ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΜΕ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΥΜΝΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Το Ορατόριο της Μεγάλης Εβδομάδας “ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΣΧΩΝ” θα παρουσιαστεί σε σύμπραξη από το Θεατροδρόμιο και το Σύλλογο Ιεροψαλτών Κοζάνης «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ» το διάστημα 24 έως 31 Μαρτίου ( 9:00 μ.μ.), δημιουργώντας μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς, τις άγιες ημέρες που διανύουμε.

Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα, ο σκηνοθέτης Νίκος Κέφαλος και ο χοράρχης στο Σύλλογο Ιεροψαλτών Κοζάνης Τάσος Καγκαράς, αναφέρθηκαν σε αυτή τη σύμπραξη που γέννησε ένα ορατόριο . Η συνεργασία αυτή δεν είναι καινούρια, είχε συμβεί και στο παρελθόν, το 2006 και οδηγεί στη δημιουργία ενός ορατορίου, ένα είδος στο οποίο η μουσική συναντιέται με τον λογοτεχνικό λόγο. “Ο Χριστός Πάσχων, το Ορατόριο της μεγάλης Εβδομάδας, είναι ένας συνδυασμός της βυζαντινής τραγωδίας , ενός ποιητή που ονομάζεται  Χριστός Πάσχων, με τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Μέσα από το Ορατόριο παρακολουθούμε την πορεία του Χριστού από τη Γεσθημανή μέχρι και την Ανάσταση, όλο το Θείο Δράμα, ενώ ο ποιητικός λόγος ξεκινάει από το προπατορικό αμάρτημα”. Δώδεκα χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου ανεβάσματος, το ορατόριο ανεβαίνει ξανά, με μεγαλύτερη εμπειρία σε κάτι γνώριμο .

Όπως τόνισε ο Τάσος Καγκαράς, ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Κοζάνης, ως σύλλογος βυζαντινής και  παραδοσιακής παράδοσης , λειτουργεί από το 1999, λεγόταν Άγιος Νικόλαος και τώρα λέγεται “Οι τρεις ιεράρχαι”. Έχει κάνει πολλές εμφανίσεις σε Κοζάνη, Καστοριά, Βελβεντό, Σιάτιστα , ακόμη και στη Νάουσα, κάνοντας 5-6 εμφανίσεις το χρόνο, με στόχο να διαδοθεί η βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική. Έχουν και ορχήστρα αλλά τραγουδούν και μικρασιάτικα και σκέφτονται να επεκταθούν και στα δημοτικά,.

Σε ό,τι συμβαίνει στη σκηνή στο δραματικό κομμάτι, απαντάει η χορωδία με ψαλμό, και δημιουργείται μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα, ως μια άλλου είδους λειτουργία των Παθών. Μοιάζει με την ακολουθία του Νιπτήρος , τόνισε ο κ. Κέφαλος, ενώ ο κ. Καγκαράς έκανε λόγο για μια “αρχαία τραγωδία”, ως μονόλογο κειμένου, συνοδεία εκκλησιαστικών κειμένων της μεγάλης Εβδομάδας.

ΥΠΟΘΕΣΗ
Το Ορατόριο της Μεγάλης εβδομάδας είναι μια παράσταση βασισμένη στην Βυζαντινή τραγωδία Αγνώστου Ποιητή «Χριστός Πάσχων». Όπως ο ίδιος ο ποιητής αναφέρει στον πρόλογο της τραγωδίας, το έργο είναι γραμμένο «με τον τρόπο του Ευριπίδη», καθώς είναι εμφανείς οι ομοιότητες της, με τις «Βάκχες» του μεγάλου τραγικού ποιητή. Ωστόσο η σύμπραξη του ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ με τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Κοζάνης «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ», δημιουργεί ένα Ορατόριο, στο οποίο, οι πρωταγωνιστές της τραγωδίας, συνομιλούν με του ιεροψάλτες και ο διάλογος αυτός του τραγικού λόγου με τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, συνθέτει μια μυσταγωγική παράσταση, μέσα από την οποία παρακολουθούμε την μετάβαση, από το προπατορικό αμάρτημα στη μετάνοια, από την προδοσία στη θυσία και από το Θείο Πάθος στη κάθαρση και τη λύτρωση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Νικόλαος Κέφαλος

Χοράρχης: Τάσος Καγκαράς

Φωτισμοί: Σάκης Παπαδόπουλος

Μακιγιάζ: Ελένη Στολτίδου

Φωτογραφίες: Θοδωρής Χλιάπας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Καραμάνη

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Ποιητής: Άγγελος Κελέκογλου

Άγγελος: Ευτυχία Αποστολίδου

Μαρία Μαγδαληνή: Έλενα Καλλιανίδου

Μαντατοφόρος: Πάνος Αρέτης

Ιούδας: Θανάσης Δήμου

Α’ Μαυροφόρα: Ιωάννα Βαφειάδου

Β’ Μαυροφόρα: Αναστασία Θεοδωρίδου

Γ΄ Μαυροφόρα: Έφη Λάτσκου

Θεοτόκος: ΣίσσυΖυμάρα

Ιησούς: Βαγγέλης Πλιάκης

ΧΟΡΩΔΟΙ:

Λαμπαδάς Ευθύμιος

Δουγαλής Γρηγόριος

Καρασίμος Αθανάσιος

Μαστρογιαννόπουλος Ιωάννης

Μυλωνάς Ευάγγελος

Παπαβασιλείου Κωνσταντίνος

Τζιούτζιος Αθανάσιος

Τσάμος Βασίλειος

Τσιάκας Κοσμάς

Τσιάμης Παναγιώτης

ΟΡΧΗΣΤΡΑ:

Ούτι: Μαυρίδου Έφη

Κανονάκι: Μπακιρτζόγλου Αβραάμ

Βιολί: Ταμπούρης Αχιλλέας

Κρουστά: Καγκαράς Ιωάννης

 

Γενική είσοδος 8€

Προπώληση εισιτηρίων: Κατάστημα NOVA Kοζάνης (Νάνου Τσόντζα 5 – Κεντρική Πλατεία)

Κρατήσεις θέσεων: 6980 95 77 70



 

Β.Σ.