κατά της πώλησης των μονάδων, λέγοντας πως η προσπάθεια τους να “τελειώσουν” δύο περιοχές, δεν θα περάσει: “Κατεβαίνουμε στην Αθήνα για να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα. Σήμερα στη Μεγαλόπολη και την επόμενη Τρίτη στη Φλώρινα. Όσοι αποφάσισαν να πωλήσουν και να τελειώσουν δύο περιοχές δεν θα το πετύχουν. Όπως επίσης απαιτείται σωστός σχεδιασμός, όχι τουφεκιές στον αέρα και λεονταρισμοί. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτά που σχεδιάζουν”, είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο  ίδιος  είπε ότι το σωματείο κατεβαίνει μια ένα σχέδιο διαρκείας που θα περιλαμβάνει μεγάλα συλλαλητήρια και άλλες δράσεις που θα ακολουθήσουν, ενάντια στη διαφαινόμενη πώληση των μονάδων.  Η πρόταση που θα πέσει στο “τραπέζι” είναι για συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Μεγαλόπολη στις 28 Νοεμβρίου και αντίστοιχο στη Φλώρινα στις 4 Δεκεμβρίου (με τις ημερομηνίες να μπορεί να αλλάξουν). Επίσης, θα καταθέσουν τις απόψεις τους τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και οι εμπλεκόμενοι δήμαρχοι, και οι άλλοι φορείς . “Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Ο σχεδιασμός μας είναι να ξεσηκώσουμε τον κόσμο και να καταλάβουν ότι η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ είναι υπόθεση όλων μας. Πρέπει η ελληνική κοινωνία να είναι μαζί μας σε αυτό τον αγώνα και προτίστως οι τοπικές κοινωνίες”, είπε σε έντονο ύφος ο κ. Μόσχου.

Σε έντονο ύφος και η ανακοίνωση του Σωματείου εργαζομένων ΔΕΗ ΕΝΩΣΗ, που κάνει λόγο για “εθνικό έγκλημα ” που βαφτίστηκε αποεπένδυση, καλώντας παράλληλα ολους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Να σημειωθεί πως από την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα θα μεταβούν Μεγαλόπολη τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Καρυπίδης, όσο και ο Δήμαρχος Εορδαίας κ. Ζαμανίδης, οι αντιπεριφεριεάρχες ΠΕ Κοζάνης κ. Πλακεντάς και Φλώρινας κ. Μπίρου, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Γέρου.

 

 

Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ: “Οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν με «σταυρωμένα χέρια» – Οι τοπικές κοινωνίες θα αντιδράσουν”

“Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είχε σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη κατά την οποία έγινε ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.,  σχετικά με τη δέσμευση της Ελλάδας για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικoύ δυναμικού της Δ.Ε.Η., οι οποίες –όπως είπε ο υπουργός- συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ διαμήνυσε ότι ανεξάρτητα από την πορεία και την ολοκλήρωση ή όχι των διαπραγματεύσεων διαφωνεί κάθετα με τα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας για το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Αμέσως μετά στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ.Καρυπίδη, του Προέδρου των Ενεργειακών Δήμων Σ.Ζαμανίδη, και των Αντιπεριφερειαρχών Κοζάνης Π.Πλακεντά, Φλώρινας Στ.Μπίρου και Ενέργειας Κ.Γέρου όπου και αποφασίστηκε ο συντονισμός όλων, Εργαζομένων και Αυτοδιοίκησης , στον κοινό αγώνα ενάντια στον ακρωτηριασμό της ΔΕΗ.

Την Πέμπτη το απόγευμα έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης στην οποία θα συμμετέχει τόσο ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, όσο και ο Πρόεδρος των Ενεργειακών Δήμων. Στη διάρκεια της σύσκεψης αυτής θα αποφασιστούν το διεκδικητικό πλαίσιο και η κλιμάκωση του αγώνα καθώς και οι επόμενες κινήσεις που θα γίνουν στη Δυτική Μακεδονία”.

 

Β.Σ.