Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

-“Η βία είναι κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα και όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε”

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, παρατηρείται ότι τα φαινόμενα βίας κάθε είδους υπάρχουν και καθημερινά εντείνονται. Στην Κοζάνη λειτουργεί Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στο οποίο καθημερινά απευθύνονται για συμβουλές και στήριξη γυναίκες που έχουν υποστεί βία ή χρειάζονται καθοδήγηση.

Όπως είπε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα  η υπεύθυνη Δώρα Μητλιάγκα, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης εντάσσεται στο Δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ). Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης είναι μια δημόσια υπηρεσία που παρέχει, τηρώντας το απόρρητο ,  ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, μεταναστες, πρόσφυγες, γυναίκες με αναπηρία, άνεργες κ.ο.κ.

Η υπηρεσία του συμβουλευτικού κέντρου αφορά στην  ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση στα δικαιώματα των γυναικών (σχετικοί νόμοι, διαδικασίες καταγγελίες κ.ο.κ.) ψυχοκοινωνική συμβουλευτική, εργασιακή συμβουλευτική, στήριξη μέσα από συμβουλευτική διαδικασία για να γνωρίζουν τη βία που υφίστανται και να προβούν σε ενέργειες για τη βελτίωση της ζωής τους. Επίσης, το Συμβουλευτικό Κέντρο συνεργάζεται και με άλλες υπηρεσίες, όπως ξενώνες και αστυνομικές αρχές , εισαγγελία και νοσοκομεία, παραπέμποντας της γυναίκες ανάλογα με τις ανάγκες τους. Το κέντρο, όπως διευκρινίζει η ίδια, δέχεται γυναίκες αποκλειστικά για συμβουλευτική, ενήλικες, όπως σε περίπτωση που κάποιος άνδρας δέχεται βία, γιατί υπάρχουν και τέτοια περιστατικά, μπορεί να ζητήσει βοήθεια και να παραπεμφθεί σχετικά.

Οι γυναίκες που απευθύνονται στο κέντρο υφίστανται όλα τα είδη της βίας, διευκρινίζει η κ. Μητλιάγκα. Βία δεν είναι μόνο η σωματική , μιας και τα είδη βίας είναι η ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία, ο βιασμός ή απόπειρα βιασμού, η  σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.. Επίσης, η παράνομη διακίνηση και εμπορίας γυναικών (trafficking). Επίσης, μορφές βίας μπορεί να υπάρχουν και οικονομική, και ψυχολογική και συναισθηματική.

Η ψυχοσυμβουλευτική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει στην πράξη τη γυναίκα, βοηθώντας τη να αφηγηθεί τις εμπειρίες της, να αναγνωρίσει το πρόβλημα, να προσδιορίσει τους στόχους της  και αποκτώντας μια θετική εικόνα του εαυτού της να πάρει αποφάσεις για το μέλλον. Η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής: Μια γυναίκα όταν έρχεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο, την υποδέχεται σύμβουλος υποδοχής και διερευνά το αίτημά της. Ακολουθεί ένα ραντεβού με την κοινωνική λειτουργό που θα πάρει το κοινωνικό ιστορικό και θα συζητήσει εκτενώς για το πρόβλημα και ανάλογα με τις ανάγκες (αν χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη), ακολουθούν συνεδρίες με ψυχολόγο, ακολουθώντας βήματα.

Μια γυναίκα που φοβάται να καταγγείλει τη κακοποίηση, σύμφωνα με την ίδια, δεν πρέπει να φοβάται, αλλά να μιλήσει, αρχικά σε ένα συγγενικό ή κοντινό της πρόσωπο. Επίσης, να έχει κατά νου ότι υπάρχουν υπηρεσίες που μπορούν να τη στηρίξουν. Επίσης, να έχει κατά νου πως αν κινδυνεύει θα πρέπει να απευθυνθεί στην αστυνομία και στις αρχές. Μπορεί επίσης να απευθυνθεί στην τηλεφωνική γραμμή 15900, που λειτουργεί όλο το 24ωρο. “Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται. πρόκειται για έγκλημα που τιμωρείται και απευθυνόμενες στα συμβουλευτικά κέντρα θα βρουν βοήθεια”, λέει η κ. Μητλιάγκα.

Το συμβουλευτικό κέντρο στελεχώνεται με :Διοικητική Υπάλληλο/Σύμβουλο Υποδοχής, Κοινωνική Λειτουργό, Ψυχολόγο, Νομικό. Επίσης στην Κοζάνη λειτουργεί Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών και των παιδιών τους, παρέχοντας ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για γυναίκες που υφίστανται βία , και διακρίσεις. Παρέχει δωρεάν διαμονή, σίτιση, κο0ινωνική και ψυχολογική στήριξη  συμβουλευτική και εργασιακή συμβουλευτική για την ένταξή τους στην κοινότητα.
Στα χρόνια της κρίσης, τα περιστατικά βίας λέγεται ότι αυξάνονται, ωστόσο δεν υπάρχουν μελέτες που το καταγράφουν. Ωστόσο, η κ. Μητλιάγκα λέει πως εν μέσω κρίσης το φαινόμενο εντείνεται και η πίεση αυξάνεται. Ωστόσο η κρίση η οικονομική κρίση δεν αποτελεί αιτία για την αύξηση της βίας. Η ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλλα οφείλεται για την αύξηση της βίας, σχολιάζει η ίδια. Η οικονομική κρίση, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά είναι η αφορμή, σχολιάζει με νόημα.

Σε τοπικό επίπεδο, υπάρχουν περιστατικά βίας κατά των γυναικών και οι γυναίκες φτάνουν στα γραφεία. Δυστυχώς, δεν έρχονται όλες. Η βία είναι ταμπού και οι γυναίκες ντρέπονται ή φοβούνται. Παρόλα αυτά απευθύνονται οι γυναίκες στις δομές, παίρνουν θάρρος, υπάρχουν δομές που μπορούν να τις στηρίξουν. Ωστόσο δεν φτάνουν όλες οι γυναίκες στα γραφεία για να καταγγείλουν κακοποίηση ή βία κάθε είδους. “Η βία είναι κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα και όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε”, κατέληξε.

 

info:

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στη νέα διεύθυνση του Συμβουλευτικού Κέντρου:

Μακρυγιάννη Ι. 22, 3ος όροφος (κτίριο ΟΑΕΔ)

(Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ)

Τηλ.: 24610 49672 / Fax: 24610 49673 / E-mail: kozan i @isotita.gr__

Β.Σ.