Τι δηλώνουν οι επενδυτές των πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη: «Πλεονέκτημα είναι ότι δε καταλαμβάνουν καθόλου γη» – «Δεν ήρθαμε ως αποικιοκράτες, είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε πολλές θέσεις εργασίας»

Η κα Κέλλυ Κυριακίδου, αντιπεριφερειάρχης ενέργειας στο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης ανέλυσε την πολιτική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία. «Στόχος είναι  να παραμείνει η Περιφέρεια στο κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων με επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και τις νέες  τεχνολογίες. Θέλουμε η Δυτική Μακεδονία να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη επανάσταση. Στόχος του περιφερειάρχη είναι να γίνει η περιφέρεια η πρώτη πράσινη περιφέρεια με όρους απασχόλησης, εισοδήματος και περιβάλλοντος. Υπάρχει μια στρέβλωση με τις χρήσεις γης σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα» με την περιφέρεια να έχει γνωμοδοτικό ρόλο και όχι αποφασιστικό. Λόγος έγινε για την αναρχία στις επενδύσεις  αφού δίνονται κεντρικά οι άδειες χωρίς χωροταξικό σχέδιο και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη του τοπικούς εκπροσώπους. Η περιφέρεια δεν θα δεχτεί αυτήν την αναρχία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων και δέσμευσης μεγάλων εκτάσεων χωρίς  ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη. «Όχι σε φωτοβολταϊκά  και αιολικά χωρίς την έγκριση χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ και την έγκριση των τοπικών κοινωνιών».

«Δημιουργούμε θέσεις όταν δημιουργούμε εργοστάσια με θέσεις εργασίας, τότε μόνο θα μιλάμε για επενδύσεις. Δεν ανεχόμαστε να μας συμπεριφέρονται ως αποικία. Θέλουμε το σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες  που πάσχουν από την απασχόληση. Διεκδικούμε μια θεσμική αλλαγή» ανέφερε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης. «Το περιφερειακό συμβούλιο έχει πάρει αρνητική θέση για αυτές τις  επενδύσεις». Ενημέρωσε και το σώμα ότι έχει  ζητηθεί μια αναστολή αυτών των εγκρίσεων μέχρι να ολοκληρωθεί το χωροταξικό που δεν υπήρχε τόσα χρόνια. Ήδη υπάρχει ενεργειακή κοινότητα, ενώ το χωροταξικό για τις ΑΠΕ εκπονείται, έχει τελειώσει ήδη η πρώτη φάση.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επενδύσεων

Δεν έχει μελετηθεί ακόμα αν υπάρχουν αλλαγές στο μικροκλίμα και στα έμβια όντα από αυτές στις υποδομές με μια συζήτηση που έχε ανοίξει με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής από το Πανεπιστήμιο τόνισε θα διερευνηθεί μέσω μελέτης το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις υφιστάμενες αλλά και τις υπό αδειδότηση επενδύσεις των φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν η Κοζάνη και η Φλώρινα σημείωσε ο κ .Δημήτρης Αλβανός  με την Π.Ε. Κοζάνης να έχει δεχτεί αιτήσεις και για 9-10 γιγαβάτ συνολικά.

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά  πάρκα στο προσκήνιο

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν οι επενδύσεις πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων εντός της λίμνης Πολυφύτου μετά από αιτήσεις για 12.350 στρέμματα που καταλαμβάνουν το 1/ 6 της λίμνης από ιδιωτική εταιρεία κυρίως και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Παρόντες στο περιφερειακό συμβούλιο ήταν και οι ίδιοι και εξέφρασαν τις απόψεις τους.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μάυρος Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες τόνισε ότι η εταιρεία ως θυγατρική της ΔΕΗ, είναι δημόσια εταιρεία και βρίσκεται χρόνια στην περιοχή κινούμενη πολύ προσεχτικά. «Για τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται η εταιρεία σκοπεύει να δώσει αναταποδοτικά. Τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι μια τεχνολογία είναι που αναπτύσσεται ραγδαία. Πλεονέκτημα είναι ότι δε καταλαμβάνουν καθόλου γη,  δίνουν μεγαλύτερη απόδοση στα πάνελ και μειώνουν την εξάτμιση του νερού. Υπάρχουν περιβαλλοντικά, ενεργειακά και χωροταξικά πλεονεκτήματα. Η εταιρεία έχει καταθέσει μικρές άδειες είτε σε ρεζερβουάρ  εντός των ορυχείων και σε τρία μικρά πολύγωνα της λίμνης Πολυφύτου που έχουν επιλεγεί χωρίς να ενοχλούν τις δραστηριότητες των οικισμών πλησίον των ακτών. Θέσεις εργασίας θα υπάρχουν στη συντήρηση και την κατασκευή τους».

Ο κ  Σάββας Ζαφειράτος συμφώνησε ότι υπάρχει μια αναρχία στο καθεστώς όταν υποβάλουμε άδειες χωρίς το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο. «Είμαστε θύματα του συστήματος υποβολής αδειών, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε εκ για μια άδεια που μπορεί να μην υλοποιηθεί λόγω περιβαλλοντικών θεμάτων. Δεν είναι δικό μου θέμα, είναι θέμα της κυβέρνησης. Θέλουμε να αισθάνεται η περιφέρεια  ότι είμαστε συνεργάτες. Δεν ήρθαμε ως αποικιοκράτες είτε ως funds.. Έχουμε στείλει ένα χαρτί με όλα τα ανταποδοτικά οφέλη, δεν καταφέραμε να μιλήσουμε με τον κ. περιφερειάρχη. Είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε πολλές θέσεις εργασίας».

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Εκπρόσωποι της εταιρίας για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στης λίμνης Πολυφύτου «Μπορούμε να συνυπάρχουμε στην λίμνη με τα 3.000 στρέμματα από τα 73.000 της λίμνης»- « Δεν θέλουμε να κάνουμε μια επεκτατική πολιτική»