Η σχέση του Μάκη με το διαδίκτυο, ήταν μία σχέση που ¨αναπτύχθηκε¨ τα τελευταία χρόνια και μάλλον διστακτικά. Όντας παραδοσιακός χαρακτήρας, διάβαζε τις εφημερίδες στην έντυπη έκδοσή τους και όταν ερχόταν η ώρα για να γράψει, έπαιρνε στυλό και μπλοκ.
Σιγά σιγά όμως (πες ο ένας, πες ο άλλος) η χρήση του υπολογιστή γινόταν όλο και πιο συχνή. Ερχόταν στο σωματείο, άνοιγε υπολογιστή, άναβε τσιγάρο. Ενημερώνονταν για τα ενεργειακά τεκταινόμενα –και όχι μόνο- και όταν αισθανόταν την ανάγκη να καταθέσει τη θέση του, τις προτάσεις του ή τη γνώμη του για κάτι, τότε έπαιρνε και πάλι στυλό και μπλοκ. Εντάξει, η σχέσεις του με την υπολογιστή είχαν βελτιωθεί αλλά όχι σε σημείο που να «απαρνηθεί» τον καλό, παραδοσιακό τρόπο γραφής.
Είχε πολλά και πάντα καλά να καταθέσει ο Μάκης και γι΄ αυτό ήταν και τόσο εύστοχος. Μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα ανατρέχουμε σε κείμενά του για να πάρουμε κάποιο απόσπασμα, για να τα ¨συμβουλευτούμε¨, για να θυμηθούμε. Επίκαιρος (τότε όποτε), εύστοχος (τόσο όσο), διορατικός και συνεπώς διαχρονικός.
Στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ –την οποία τίμησε και υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο- ήταν εκεί. Ανάμεσα σε φίλους, σε αντιπάλους, σε συντρόφους. Με την ένταση (όπως πάντα) στα μάτια, το χαμόγελο στα χείλη, τα τσιγάρα (όπως πάντα) στο χέρι. Άλλωστε συνεχώς έλεγε ότι όποιος δεν αντέχει τον καπνό και την αντιπαράθεση, την κουβέντα και την συναναστροφή, δεν έχει θέση στο συνδικάτο.
Ήταν εκεί, σα να μην πέρασε ούτε μία μέρα.
Έτσι ήταν και έτσι θα τον θυμόμαστε.
Ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα που μας «άφησε» αλλά … είναι ακόμα εδώ.
Σημασία δεν έχει ο χρόνος. Σημασία έχουν οι φιλίες, οι συνεργασίες, οι διενέξεις, οι εντάσεις, οι ανέμελες στιγμές. Πράγματα δηλαδή που ούτε ο χρόνος μπορεί να καταργήσει, ούτε ο θάνατος, ούτε τίποτα.
Ένας χρόνος πέρασε. Πολλά άλλαξαν αλλά και ίδια παραμένουν. Χωρίς αυτόν αλλά και πάντα με αυτόν.
Ο Θεός να έχει γερά τα παιδιά, την σύζυγο και όλη του την οικογένειά.
Να τον θυμούνται πάντα με την λατρεία που του είχαν και να τον θυμόμαστε κι όλοι εμείς που βρεθήκαμε στη ζωή του (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο) και μπορούμε σήμερα με υπερηφάνεια να λέμε «εγώ τον γνώριζα τον Μάκη τον Αποστολίδη, ήταν φίλος μου».

Καλό παράδεισο φίλε Μάκη
Καλό παράδεισο σύντροφε.

Παύλος Μουρατίδης
Ράνια Στυλιάδου

Σημείωση: Το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπητού φίλου και συναδέλφου Μάκη Αποστολίδη, θα τελεσθεί αύριο Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πτολεμαΐδα (ο ναός βρίσκεται στην περιοχή του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου).