Για το μείζον θέμα της χωροθέτησης των διοδίων στο Βόιο ασχολήθηκε παραμονή Χριστουγέννων το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου παρουσία των πέντε βουλευτών του Νομού και της προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου. Ο δήμαρχος Χρήστος Ζευκλής που εισηγήθηκε το θέμα σημείωσε ότι το 2017 καθορίστηκαν απαλλαγές στα διόδια σε συγκεκριμένους δήμους. Το 2018 καθορίστηκαν εκ νέου τα διόδια και συμπεριλήφθηκαν και τα διόδια Σιάτιστας, τα οποία πριν ήταν στον Αλιάκμονα. Άλλαξε δηλαδή η χωροθέτηση χωρίς μελέτες και χωρίς να ερωτηθεί η τοπική κοινωνία. Το τότε δημοτικό συμβούλιο είχε κάνει ένα ψήφισμα, χωρίς δυναμικότητα. Ο πρώην Υπουργός Μεταφορών έδωσε μάλιστα παράταση στις απαλλαγές σε δήμους καθ’ όλο το μήκος της Εγνατίας στην Ξάνθη, στη Θεσπρωτία, Καβάλα, Φλώρινα, Καστοριά, Αλεξανδρούπολη, συνολικά σε 12 δήμους.

Μεσολάβησαν επιστολές, δημοτικά συμβούλια, επισκέψεις για να υιοθετηθεί η θέση του ΔΣ για να μην γίνουν τα διόδια ή να αμβλυνθούν τα άσχημα αποτελέσματα. Πρόσφατα έγινε επίσκεψη στην Αθήνα χωρίς τη συνοδεία επικεφαλής παρατάξεων παρότι ήταν προσκεκλημένοι. Στις επαφές στην Αθήνα έγινε σαφές από το επιτελείο του Υπουργού Μεταφορών ότι δεν μπορούν να απαλλάξουν το Βόιο από τα διόδια, να υπάρχει δηλαδή άλλη απαλλαγή σε άλλους δήμους πέριξ της Εγνατίας.

Δυο ακόμα σοβαρά θέματα που ανέφερε ο δήμαρχος είναι αφενός η αδικία με δημότες δυο ταχυτήτων, αφετέρου η έλλειψη οδικής ασφάλειας με τον παράπλευρο δρόμο. Συγκεκριμένα αν ανοίξουν τα διόδια θα υπάρχουν δήμοι που θα απαλλάσσονται για τις μετακινήσεις, ενώ οι δημότες Βοίου θα πρέπει να πληρώνουν για να μεταβούν στο διοικητικό κέντρο. Η λάθος χωροθέτηση προκαλεί κίνηση στην παλιά εθνική οδό Νεάπολης-Σιάτιστας-Κοζάνης. Εκεί αναμένεται φόρτος με βαριά οχήματα από Αλβανία και το επίπεδο οδικής ασφάλειας θα πέσει αν δεν γίνει κάποια παρέμβαση, σημείωσε ο δήμαρχος. Κάποια μικρά πράγματα που έγιναν χωρίς φυσικά να ικανοποιούν, είναι ότι αναβλήθηκε το ΦΕΚ, τα διόδια στην Καλαμιά έχουν ΦΕΚ, ενώ τα διόδια της Σιάτιστας και τα μετωπικά δεν έχουν. Επίσης μειώθηκε το ποσό από 2,20 ευρώ στο 1,5 ευρώ και γίνονται ενέργειες για τη βελτίωση του παλιού εθνικού δικτύου για να υπάρχει ένα επίπεδο ασφαλείας.

Όταν ανέλαβε ο δήμος όλες οι αποφάσεις είχαν παρθεί, οι ανάδοχοι είχαν αναλάβει , υπήρχαν εγγυητικές επιστολές, σημείωσε ο δήμαρχος. «Ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί η απόφαση του υπουργού. Η πολιτική μπορεί να βρει αντισταθμίσματα. Είμαστε στον προθάλαμο μιας μεγάλης αδικίας για το ΦΕΚ λειτουργίας των διοδίων. Σήμερα διατείνεται το υπουργείο ότι δεν μπορεί να ανοίξει νέο κεφάλαιο απαλλαγών» Τα μετωπικά είναι το μεγαλύτερό πρόβλημα και το μεγαλύτερο πλήγμα θα είναι για τους κατοίκους του Άνω Βοίου σημείωσε προτείνοντας να ισχύουν τα αναλογικά διόδια, με ποσά των 30 λεπτών περίπου και να γίνουν παρεμβάσεις στο παλιό δίκτυο «Μέχρι να ισχύουν τα αναλογικά να μην πληρώνουμε». Μάλιστα έγινε και αναφορά σε 200 πάσα να μοιραστούν στους κατοίκους που δεν τα δέχτηκε ο ίδιος. «Δεν εξαγοραζόμαστε». Τίθενται θέματα ισονομίας, ισοπολιτείαςς και ασφάλειας, ολοκλήρωσε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου