«Από τις 16/10 η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης βρίσκεται σε Επίπεδο Συναγερμού 4 για τον κορονοϊό. Απ’ τις 23/10 μπήκε σε επίπεδο 4 και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Με τα δυο τρίτα του πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς λοκ ντάουν δεν μπορεί να συζητάμε σοβαρά για διαβούλευση, συνεπώς αποτελεί μονόδρομο η άμεση απόσυρση της διαβούλευσης και η επαναφορά της το 2021 υπό πιο κατάλληλες συνθήκες. Εάν συνεχιστεί τώρα, οι πολίτες έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως η διαβούλευση είναι προσχηματική. Ταυτόχρονα, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η συστηματική ενημέρωση των πολιτών της περιοχής για τη διαβούλευση, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον μιας ολόκληρης Περιφέρειας της χώρας».

Αυτά αναφέρει ο Χρήστος Ι. Κολοβός, Δρ Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός Μηχανικός Ε.Μ.Π. και τ. Δ/ντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ ΑΕ σε σχόλιό του στη διαβούλευση για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Master Plan) για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Και η αλήθεια είναι ότι μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα είναι ανοιχτή η διαβούλευση και ακόμα δεν υπάρχει καμία πρόταση από τους τοπικούς φορείς .H διαδικασία άνοιξε από τις 2 Οκτωβρίου με την πανδημία να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, πόσο μάλλον στην Π.Ε. Κοζάνης που βρίσκεται στο κόκκινο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Φυσικά θα περιμέναμε να είναι έτοιμες οι προτάσεις…

Ιωάννα Παπαδημητρίου