Ο Πολιτιστικός κ Μορφωτικός Σύλλογος Πολυκαστάνου “Νέα Γενιά” σας εύχεται Χρόνια Πολλά κ Καλή Σαρακοστή. Σας προσκαλούμε τη Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς στην αναβίωση του εθίμου “Ψιλιαλιάδες” που θα πραγματοποιηθεί στο πολυχώρο του συλλόγου στις 07.00 μ.μ. Σας περιμένουμε όλους!

Η Ψιλιαλιάδα

Τα έθιμα της Αποκριάς έχουν τις καταβολές τους από την αρχαία ελληνική παράδοση και τον χριστιανισμό, έχοντας ξεχωριστή θέση στο πάνθεον των λατρευτικών εκδηλώσεων των κατοίκων του χωριού.

Στο χωριό τα έθιμα της τρανής αποκριάς περιλαμβάνουν , το άναμμα της ” Ψιλιαλιάδας,” “είναι μια μεγάλη στοίβα από τσάκνα (ξερά κλαδιά) και στο κέντρο της έχει έναν κορμό δέντρου (σταλίκ), στην κορυφή από το (σταλίκ) τοποθετούνται τα κέδρα” ,τα Αποκριάτικα τραγούδια,το Χορό γύρω από την ΄΄Ψιλιαλιάδα΄΄ και τη Χάσκα.

Η ” Ψιλιαλιάδα” φτιάχνεται από τα παιδιά του Συλλόγου του χωριού, που μαζεύουν από τις προηγούμενες μέρες τα τσάκνα από το χωριό και το δάσος.

Tα παλιά χρόνια τα παιδιά ξεκινούσαν ένα μήνα πριν το μάζεμα των τσάκνων για την ” Ψιλιαλιάδα”,τα μετέφεραν με τις ”καζάκες”(δυο μακριά ξύλα που τα κρατούσαν δυο παιδιά, το ένα από την μια μεριά και το άλλο από την άλλη,και πάνω σ αυτές γινόταν η μεταφορά τούς).

Τότε γίνονταν τρεις η τέσσερις ” Ψιλιαλιάδες” και υπήρχε ένας άτυπος συναγωνισμός στους νέους του χωριού για το ποιος μαχαλάς θα κάνει την ποιο Τρανή και ποιος θα μαζέψει τα πιο πολλά τσάκνα από το χωριό.

Στο τέλος αφού την έφτιαχναν την πρόσεχαν για να μην έρθουν από τους άλλους μαχαλάδες και την κάψουν.

Το βράδυ της αποκριάς με το χτύπημα της καμπάνας όλοι οι χωριανοί συγκεντρώνονται στο σημείο όπου βρίσκεται η ” Ψιλιαλιάδα” για να την ανάψουν , βάζουν άχυρα και στεγνά κλαδιά στην βάση της και τα ανάβουν φωτιά .

Μετά το άναμα της” Ψιλιαλιάδας” ,τα παιδιά του Συλλόγου του χωριού προσφέρουν δωρεάν σουβλάκια, λουκάνικα και πολύ κρασί σε όλους, τούς χωριανούς και τούς επισκέπτες.

Στην συνέχεια ακολουθεί ο παραδοσιακός αποκριάτικος χορός γύρω από την φωτιά από τις γυναίκες του χωριού που τραγουδάνε παραδοσιακά τραγούδια .

Οι άντρες τραγουδούν με την σειρά τούς τα αποκριάτικα τραγούδια με έντονο σεξουαλικό περιεχόμενο.

Αυτά τα τραγούδια, μιλούν για όλες τις ‘στερήσεις’ που πρόκειται να έχουν κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Τα πειράγματα, οι αθυροστομίες, οι βωμολοχίες και τα υπονοούμενα κυριαρχούν στα τραγούδια και τους χορούς γύρω από την ” Ψιλιαλιάδα”, απομεινάρια από τις αρχαίες Διονυσιακές γιορτές .

Τις Τρανές μπρε, μπρε, μπρε,

τις τρανές τις Αποκρές

αποκρεύουν του τυρί

αποκρεύουν και του γάλα

και τα ………. τα μεγάλα.

Πηγή: www.tsotilion.blogspot.gr