Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, στο πλαίσιο του εορτασμού για το «έτος Καζαντζάκη» -φέτος κλείνουν 60 χρόνια από τον θάνατό του-, ανεβάζει την παράσταση Φτάσε όπου δεν μπορείς σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου με στόχο να έρθουν σε επαφή οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου με τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη. Πρόκειται για μια παράσταση που δημιουργήθηκε για να παίζεται σε σχολικές αίθουσες αλλά και σε εναλλακτικούς χώρους πολιτισμού. Στόχος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης είναι να ταξιδέψει η παράσταση σε σχολεία της Ελλάδας αλλά και σε ελληνόφωνα σχολεία και χώρους παιδείας και πολιτισμού του εξωτερικού, ώστε να λειτουργήσει ως έναυσμα στους νέους για τη “μύηση” στο έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη.

Μετά τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης που εντάχθηκαν στα φετινά Λασσάνεια, ξεκινάει δυναμικά τη νέα καλλιτεχνική σεζόν 2017-2018 με πέντε παραγωγές , κάποιες εκ των οποίων είναι συμπαραγωγές, ενώ για μια ακόμη χρονιά καλωσορίζει την έναρξη των καλλιτεχνικών εργαστηρίων θεάτρου για παιδιά και ενήλικες , τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Θέμης Λιάκος. Η έναρξη θα γίνει με την παράσταση βασισμένη στον Νίκο Καζαντζάκη, «Φτάσε όπου δεν μπορείς» σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου.

Η παράσταση γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Όπως τόνισε η καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Δημοπούλου: “Φέτος το ΔΗΠΕΘΕ για τους εφήβους οργάνωσε να πάει το ΔΗΠΕΘΕ μέσα στην τάξη. Οι τάξεις από σχολικές αίθουσες γίνονται μικρές σκηνές θεάτρου και οι ηθοποιεί ετοιμάζουν την παράσταση μπροστά στα μάτια των εφήβων, ενώ η παράσταση πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα”. Η ίδια μίλησε για τη μεγάλη έρευνα που εκανε η σκηνοθέτης για το έργο, ενώ σημείωσε πως η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο art camp που κάνει το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στο κέντρο της Κιβωτού, παρουσιάζοντάς την σε παιδιά με και χωρίς αναπηρία.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί η παράσταση “Και άλλαξε το δέρμα της η Γη, από την ομάδα εφήβων, σε συμπαραγωγή με την εθνική λυρική σκηνή. Ο προγραμματισμός του ΔΗΠΕΘΕ για τον χειμώνα περιλαμβάνει και συμπαραγωγές, που όπως είπε η κ. Δημοπούλου, είναι πολύ σημαντικό για το ΔΗΠΕΘΕ και το υπουργείο πολιτισμού που επιβράβευσε το ΔΗΠΕΘΕ με αύξηση της προγραμματικής σύμβασης, είναι σημαντικό να μαθαίνεται το ΔΗΠΕΘΕ παντού και να μειώνεται το κόστος των παραγωγών.

Ο Θανάσης Ρέστας συνεργάζεται για πρώτη φορά με το ΔΗΠΕΘΕ και μιλώντας για τη συνεργασία του, ευχήθηκε το πρόγραμμα να έχει αντίκτυπο στις σχολικές αίθουσες και να λειτουργήσει ως προτροπή για εκμάθηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από δημιουργικές δράσεις. Ο Ηλίας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην απαιτητική συνεργασία με τη σκηνοθέτιδα, σημειώνοντας πως ναι μεν είναι δύσκολος ο Καζαντζάκης, αλλά απώτερος στόχος είναι να δείξουν στις τάξεις ότι ο Καζαντζάκης ήταν άνθρωπος, που μεγάλωσε διαμορφώνοντας την κοσμοθεωρία του. Στο γεγονός ότι η παράσταση θα ταξιδέψει σε Ελλάδα και εξωτερικό αναφέρθηκε η Σοφία Αντωνίου, λέγοντας ότι θα ξεκινήσει από τις γύρω τάξεις και θα περάσει στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στην Κωνσταντινούπολη (για τα 125 χρόνια του Ζωγράφειου) , ενώ σχεδιάζονται και άλλες παραστάσεις σε σχολεία του εξωτερικού.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί φέτος το ΔΗΠΕΘΕ επισκέπτονται τα σχολεία και όχι το αντίθετο, η Ελένη Δημοπούλου απάντησε πως πρόκειται για μια παράσταση που στηρίζεται σε έναν απλό – λιτό λόγο που θα παρουσιάζεται στους μαθητές, αφού το σχολείο μεταμορφωθεί σε μια σκηνή. “Είναι άμεση επικοινωνία και αυτό είναι ενεργητικό για τα παιδιά”, τόνισε η ίδια, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά τέτοια έργα που παρουσιάζονται σε νοσοκομεία, τάξεις, φυλακές, κοιτάζοντας τους μαθητές στα μάτια.

Συντελεστές

Σύλληψη – δραματουργία – σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου

Σκηνικά- κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα , Ράνια Υφαντίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Αντωνίου

Παίζουν: Σοφία Αντωνίου, Ηλίας Παπαδόπουλος, Θανάσης Ρέστας

Φωτογραφίες: Ευαγγελία Καριοφύλλη

Η παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 22, το Σάββατο 23 , την Κυριακή 24 τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στην αποθήκη του ΟΣΕ Κοζάνης. Ώρα έναρξης 21.00.

 

Β.Σ.