Την εκτίμηση ότι τα αντίμετρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν κυρίως για την στήριξη των παιδιών, εξέφρασε νωρίτερα η κ. Θεανώ Φωτίου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αναφέρθηκε ειδικά για τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών στη χώρα, επισημαίνοντας ότι θα δίνεται «voucher στη μητέρα» για να στηριχθούν πρωταρχικά όσες οικογένειες δεν έχουν καθόλου εισόδημα. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι ήδη από τα 91.000 παιδιά που πηγαίνουν φέτος σε παιδικούς σταθμούς, τα 47.000 προέρχονται από άνεργες οικογένειες.

Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι οι παιδικοί σταθμοί να αυξηθούν κατά 50% έως το 2020. Παράλληλα η κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι θα υπάρξει αύξηση στο επίδομα που χορηγείται για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί, με στόχο να φτάσει συνολικά στα 150 ευρώ το μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το οικογενειακό επίδομα χορηγεί έως 40 ευρώ για το πρώτο και 80 ευρώ για δύο παιδιά. Άρα η κ. Φωτίου εκτίμησε ότι θα υπάρξει διπλασιασμός στο συγκεκριμένο επίδομα.

Ως τρίτο μέτρο αναφέρθηκε στα σχολικά γεύματα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η εκτίμηση που έγινε είναι ότι τουλάχιστον στα μισά σχολεία δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, θα δοθούν δωρεάν σχολικά ζεστά γεύματα.

Επίσης, θα στηριχθούν με επιδότηση ενοικίου περίπου 600.000 οικογένειες που είναι σε ενοίκιο ή έχουν λάβει δάνειο κατοικίας. Από το σύνολο του 1,8 δισ. ευρώ που είναι τα αντίμετρα, τα 300 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν για νέα προγράμματα απασχόλησης. Επιπλέον η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στη δωρεάν συμμετοχή στα φάρμακα για ηλικιωμένους.

Βέβαια, για να συμβούν όλα τα παραπάνω θα πρέπει η χώρα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κατά το επόμενο έτος, στόχο που η κ. Φωτίου θεώρησε εφικτό να γίνει πραγματικότητα. Παράλληλα, η αρμόδια υπουργός, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις περικοπές στις συντάξεις, που εστιάζονται στην κατάργηση του μέτρου της προσωπικής διαφοράς.

Μέτρο που αφορά το 1/3 των συνταξιούχων και που η κ. Φωτίου το χαρακτήρισε «επώδυνο» για την κυβέρνηση. Αναφορικά με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) η κ. Φωτίου εκτίμησε ότι έως το τέλος του έτους αναμένεται να ανέλθουν στις 700.000 οι δικαιούχοι. Άλλωστε, όπως είπε πρόκειται για ένα πρόγραμμα που «δεν κλείνει και κάθε μήνα προστίθενται δικαιούχοι».

www.dikaiologitika.gr