Γιάννης Παπακωνσταντίνου: Με το πρόσχημα των περισσότερων έργων γίνεται ένα κολοσσιαίο έργο – Χρήστος Πετρόχειλος: Όποιος δημοτικός σύμβουλος έχει κάνει αίτηση για την έκταση να παραιτηθεί

Το επίμαχο θέμα της Μεσιανής συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Σερβίων το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης για τα Φ/Β στην θέση «Μάνα Νερού». Ο δήμαρχος Χρήστος Ελευθερίου τόνισε ότι είμαστε υπέρ των επενδύσεων αλλά με προϋπόθεσες. Χρειαζόμαστε ένα ηλεκτροσόκ, λέμε ναι στις επενδύσεις, όχι άναρχα. Έχουμε το νόμιμο δικαίωμα να προστατέψουμε το ζωτικό χώρο. Πρότεινε να εξεταστεί  την νομιμότητα, οφείλουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον. Η νομική αρχή θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα.

Μάλιστα σημείωσε ότι  από την αποκεντρωμένη παίρνει καθημερινά δεκάδες τέτοιες εγκρίσεις από το Φρούριο μέχρι τα Λεύκαρα. Ο δήμος περιφρουρεί καταρχήν την περιουσία, τις δημοτικές εκτάσεις. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν οι μπουλντόζες έφτασαν στο δάσος Οποιασδήποτε δημοτικός σύμβουλος έχει κάνει αίτηση για την έκταση να παραιτηθεί γιατί αυτός γνώριζε.. Υπάρχει το νόμιμο, υπάρχει και το ηθικό. Είναι νόμιμο να γίνει; Να γίνει. Είναι παράνομο; Να σταματήσει. Δεν θα σταματήσουμε νόμιμες επενδύσεις, μας ενδιαφέρει η προκοπή του τόπου.

Δεν εκβιαζόμαστε ούτε δεχόμαστε το μαχαίρι στο λαιμό. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι εταιρείες είναι να δώσουν αυτά που πρέπει και μετά να πάρουν το μερτικό τους, αφού επενδύσουν όμως στην πλάτη της τοπικής κοινωνίας. Δεν θα μας στερήσουν τα δικαιώματά μας, δεν έχουμε  χάσει τίποτα .Δεν είμαστε εισαγγελείς».

Η θέση των δικηγόρων

Οι δικηγόροι κ. Ιωάννης Παπακωνσταντίνου και  κ. Αχιλλέας Καγιόγλου ανέλαβαν την υπόθεση της Μεσιανής. Ο κ. Αχιλλέας Καγιόγλου σημείωσε ότι το ζήτημα είναι σύνθετο. «Έχουμε ξεκινήσει να δούμε  πώς  έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, για τους κατοίκους είναι ένα δάσος περιστατικό, από τις λίγες δασωμένες περιοχές, έχει ιδιαίτερη αξία για το κοινωνικό σύνολο. Υπάρχουν 136 αποφάσεις έγκρισης για 79 εταιρίες, είναι όλα μικρά, δεν ξεπερνά κανένα  το μισό μεγαβατ και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία». Σκόπιμα έγινε η κατάτμηση για να αποφευχθεί όπως ανέφερε  η κατάρτιση περιβαλλοντικών όρων και να εφαρμοστούν τα επενδυτικά σχέδια. «Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια ακύρωσης των αποφάσεων και να σώσουμε το δάσος. Το δάσος είναι η αρχή. Προβλήματα θα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, δεσμεύεται ένα μεγάλο κομμάτι και αυτό υπερβαίνει τα συνταγματικά όρια».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για την προσβολή των πράξεων του συντονιστή όπου επιτράπηκε η χρήση γης για την ανάπτυξη των Φ/Β..Τα διοικητικά δικαστήρια και  το ΣΤΕ είναι υπεύθυνο για αυτά. Η επέμβαση σε δασική έκταση γίνεται κατ’ εξαίρεση. Θα πρέπει να αποδείξουμε ότι η επέμβαση πλήττει το συνταγματικό δικαίωμα της προστασίας του δάσους. Ο χώρος είναι ο μόνος πνεύμονας, δεν πρέπει να δεχτεί Φ/Β, αλλά να βρεθούν άλλοι χώροι, μη δασώδεις που δε θα προσβάλλουν αυτό το περιβαλλοντικό δικαίωμα. Το περιβάλλον δεν ισοσκελίζεται με κάποιο άλλο μέτρο.

