Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων πέρασε και η Κοζάνη για μια ακόμη χρονιά εμμένει πεισματικά στην κεντρική πλατεία με τα αλογάκια, το καρουζέλ, τα σπιτάκια και το τρενάκι. Τίποτα νέο εδώ και χρόνια με την εμπορευματοποίηση της πλατείας από το 2016 να υιοθετείται και από την νυν δημοτική αρχή δίνοντας σύντομες ανάσες ψυχαγωγίας σε μικρά μόνο παιδιά.

Το ενδιαφέρον για την ουσιαστική αλλαγή ατμόσφαιρας, ακόμα και της δημιουργίας ενός χριστουγεννιάτικου χωριού στο Εκθεσιακό Κέντρο της Κοζάνης πέταξε με μια δειλή αρχή να γίνεται το 2016. Η Κοζάνη, το κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει τίποτα να επιδείξει μέσα στις γιορτές στέλνοντας τις οικογένειες σε ταξίδια στην Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα και τη Δράμα ώστε να νιώσουν την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Αν δεν υπήρχε το μιούζικαλ του ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και οι εκδηλώσεις των ωδείων, θα υπήρχε πραγματική ένδεια. Είναι λυπηρό να μην υπάρχει ενδιαφέρον από τους αρμόδιους για κάτι περισσότερο και να γίνεται τόσος ντόρος για τη συναυλία έναρξης των εκδηλώσεων. Onirama το 2017, Μαρίνα Σάττι το 2018, Γιάννης Βαρδής, Γιώργος Λιανός το 2019.Και τι έγινε; Σε ποιους απευθύνονται αυτές οι συναυλίες;

Σίγουρα όχι στα παιδιά, τα οποία για δύο βδομάδες έχουν διακοπές και αναζητούν μια δημιουργική απασχόληση, ποιοτικά θεάματα, παιχνίδια γνώσεων, ακούσματα, εικόνες διαφορετικές. Το ίδιο ισχύει και για τους μεγαλύτερους. Απλά είναι σημαντικό να ασχοληθούμε με τα παιδιά μήπως κάτι αλλάξει και αύριο αν βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης να μην υποτιμούν τον πολιτισμό μας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Κι όμως η Κοζάνη θα μπορούσε να έχει το δικό της χριστουγεννιάτικο χωριό

Αυτά είναι τα Χριστούγεννα στην Κοζάνη-Μια βόλτα στην πλατεία και στην αγορά του Εκθεσιακού Κέντρου