Το συντονιστικό στη Μεγαλόπολη συνεδρίασε προσφάτως  για την κλιμάκωση των αντιδράσεων κατά του ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Εκεί δεν λέχθηκε κουβέντα για την άρνηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής   να παραταθεί  η διάρκεια ζωής του ΑΗΣ Καρδιάς και του Αμυνταίου, η οποία και θα σημάνει το τέλος της τροφοδοσίας με την τηλεθέρμανση για τρεις πάλεις.  Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο και Φιλώτας θα μείνουν χωρίς την  παροχή θερμικής ενέργειας μέχρι την κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5 το 2020.

Πέραν του ενεργειακού κενού που θα προκύψει με το κλείσιμο 6 μονάδων, τεσσάρων στην Καρδιά και δύο στο Αμύνταιο, τρεις πόλεις μεταξύ τους και η Πτολεμαΐδα θα μείνουν στα κρύα του λουτρού. Φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης πάτωσαν και τις συνέπειες αυτών πληρώνει νε βαρύ τίμημα ο πολίτης. Να θυμίσουμε ότι η παράταση λειτουργίας των μονάδων στις 32.000 ώρες ήταν μέρος της συμφωνίας για την ονομαζόμενη αποεπένδυση της ΔΕΗ, τα λεγόμενα αντισταθμιστικά για το ξεπούλημά της. Τελικά ούτε αυτά καταφέραμε να κερδίσουμε αφήνοντας τρεις πόλεις στην βαρυχειμωνιά τους.

Ο Θ. Καρυπίδης επισήμανε στην επιστολή του στον κ.Σταθάκη  ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει το δίκαιο και τεκμηριωμένο αίτημα ένταξης των συγκεκριμένων μονάδων σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας 32.000 ωρών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν γίνονται αντιληπτές κινήσεις εν κρυπτώ που δρουν σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Κάπως έτσι εκλάβαμε κι εμείς την μη αναφορά του στο συντονιστικό για το  νέο χαστούκι της Κομισιόν όταν θίγονται βάναυσα βασικά δικαιώματα των πολιτών για θέρμανση.

Τα επιχειρήματα του ελληνικού κλιμακίου για την σύνδεση της παράτασης των λειτουργία των μονάδων με την τηλεθέρμανση δεν φαίνεται να άγγιξαν κανέναν. Αν δίπλα σε αυτό βάλουμε και την λειτουργία της μονάδας 3 του ΑΗΣ Καρδιάς τους θερινούς μήνες, δηλαδή τη μείωση των ήδη περιορισμένων ωρών λειτουργίας της, συνειδητοποιούμε ότι αν όχι το 2019 , το 2020 δεν θα έχει η Πτολεμαΐδα θέρμανση. Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα για το Αμύνταιο και το Φιλώτα, που  πιθανόν και το 2018 να μείνουν χωρίς θέρμανση.

 

 Η επιστολή που έλαβε ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης ακολουθεί:

«Κύριε Καρυπίδη

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 31ης Ιουλίου 2017, με την οποία ζητάτε οι μονάδες I και IV του ΑΗΣ Καρδιάς και οι μονάδες I και II του ΑΗΣ Αμυνταίου να ενταχθούν σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας 32.000 ωρών λειτουργίας έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 33 παράγραφος 4 της οδηγίας περί βιομηχανικών εκπομπών.

Οι διατάξεις του άρθρου 33 παράγραφος 4 της οδηγίας περί βιομηχανικών εκπομπών εφαρμόζονται μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις και για τις μονάδες που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο εν λόγω άρθρο. Το εν λόγω ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί εκτενώς μεταξύ των ελληνικών αρμόδιων αρχών και των υπηρεσιών μου με βάση τα στοιχεία που παρείχαν οι ελληνικές αρχές.

Η Επιτροπή, αφού αξιολόγησε τα αποδεικτικά στοιχεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ανωτέρω μονάδες δεν πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ώστε να λάβουν την παρέκκλιση των 32.000 ωρών λειτουργίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ως εκ τούτου, όπως εξηγήσαμε στις αρμόδιες ελληνικές αρχές στις επιστολές μας με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 2016 και 6 Ιουνίου 2017, το τελικό συμπέρασμα της Επιτροπής είναι ότι οι μονάδες I και IV του ΑΗΣ Καρδιάς και I και ΙΙ του ΑΗΣ Αμυνταίου είναι επιλέξιμες για να επωφεληθούν από την παρέκκλιση που προβλέπεται στο άρθρο 33 παράγραφος 1 της οδηγίας περί βιομηχανικών εκπομπών – δηλ. να μη λειτουργούν για περισσότερο από 17.500 ώρες, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το αργότερο.

Η επιστολή σας επισημαίνει τον ρόλο των εν λόγω μονάδων στην παροχή τηλεθέρμανσης. Δεδομένου ότι η ημερομηνία λήξης αμφότερων των διατάξεων με διαφορετικές συνολικές ώρες λειτουργίας είναι ίδια, δεν φαίνεται να εμποδίζονται οι φορείς εκμετάλλευσης στην κάλυψη των αναγκών θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες. Είναι σαφές ότι οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να συνυπολογίσουν αυτή την παράμετρο στον προγραμματισμό τους κατά την κατανομή των ωρών λειτουργίας».

Και ρωτάμε .Πώς θα εξασφαλιστεί η ομλή λειτουργία της τηλεθέρμασνησς για τις τρεις πόλεις;Από πότε γνώριζε ο περιφεριάρχης την εν λόγω απόφαση της Ευρωπαικής Επιτροπής και δεν την ανακοίνωνε;;;

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

 

 

 

 

.