Η θέση της Kiefer: Δεν χαρακτηρίζεται η έκταση ως δάσος, είναι δημόσια δασική οπότε μπορούμε να βάλουμε Φ/Β 

Ο κ. Χρήστος Πετρόχειλος από πλευράς του σημείωσε ότι η νομολογία επιτρέπει και σε δασικά  κηρυγμένες εκτάσεις και   σε αναδασωτέες ανάλογα την εγκατάσταση κάποιων μορφών των ΑΠΕ  «Οι συγκεκριμένες  εκτάσεις είναι αναρτημένες στους δασικούς χάρτες. Από το 1975 η έκταση  έχει ξεκινήσει σαν  καλλιέργεια για υλοτόμηση, δεν χαρακτηρίζεται ως δάσος, είναι δημόσια δασική οπότε μπορούμε να βάλουμε Φ/Β. Το έργο είναι  196 σταθμοί, έχουμε μαζέψει 1750 εγκρίσεις γνωμοδοτήσεις, αν πηγαίναμε με μια ΑΕΠΟ θα είχαμε τελειώσει νωρίτερα. Δεν πήγαμε να παρακάμψουμε την νομοθεσία .Επειδή υπάρχει κορεσμός στο ΔΕΔΔΗΕ σηκώνουμε συμπλέγματα μικρών έργων  για να σηκώνουμε τους υποσταθμούς. Δεν είναι σε ενιαίας έκταση φορά 4 υποτιμήματα, ένα εκ των οποίων υπάρχει και η αντιπαράθεση.

Αν σταματήσει το έργο θα ζητήσουμε διαφυγόντα κέρδη για το διάστημα που σταμάτησε 15 εκ για το δήμο ετησίως. Το κάθε γήπεδο είναι ανεξάρτητος τίτλος, σε δημοτικές εκτάσεις με υπεκμισθώσεις θα μπορούσα να ρίξω μια αίτηση. Η νομοθεσία για τα Φ/Β είναι πιο εύκολη. Το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που δίνεται από ένα Φ/Β είναι καλύτερο από το ίδιο το  δάσος. Εξοικονομείς ενέργεια και μειώνεις τους ρύπους. Το έργο αυτό ανήκει κατά 50% σε κατοίκους της Κοζάνης και ένα από το Ροδίτη. Η λογική μας είναι να μαζεύουμε μικρομεσαίους επενδυτές .Αν το κάνετε αυτό σταματάτε όλα τα έργα από Έλληνες. Δεν είναι ότι πήγαμε να κρύψουμε μια επένδυση, να υποσκάψουμε τους κατοίκους και το δήμο. Εν μέσω του έργου το θεωρώ στα όρια της αυτοκτονίας, καταστρέφεις 96 οικογένειες.

Τα αντισταθμιστικά: κοινοτικό πάρκο, θέσεις εργασίας και 1 Φ/Β

Αντισταθμιστικά σε όλες τις δασικές εκτάσεις είμαστε υποχρεωμένοι να γίνεται και αναδάσωση, εξου και το 1,4 εκ ευρώ που βγάζει το δασαρχείο ως αντάλλαγμα. Και δεν είναι καλλιεργήσιμη και στοιχίζει 1400 ευρώ το  στρέμμα.  Πρέπει να προφυλάξουμε εκτάσεις παραγωγικές. Σαν αντισταθμιστικά προτείναμε ένα κοινοτικό πάρκο με δασώσεις στη γύρω περιοχή, θέσεις εργασίες και 1 Φ/Β που θα μπει και θα καλύπτει τις ανάγκες των ΤΟΕΒ Βαθυλάκου, Μεσιανής και Ροδίτη. Και κάποια αντισταθμιστικά σε επιμέρους τοπικές κοινότητες.

Γιάννης Παπακωνσταντίνου: Με το πρόσχημα των περισσότερων έργων γίνεται ένα κολοσσιαίο έργο

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε αυτή την φάση επενέβη εξηγώντας  ότι δεν μπορείς κανείς να μιλά για διαφυγόντα κέρδη όταν σταματά μια πράξη νόμιμου δικαιώματος. Ο δήμος δεν δέχεται να πληρώσει ούτε ένα  ευρώ αν το δικαστήριο δεχτεί την προσβολή των αποφάσεων. Με το πρόσχημα των περισσότερων έργων γίνεται ένα κολοσσιαίο έργο με δυσανάλογες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Από τη μια στέκεται το κοινωνικό δικαίωμα στο φυσικό περιβάλλον και από την άλλη η ιδιωτική πρωτοβουλία με δυσανάλογες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Φώτης Ζυγούρης: Δεν μπορεί να ακυρώνουμε ένα έργο που ήταν γνωστό εδώ και τόσο καιρό

Ο Φώτης Ζυγούρης ως γενικός γραμματέας του συνδέσου Φ/Β Δ. Μακεδονίας ανέφερε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι δασικές εκτάσεις  σε τέτοια έργα. Οι τοπικές κοινωνίες είναι αρχικά επιφυλακτικές με τον καιρό όμως γίνονται αρωγοί των έργων. «Έχουν παρθεί αποφάσεις κοινοποιημένες στη Διαύγεια πριν ενάμιση χρόνο οπότε και κάτοικοι και τοπικοί άρχοντες είχαν την πληροφόρηση αυτή για να γνωρίζουν τι θα συμβεί στην περιοχή. Αν στην επιτροπή δασολογίου γινόταν ένσταση μέσα σε 45 μέρες, μπορεί να μη γινόταν το έργο ή να γινόταν μικρότερης έκτασης. Από πλευράς συνδέσμου αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε επενδυτές του συνδέσμου. Δεν μπορεί να ακυρώνουμε ένα έργο που ήταν γνωστό εδώ και τόσο καιρό». Η πρότασή του είναι η συνεννόηση με τους επιχειρηματίες σε τεχνικό επίπεδο και με τη συμβουλευτική αρωγή του συνδέσμου.

