Στο περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Ανάπτυξης και Μέριμνας Ηλίας Τοπαλίδης αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας. Λόγος έγινε για την επίσκεψη του κλιμακίου στο Μαμάτσειο που ήρθε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο νοσοκομείο της Κοζάνης χωρίς να δώσει απαντήσεις στο πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων. Μετέφερε μάλιστα την πρόταση του περιφερειάρχη που απουσίαζε να χρηματοδοτηθεί μια επιδημιολογική μελέτη που να απαντά στις αιτίες του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής.

Αυτή η πρόταση δημιούργησε αντιδράσεις, μιας και απαιτεί χρόνο. Η κα Ελπίδα Ζεμπιλιάδου μίλησε για την ανάγκη μιας ομάδας λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων που θα συνομιλεί με το υπουργείο. Στα Γιάννενα υπάρχει επιδημιολογική σχολή τόνισε ο κ. Σταύρος Γιαννακίδης, με τον κ. Ηλία Κάτανα να απορεί για ποιο λόγο η Δυτική Μακεδονία δεν συμμετάσχει στο Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων. Ο μόνος λοιμωξιολόγος της περιοχής μας είναι ο κ. Ρωμιόπουλος, δεν έχουμε επιδημιολόγους σημείωσε η κα Γιούλα Γκατζαβελη.

Ο Θόδωρος Καρυπίδης διερωτήθηκε με τη σειρά του για ποιο λόγο δεν καλέστηκε η περιφέρεια και ο ιατρικός σύλλογος στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, αναφερόμενος και στην ψυχιατρική κλινική που γίνεται κλινική COVID-19. «Είναι πρωτάκουστο να μην καλεστεί η περιφέρεια» είπε ζητώντας ένα ψήφισμα από το περιφερειακό συμβούλιο.

Αν είχαμε τη νέα πτέρυγα στο νοσοκομείο, δεν θα είχαμε θέλαμε την προσωρινή μετακίνηση ασθενών στις ψυχιατρικές κλινικές, σημείωσε ο κ. Τοπαλίδης λέγοντας ότι τα θέματα του νοσοκομείου ήταν διοικητικά, για αυτό και δεν κλήθηκε στη σύσκεψη η περιφέρεια.

Ιωάννα Παπαδημητρίου