Για τα άμεσα μέτρα που πάρθηκαν από το δήμο και τη ΔΕΥΑΒ μετά την εμφάνιση του τετραχλωροαιθένιου στο πόσιμο νερό αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χρήστος Ζευκλής στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης μιλώντας για «βαριά μόλυνση τουλάχιστον στα χαρτιά». Μάλιστα ανακοίνωσε πρόγραμμα χαρτογράφησης του δικτύου του Βοΐου, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και μελέτη μετά από πρόταση των νέων υπαλλήλων της ΔΕΥΑΒ.

Παρόν στο συμβούλιο ήταν και ο Γιώργος Βογιατζής της Διεύθυνσης Υγείας, ο οποίος και ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω ουσία είναι κατασκευασμένη από τον άνθρωπο. Τόνισε την αναγκαιότητα για επαναλαμβανόμενες δειγματοληψίες για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πια η ουσία στο νερό. Ξεκαθάρισε ότι αναμένει τις αναλύσεις προγενέστερων περιόδων, αλλά και υγειονομικές αναγνωρίσεις για την παρακολούθηση του δικτύου, όταν ο δήμαρχος λίγο πριν αναρωτιόταν γιατί βγήκαν τα δείγματα λερωμένα. «Εμείς δεν ξέρουμε την απάντηση. Αυτοί το ξέρουν και αυτοί θα μας απαντήσουν» είπε δείχνοντας τη Διεύθυνση Υγείας.

Η Σιάτιστα και το Καλονέρι εδώ και δύο βδομάδες δεν έχουν πόσιμο νερό. Τώρα βρίσκονται εκ νέου σε αναμονή για τα αποτελέσματα και άλλων δειγμάτων τόσο από τη ΔΕΥΑΒ όσο και τη Διεύθυνση Υγείας με τη διαβεβαίωση του κ. Βογιατζή για υδροδότηση της περιοχής στις αρχές της επόμενης βδομάδας αν δεν παρουσιαστεί εκ νέου η χημική ένωση. Το νερό ακόμα δεν χρησιμοποιείται ούτε για άμεση ούτε για έμμεση χρήση. Ο κ. Ναούμ Τσιαούσης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ μίλησε για σειρά δειγμάτων νερού που πάρθηκαν μετά το πρώτο και δεν ανιχνεύτηκε σε κανένα ο παράγοντας τετραχλωροαιθένιο ακόμα και από σημεία τελικών εκροών του δικτύου. Η απόφαση για την χρήση του νερού ως πόσιμο είναι της Διεύθυνσης Υγείας τόνισε μιλώντας για την κανονικότητα λειτουργίας της επιχείρησης μετά και τον εκτεταμένο έλεγχο της εν λόγω Διεύθυνσης. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι 1,5 με 2 μήνες χρειάστηκαν άλλοι δήμοι για να αντιμετωπιστεί ανάλογο  θέμα φωτογραφίζοντας την Καστοριά και το Άργος Ορεστικό.

«Χρησιμοποιούμε βαριά χημικά στη βάψη των δερμάτων» είπε ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, δημοτικός σύμβουλος και γουναράς. «Η λεκάνη από τη Μεσοποταμία ως το Καλονέρι έχει μολυνθεί». «Δεν μπορεί να μην είναι μολυσμένο  το νερό της Γαλατινής» ανέφερε άλλος σύμβουλος με το δήμαρχο να υποπτεύεται άλλες αιτίες  ρύπανσης όπως την πιθανή σύνδεση του υδροφόρου ορίζοντα  της  περιοχής με την Καστοριά και το Άργος Ορεστικό. «Η μολυσμένη Καστοριά και το Άργος Ορεστικό επικοινωνεί;» είπε χαρακτηριστικά περιμένοντας απαντήσεις από την περιφέρεια.

«Τσάμπα βάζετε στο στόμα σας τους γουναράδες. Δεν έχουμε στην περιοχή μας βυρσοδεψεία. Δεν μπορεί να είναι οι γουναράδες οι επιμολυντές. Κάποιοι πάνε να ενοχοποιήσουν τα γουναράδικα» είπε ο ίδιος  χαρακτηριστικά.

«Τα καθαριστήρια γουναρικών ποιος τα ελέγχει;» ρώτησε πολίτης χωρίς να δοθούν απαντήσεις με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γούνας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ Δημήτρη Κοσμίδη να τονίζει ότι πράγματι προκύπτει αυτή η ουσία από γουνοποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες οφείλουν να τηρούν την κείμενη νομοθεσία. Ο ίδιος έχει ζητήσει τις αναλύσεις πριν το πρόβλημα  και δεν τις πήρε, ενώ παραμένει αναπάντητο τον αν η ανενεργή πηγή που μπήκε στο δίκτυο ήταν καθαρή και είχαν γίνει προηγούμενες μετρήσεις.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Φωτογραφίες: radiosiatista.gr