Πρόεδρος Μεσιανής: Σε αυτό το κομμάτι που τελείωσε δεν έχουμε πρόβλημα. Η αγανάκτησή μας είναι για το δάσος

Ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της Μεσιανής εξέφρασε την αγανάκτηση των συγχωριανών. «Σε αυτό το κομμάτι που τελείωσε δεν έχουμε πρόβλημα. Η αγανάκτησή μας είναι για το δάσος, να σταματήσουν οι εργασίες αν υπάρχει κάποια λύση. Αν μπορεί να γίνει κάτι για αυτό το θέμα. Δεν μας ήρθε κανένα έγγραφο δεν ξέραμε τίποτα, το μάθαμε πριν δέκα μέρες και ενεργοποιήσαμε τους αρμόδιους».

Θα καθίσουμε με τον πρόεδρο να μας πει ποια περιοχή θα προσβάλλουμε και ποια όχι συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Αν τα δικαστήρια σταματήσουν τα έργο σημαίνει ότι η πράξη είναι παράνομη, οπότε δεν τίθεται θέμα αποζημίωσης»

Βασίλης Κωσνταντόπουλος: Οι εκτάσεις  αυτές χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποιολιτικές ευθύνες υπάρχουν

Ο Βασίλης Κωσνταντόπουλος έδωσε έμφαση στην θέση του προέδρου. «Έχω ένσταση αν οι εκτάσεις είναι δημόσιες  ή δασικές» τόνισε  ζητώντας να ερμηνευτεί ποια η κατάσταση στους δασικούς χάρτες και το πόσο  σωστό είναι η κοπή βελανιδιών ηλικίας 30 ετών. Οι άδειες χορηγήθηκαν χωρίς να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία, οι εκτάσεις  αυτές χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι, αν εξαλειφθούν μειώνονται οι επιδοτήσεις συνέχισε αναρωτώμενος πώς μπορούμε να στερήσουμε ένα πνεύμονα πρασίνου. «Δεν προβλέπεται η ύπαρξη  ανταποδοτικών, πιαστήκαμε όλοι αδιάβαστοι και έχουμε ευθύνες. Η εταιρεία έχει όλες τις απαραίτητες άδειες, ο δήμος δεν έκανε τίποτα, πιθανόν να μην αξιολόγησε  τα εισερχόμενα έγγραφα, αλλά πολιτικές ευθύνες υπάρχουν».

Ο κ. Γκουτζιομήτρος επεσήμανε   πέρα από το περιβαλλοντικό και θέματα  που ανακύπτουν  στον κτηνοτροφικό τομέα. Για κάθε περιοχή που χάνουμε υπάρχει απώλεια  εισοδήματος για κτηνοτρόφους, τόνισε  ενώ ο κ. Κωνσταντινίδης , δημοτικός σύμβουλος αναφέρθηκε στον εκβιασμό του κ. Πετρχόχειλου. «Θέλουμε και λίγο το συναίσθημα, ζητάμε συμβιβασμό με την εταιρεία για να μην παραβιάσουμε το δάσος. Λυπάμαι όταν εταιρίες  χαίρονται όταν καταστρέφονται τα δάση. Κλείνουμε μια ΔΕΗ και φέρνουμε ΑΠΕ για πιο φιλική ενέργεια που καταστρέφει το δάσος .Θλίβομαι με τέτοιου είδους αποφάσεις. Έτσι θα δίνουμε ανεξέλεγκτα άδεις στα δάση; Προτείνω τέτοιου τύπου θέματα να τα προωθήσουμε στη Βουλή».

Στη δευτερολογία του ο κ. Πετόχειλος τόνισε ότι: «Είμαστε δίπλα  στους πολίτες, δεν είναι ο στόχος τα διαφυγόντα κέρδη, είμαστε δίπλα στην κτηνοτροφία. Στο ΟΣΔΕ δεν έχουν δηλωθεί αυτές οι  εκτάσεις,  δεν έχουμε τη λογική να καταστρέψουμε ένα δάσος αλλά να βρούμε μια ισορροπία. Δεν έχουμε την πρόθεση να ζητήσουμε εκβιαστικά κάτι.»

Ιωάννα Παπαδημητρίου